Translate

nedjelja, 5. srpnja 2015.

BOSANSKA BAKLAVA

         BOSANSKA BAKLAVA        




SASTOJCI:

1kg gotovih jufki za baklavu
0,5kg oraha sjeckanih
0,5kg oraha mljevenih
1kg šećera
250g maslaca
250ml ulja suncokretovog
250ml mlijeka punomasnog
dvije kašike meda
dva limuna
jedan štapić vanilije
malo cimeta


PRIPREMA:


Istopiti maslac s uljem, mlijekom i medom. Orahe pomiješati s vrlo malo cimeta i 250 g šećera.

Na lim za pečenje položiti 3 jufke (svaku poprskati pripremljenom smjesom), potom posipati mješavinom od oraha, zatim stavljati po 2 kore svaku poprskati) i orahe, i tako do kraja dok se ne utroše orasi. Zadnje neka budu 2-3 kore.

Premazati ih sa malo mlijeka i oštrim nožem pažljivo razrezati baklavu na kocke, potom dijagonalno na trokute (ili po želji).
Staviti peći na slaboj vatri (to je jako bitno) - otprilike na 140°C. Peći do bronzano smeđe boje.

U međuvremenu staviti preostalih 750 g šećera u zdjelu i naliti toliko vode da pokriva šećer 1 cm iznad površine. Dodati vaniliju i ploške limuna (odstranite koštice), kratko prokuhati. Sirup ne smije biti rijedak.

Kad je baklava pečena preliti je još vrućim sirupom i opteretiti (limom za pečenje u koji se ulije malo vode). Ostaviti da prenoći, dobro rashladiti. I poslužiti.


izvor: http://www.bosanskikuhar.ba

Nema komentara:

Objavi komentar