TRI VRSTE SALATA
MORSKA SALATA
SASTOJCI:
450 g zamrznute mešavine plodova mora, 200 ml majoneza posnog, veza peršuna, 400 g roze krompira, struk mladog belog luka, sok od jednog limuna, maslinovo ulje, malo ruzmarina, biber, so
PRIPREMA:
Odmrznite plodove mora, ocedite ih, pa propržite na malo maslinovog ulja s polovinom usitnjenog belog luka i ruzmarinom. Smanjite vatru, pa dinstajte desetak minuta postepeno dosipajući vodu ako je potrebno. Sklonite s vatre i ubacite krompir. Sve pomešajte i pospite preostalim belim lukom. Posolite, prelijte sokom od limuna i sa još malo maslinovog ulja, pa sjedinite i pospite grubo seckanim peršunom.
PROLJEĆNA SALATA
SASTOJCI
3 veze rotkvica, 300 ml majoneza posnog, kašika susama, perca od dve veze mladog crnog luka, so
PRIPREMA
Rotkvice operite, očistite, pa nekoliko komada isecite na kolutove i ostavite za dekoraciju, a ostale isecite na manje komade. Susam blago propecite na suvom tiganju i ubacite ga u seckane rotkvice. Perca mladog luka operite, prosušite i sitno iseckajte, pa sjedinite s rotkvicama i susamom, te posolite po ukusu. Deo majoneza ostavite za ukrašavanje, a ostatak pomešajte s rotkvicama i lukom. Sve lagano izmešajte, prelijte majonezom i ukrasite kolutovima rotkvica. Operite malo listova rotkvica, iseckajte ih i dekorišite salatu.
TUNJEVINA ITALIJANA
sastojci
konzerva komadića tunjevine, 250 ml majoneza posnog, kašičica senfa, 0,5 kg belog krompira, veza svežeg vlašca, 100 g crnih maslina, 50 g mlevenih oraha, so, biber
Priprema
Krompir oljuštite, isecite na kocke i skuvajte u slanoj vodi pazeći da se ne prekuva. Tunjevinu ocedite od ulja, pa je pomešajte s majonezom, senfom, orasima i seckanim vlašcem. Kuvani krompir ocedite i ubacite u pripremljen sos od tunjevine i majoneza. Na kraju dodajte masline i sve dobro izmešajte.
izvor:http://zena.blic.rs/
SALATA OD KROMPIRA I MRKVE
SASTOJCI:
pola kg krompira,
200 g senfa,
4 manje glavice crnog luka,
može jedna do dve mrkve, a može i bez nje.
PRIPREMA:
Dobro obariti oljušten krompir.
Proveriti viljuškom da li je obaren, tako što lagano viljuška prolazi kroz krompir.
Zatim obariti i mrkvu. Takođe proveriti viljuškom da li se može izgnječiti.
Kad je obaren krompir, ocediti ga od vode, koju ostavljamo, ali malo ostavimo kuvanu vodu u krompiru za tri prsta, da krompir možemo lakše da izgnječimo ili umutimo mikserom, još je bolje.
U to dodati dobro izgnječenu mrkvu pa kad je to sve izmiksano, u posebnu posudu naseckamo sitno crni luk i prodinstamo u vodi iz krompira.
Kad luk malo omekša, spojimo sa izmiksanom smesom krompira i mrkve.
U to dodamo senfa i još mutimo mikserom.
Kad je sjedinjenjo, onda se jede prohladjeno.
Može da se namaže i na hleb kao pašteta, a može se koristiti i kao posna salata.
izvor:http://www.posnajela.rs/
24 LJETNE SALATE ZA VITKOST TIJELA


Ljeto nije vrijeme za “nakuhavanje” nego za jednostavna jela sa što više svježih sastojaka. Za vruće dane idealne su upravo salate jer su krcate vitaminima, a mogu zadovoljiti i vegetarijance.
Meso i plodovi mora idealni su sastojci salata, kao i popularnije zelene salate te drugo salatno lišće, povrće, voće, začinsko bilje, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke te sirevi. Da bi salata bila malo izdašnija, možete joj dodati riže ili tjestenine. Salate su dovoljno raznolike da se lako uklope u jelovnik, od predjela do deserta, a mogu zamijeniti i glavni obrok. No ukusne su samo ako je povrće u njima posve svježe. Vodite računa o tome pri kupnji - lisnate salate izgledaju hrskavo, nemaju potamnjele dijelove, nisu uvenuli ni sluzavi. Najbolje je pripremiti ih odmah nakon kupnje - ne samo što će tako imati najbolji okus nego i najviše hranjivih tvari. Ne uspijete li ih iskoristiti odmah, u hladnjaku će se održati tri-četiri dana. Rajčice, krastavci i paprike mogu potrajati nešto dulje, no i to je povrće najukusnije svježe.
Povrće perite brzo i ne ostavljajte ga da se namače u vodi jer će tako iz njih iscuriti dio vitamina. Salate možete pripremiti nekoliko sati unaprijed, no preljev stavljajte tek neposredno prije posluživanja - s obzirom na to da su preljevi kiseli, salatno lišće može uvenuti u dodiru s njima.
Priprema: Tjesteninu skuhajte i ohladite. Tunjevinu ocijedite, rajčice prerežite napola, a paprike i luk sitno narežite. Sve stavite u zdjelu, dodajte nekoliko crnih maslina, peršina, origana, češnjaka i mrvljene fete. Začinite limunovim sokom, maslinovim uljem, posolite i popaprite pa promiješajte.
Priprema: Skuhajte tjesteninu pa je ocijedite. Stavite u zdjelu s poklopcem i lagano pomiješajte s dvije žlice ulja.Očistite mahune i narežite na komade duge dva centimetra. Kuhajte deset minuta u slanoj vodi pa ocijedite. Operite radič, razrežite ga na četiri dijela pa na trake. Umiješajte s mahunama, šunkom, senfom, octom i orasima u tjesteninu.
Priprema: Skuhajte rižu, ohladite je pa pomiješajte s kukuruzom, tunjevinom i prepolovljenim zelenim maslinama bez koštica. Pomiješajte maslinovo ulje i ocat s limunovim sokom, posolite i popaprite, dodajte mješavini s rižom i sve dobro promiješajte. Ukrasite salatu prepolovljenim rajčicama i listićima bosiljka.
Priprema: Skuhajte risonije prema uputama na pakiranje, u pilećem temeljcu ili vodi. U međuvremenu nasjeckajte luk, papriku baburu i krastavce. Pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje i nasjeckani peršin. Pomiješajte sve ostale sastojke, dobro izmiješajte, a sir dodajte prije posluživanja.
Priprema: Narežite svinjetinu na trake i naglo je ispržite. Kratko propirjajte luk i papriku narezane na trake. Pomiješajte sojin umak, sezamovo ulje i šeri pa polovicom natopite meso i ostavite u hladnjaku jedan sat. Skuhajte i dobro ocijedite tjesteninu. Složite je na špinat, prelijte preostalim umakom pa na nju stavite meso i povrće te ukrasite bademima.
Priprema: Očistite pečene paprike od ostataka sjemenki i vlakana te narežite na tanke trake. Poslažite na pladanj za posluživanje. Izrežite jaja na kriške i poslažite ih preko traka paprike s filetima inćuna i maslinama. Poškropite maslinovim uljem i balzamičkim octom.
Priprema: Skuhajte tjesteninu. Papriku narežite na trake. Sve sastojke za preljev stavite u veliku zdjelu i dobro ih promiješajte. Dodajte tjesteninu, papriku, luk, rajčice i tunjevinu. Lagano promiješajte pa izvadite u zdjelice za posluživanje. Ukrasite svježim bosiljkom i poslužite.
Priprema: Skuhajte tjesteninu. Napravite preljev tako da u zdjelici umutite ulje, limunov sok, češnjak, šećer, sol i papar. Stavite sa strane. Nasjeckajte povrće i umiješajte preljev. Pospite maslinama i nasjeckanim biljem.
Priprema: Tjesteninu skuhajte, povrće i mozzarellu narežite pa sve promiješajte. Češnjak i bosiljak krupno narežite. Stavite u sjekač bosiljak, češnjak, pinjole, maslinovo ulje, limunov sok i pecorino, dobro usitnite pa začinite salatu prema želji.
Priprema: Pomiješajte ulje, ocat, estragon i limunov sok. Stavite piletinu u zdjelu i umiješajte 1/4 šalice preljeva. Skuhajte tjesteninu, prebacite u veliku zdjelu pa umiješajte ostatak preljeva. Dodajte ostale sastojke te dobro promiješajte.
Priprema: Batat i mrkve narežite na kocke pa kuhajte dok ne omekša. Ohladite. Kuhajte mrkvu minutu. Usitnite povrće, napravite preljev i pomiješajte sve sastojke.
Priprema: Skuhajte tjesteninu, napravite preljev, usitnite povrće, sve pomiješajte i ohladite.
Priprema: Skuhajte tjesteninu prema uputama. Iscijedite limun. Nasjeckajte luk i crvenu papriku. Pomiješajte sve sastojke.
Priprema: Krastavce i luk narežite na što tanje kriške. Ostale sastojke stavite u blender i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte preko povrća i promiješajte.
Priprema: Napravite preljev tako da protisnete češnjak i pomiješate s ostalim sastojcima za preljev. Sve pomiješajte u velikoj zdjeli.
Priprema: U zdjelici pomiješajte ocat, med i senf. Polagano dodajte ulje uz miješanje pjenjačom. Prepolovite bobice grožđa, pomiješajte ga s očišćenom rikolom i nasjeckanom majčinom dušicom. Pomiješajte sve sastojke, dodajte preljev te dobro promiješajte.
Priprema: Izdubite paprike te im odstranite peteljku i sjemenke pa ih narežite na kolute. U zdjelu stavite listove radiča. Dodajte papriku, ciklu, rotkvice i mladi luk. Prelijte umakom vinaigrette, dobro promiješajte pa poslužite sa svježim domaćim kruhom kao potpuni obrok.
Priprema: Rajčicu i luk narežite pa promiješajte. Umiješajte grah. Nasjeckajte češnjak i u šalici dobro izmiješajte sve sastojke za preljev. Začinite salatu. Poslužite odmah ili pokrijte folijom te stavite u hladnjak.
Priprema: Pomiješajte rikolu, narezani krastavac, sitno nasjeckan mladi luk, celer, krastavac, peršin i orahe. Preko toga stavite narezana pileća prsa, pospite sirom i prelijte preljevom. Ukrasite bobicama grožđa.
Priprema: Pomiješajte grašak, rikolu i metvicu u velikoj zdjeli. Dodajte limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar te dobro promiješajte. Pospite svježe naribanim sirom i poslužite odmah.
Priprema: Narežite ciklu, zagrijte maslinovo ulje s narančom, šećerom, koromačem, solju, paprom i špinatom. Sve pomiješajte.
Priprema: Stavite jabuke u zdjelu s limunovim sokom i žlicom majoneze. Pustite da odstoje 40 minuta. Vrlo tanko narežite celer pa ga pomiješajte s jabukama, ljutikom, češnjakom i orasima. Umiješajte majonezu i piletinu te poslužite na zelenoj salati. Ukrasite s nekoliko oraha.
Priprema: Dinju narežite na kockice, a ako imate više vrsta dinja, sve pomiješajte. Svježu metvicu narežite što sitnije, pomiješajte s limunovim sokom i umiješajte u dinje. Pršut narežite na što tanje listiće, a potom na trakice te rasporedite preko dinje. Pospite parmezanom, po mogućnosti svježe naribanim. Prema želji, možete ukrasiti listićima metvice.
Priprema: Kuhajte tikvice narezane na štapiće i mahune u blago posoljenoj vodi 7-8 minuta. Ocijedite, isperite hladnom vodom pa ponovno ocijedite. Pustite da se potpuno ohladi. U velikoj zdjeli za posluživanje pomiješajte tikvice, mahune, papriku, celer i rikolu. Preljev napravite tako da u zdjelici izmiješate jogurt, češnjak i metvicu. Popaprite prema ukusu. Prelijte preljevom.
izvor:http://www.24sata.hr
KROMPIR SALATA
Sastojci
5 većih krompira
1/4 kašičice bibera
glavica crnog, crvenog ili 3 čena belog luka,
a u sezoni mogu i listovi mladog luka
2 kašike maslinovog ulja
sok od 1/2 limuna ili kašika jabukovog sirćeta
1/2 veze svežeg peršunovog lista
kašičica soli
Priprema
1. Operite dobro krompir i skuhajte ga s ljuskom. Kako se ne bi raspao prilikom kuhanja, u vodu dodajte kašiku soli.
Kad je skuhan (ne treba da bude prekuhan), ocijedite i malo prohladite, skinite ljusku i isijecite na kocke veličine oko 2 cm.
2. Crni luk isijecite na režnjeve, a peršun krupno. Posolite i pobiberite, dodajte ulje pa limun.
Dobro izmešajte da krompir upije začine i na kraju dodajte peršun. Ukrasite režnjevima luka i cijelim listićima peršuna.Ova salata se služi i topla i hladna. Ukoliko je pravite s bijelim lukom, isijecite ga što sitnije.
SALATA BRZA CVEKLA
Sastojci:
dvije srednje cvekle
2-3 kašike jabučnog sirćeta
1-2 kašike maslinovog
(ali može i suncokretovog) ulja
malo soli
Priprema:
Staviti litar vode da proključa; Zatim cvekle (neoguljene)
staviti da se kuhaju oko 40 minuta; Nakon kuhanja ih oguliti
i isjeckati po želji.
Dodati ulje i sirće i posoliti po potrebi.
Dobićete dovoljno salate za jedan obrok za dvoje
FRANCUSKA SALATA
priprema:
300 g kuhanog graška
300 g kuhane mrkve
200 g kiselih krastavaca
600 g kuhanog krumpira
5 tvrdo kuhanih jaja*
600 ml salatne kreme**
ili majoneze od interesantno3-4 jaja
1 veća jabuka, kiselija
1 VŽ sol
U zavisnoti u kiselosti krastavaca možda i ocat
priprema:
Skuhajte sastojke za francusku salatu, dakle mrkvu, krumpir (u slanoj vodi neoguljen) i grašak. Kuhajte svako odvojeno, jer imaju različita vremena kuhanja.
Mrkvu prije kuhanja narežite na kockice.
Sve sastojke poslje kuhanja odmah obavezno stavite u hladnu vodu, da bi se zaustavio proces kuhanja.
Uzmite neku sortu krumpira koja je inače dobra za pečenje jer se taj krumpir najbolje reže kad je kuhan i ne drobi se.
Količina sastojaka za francusku salatu može odudarati, ali zadržite omjere.
Sve sastojke narežite na sitne kockice i dobro ih ocijedite. Ne smiju biti mokri, jer će inaće francuska salata biti mljackava.
Dodajte sol, salatnu kremu i po potrebi malo octa.
Ja sam radio francusku salatu bez jaja, ali ako radite sa njima dodajte i njih narezane na sitne kockice.
Lagano promješajte. Dosolite ako treba.
Francuska salata se konzumira ohlađena, dakle prije konzumiranja ostavite je na hladnom par sati, da se sastojci prožmu.
ZELENA SALATA S JOGURTOM I ČEŠNJAKOM
Sastojci:
25 dag zelene salate
2 česma češnjaka
2 dl jogurta
1 žlica limunovog soka
prstohvat šećera
Priprema:
Zelenu salatu dobro operite i narežite na šire rezance Zatim je
stavite u dublju zdjelu za salatu, posolite,
pošećerite, izmiješajte,
pa neka odstoji 15 minuta. Tada je poprskajte
limunovim sokom i
prelijte jogurtom u koji ste prethodno umiješal
nasjeckani i zgnječeni češnjak.
Salatu držite u hladnjaku do posluživanja.
GRČKA SALATA
SASTOJCI:
crni luk,
paradajz,
krastavac,
sveža paprika,
masline,
feta sir,
so,
maslinovo ulje,
origano.
PRIPREMA:
Paradajz iseći na kriške, oljušten krastavac na kolutove,
svežu papriku i luk na kolutove, posoliti, promešati,
preliti sa malo maslinovog ulja,
dodati isečen feta sir na kriške i posuti origanom
LESKOVAČKA SALATA
Sastojci za 4 osobe
1 kašičice vegete
2 kašike sirćeta
2 čena belog luka
malo soli
1 dl vode
4 kašike suncokretovog ulja
1 kg paprike
Oljuštite i očistite paprike. Možete odstraniti i semenke i peteljke, ali je naš savet da to ne činite kako bi svi sokovi ostali u paprici.
Pre nego što počnete da čistite paprike, uvijte ih u plastičnu foliju i ostavite ih na toplom mestu neko vreme. Na ovaj način ćete lakše oljuštiti paprike.Priprema preliva
Sipajte ulje u malu činiju i dodajte zgnječeni beli luk.
Dodajte so i vegetu.
Sipajte još vode i sirćeta i stavite preliv na vruću ringlu.
Sve što je još potrebno da uradite je da prelijete paprike, servirate ih i uživate u njihovom ukusu.
OSVJEŽAVAJUĆA SALATA OD KRASTAVACA I VRHNJA
Sastojci:
50 dag krastavaca
2 dl kiselog vrhnja
1 češanj češnjaka
2 grančice kopra
sol
Prirpema:
Krastavce dobro operite i neoguljene narežite na tanke kolute.
Stavite ih u zdjelu za salatu i umjereno posolite. Zatim ih
prelijte kiselim vrhnjem u koje ste umiješali nasjeckani i
zgnječeni češnjak i nasjeckani kopar i lagano izmiješajte.
Salatu držite u hladnjaku do posluživanja.
LJETNA SALATA
Za dvije osobe.
Preljev:
Sastojci
Priprema
1.
Paprike oprati i narezati na ploske.Bijeli luk sitno narezati.
Rernu ugrijati na 200°C
Paprike posloziti na foliju i peci u rerni oko 20 min.
Mogu se ispeci i na rostilju ili grill tavi.
Pecene paprike umotati u foliju u kojoj su se pekle i ostaviti 15-ak min ( moze i duze) , zatim ih oguliti.
Paprike i fetu narezati na sitne kockice, zaciniti, dodati ulje ( i ocat) ,bijeli luk i persin te sve skupa pomijesati.
CRVENI KUPUS
Salata koja ukrasi svaku trpezu.
MORSKA SALATA
SASTOJCI:
450 g zamrznute mešavine plodova mora, 200 ml majoneza posnog, veza peršuna, 400 g roze krompira, struk mladog belog luka, sok od jednog limuna, maslinovo ulje, malo ruzmarina, biber, so
PRIPREMA:
Odmrznite plodove mora, ocedite ih, pa propržite na malo maslinovog ulja s polovinom usitnjenog belog luka i ruzmarinom. Smanjite vatru, pa dinstajte desetak minuta postepeno dosipajući vodu ako je potrebno. Sklonite s vatre i ubacite krompir. Sve pomešajte i pospite preostalim belim lukom. Posolite, prelijte sokom od limuna i sa još malo maslinovog ulja, pa sjedinite i pospite grubo seckanim peršunom.
PROLJEĆNA SALATA
SASTOJCI
3 veze rotkvica, 300 ml majoneza posnog, kašika susama, perca od dve veze mladog crnog luka, so
PRIPREMA
Rotkvice operite, očistite, pa nekoliko komada isecite na kolutove i ostavite za dekoraciju, a ostale isecite na manje komade. Susam blago propecite na suvom tiganju i ubacite ga u seckane rotkvice. Perca mladog luka operite, prosušite i sitno iseckajte, pa sjedinite s rotkvicama i susamom, te posolite po ukusu. Deo majoneza ostavite za ukrašavanje, a ostatak pomešajte s rotkvicama i lukom. Sve lagano izmešajte, prelijte majonezom i ukrasite kolutovima rotkvica. Operite malo listova rotkvica, iseckajte ih i dekorišite salatu.
TUNJEVINA ITALIJANA
sastojci
konzerva komadića tunjevine, 250 ml majoneza posnog, kašičica senfa, 0,5 kg belog krompira, veza svežeg vlašca, 100 g crnih maslina, 50 g mlevenih oraha, so, biber
Priprema
Krompir oljuštite, isecite na kocke i skuvajte u slanoj vodi pazeći da se ne prekuva. Tunjevinu ocedite od ulja, pa je pomešajte s majonezom, senfom, orasima i seckanim vlašcem. Kuvani krompir ocedite i ubacite u pripremljen sos od tunjevine i majoneza. Na kraju dodajte masline i sve dobro izmešajte.
izvor:http://zena.blic.rs/
SALATA OD KROMPIRA I MRKVE
SASTOJCI:
pola kg krompira,
200 g senfa,
4 manje glavice crnog luka,
može jedna do dve mrkve, a može i bez nje.
PRIPREMA:
Dobro obariti oljušten krompir.
Proveriti viljuškom da li je obaren, tako što lagano viljuška prolazi kroz krompir.
Zatim obariti i mrkvu. Takođe proveriti viljuškom da li se može izgnječiti.
Kad je obaren krompir, ocediti ga od vode, koju ostavljamo, ali malo ostavimo kuvanu vodu u krompiru za tri prsta, da krompir možemo lakše da izgnječimo ili umutimo mikserom, još je bolje.
U to dodati dobro izgnječenu mrkvu pa kad je to sve izmiksano, u posebnu posudu naseckamo sitno crni luk i prodinstamo u vodi iz krompira.
Kad luk malo omekša, spojimo sa izmiksanom smesom krompira i mrkve.
U to dodamo senfa i još mutimo mikserom.
Kad je sjedinjenjo, onda se jede prohladjeno.
Može da se namaže i na hleb kao pašteta, a može se koristiti i kao posna salata.
izvor:http://www.posnajela.rs/
24 LJETNE SALATE ZA VITKOST TIJELA
Ljeto nije vrijeme za “nakuhavanje” nego za jednostavna jela sa što više svježih sastojaka. Za vruće dane idealne su upravo salate jer su krcate vitaminima, a mogu zadovoljiti i vegetarijance.
Meso i plodovi mora idealni su sastojci salata, kao i popularnije zelene salate te drugo salatno lišće, povrće, voće, začinsko bilje, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke te sirevi. Da bi salata bila malo izdašnija, možete joj dodati riže ili tjestenine. Salate su dovoljno raznolike da se lako uklope u jelovnik, od predjela do deserta, a mogu zamijeniti i glavni obrok. No ukusne su samo ako je povrće u njima posve svježe. Vodite računa o tome pri kupnji - lisnate salate izgledaju hrskavo, nemaju potamnjele dijelove, nisu uvenuli ni sluzavi. Najbolje je pripremiti ih odmah nakon kupnje - ne samo što će tako imati najbolji okus nego i najviše hranjivih tvari. Ne uspijete li ih iskoristiti odmah, u hladnjaku će se održati tri-četiri dana. Rajčice, krastavci i paprike mogu potrajati nešto dulje, no i to je povrće najukusnije svježe.
Povrće perite brzo i ne ostavljajte ga da se namače u vodi jer će tako iz njih iscuriti dio vitamina. Salate možete pripremiti nekoliko sati unaprijed, no preljev stavljajte tek neposredno prije posluživanja - s obzirom na to da su preljevi kiseli, salatno lišće može uvenuti u dodiru s njima.
Grčka salata s tjesteninom
Sastojci: 200 g tjestenine, limenka tunjevine, 15 minirajčica, crvena paprika, zelena paprika, ljubičasti luk, 10-15 crnih maslina, 50 ml maslinova ulja, 50 ml limunova soka, peršin, origano, režanj češnjaka, sol, papar, mrvljeni feta-sirPriprema: Tjesteninu skuhajte i ohladite. Tunjevinu ocijedite, rajčice prerežite napola, a paprike i luk sitno narežite. Sve stavite u zdjelu, dodajte nekoliko crnih maslina, peršina, origana, češnjaka i mrvljene fete. Začinite limunovim sokom, maslinovim uljem, posolite i popaprite pa promiješajte.
Salata od tjestenine, radiča i mahuna
Sastojci: 250 g tjestenine, 4 žlice ulja, 150 g mladih zelenih mahuna, glavica radiča, 100 g kuhane šunke, luk, 3 žlice octa, 2 žličice senfa, 3 žlice sitno nasjeckanih orahaPriprema: Skuhajte tjesteninu pa je ocijedite. Stavite u zdjelu s poklopcem i lagano pomiješajte s dvije žlice ulja.Očistite mahune i narežite na komade duge dva centimetra. Kuhajte deset minuta u slanoj vodi pa ocijedite. Operite radič, razrežite ga na četiri dijela pa na trake. Umiješajte s mahunama, šunkom, senfom, octom i orasima u tjesteninu.
Salata od tunjevine, riže i rajčica
Sastojci: limenka tunjevine, šalica riže, 5 žlica maslinova ulja, 2 žlice octa, sok pola limuna, 200 g zelenih maslina, sol, papar, 10 cherry-rajčica, mala limenka kukuruza, sol, paparPriprema: Skuhajte rižu, ohladite je pa pomiješajte s kukuruzom, tunjevinom i prepolovljenim zelenim maslinama bez koštica. Pomiješajte maslinovo ulje i ocat s limunovim sokom, posolite i popaprite, dodajte mješavini s rižom i sve dobro promiješajte. Ukrasite salatu prepolovljenim rajčicama i listićima bosiljka.
Salata s risonijima i ljetnim povrćem
Sastojci: 500 g risonija (tjestenine u obliku riže), 4 šalice pilećeg temeljca ili vode, 2 limuna, 1/4 šalice maslinova ulja, sol, papar, 1/2 glavice luka, 1/2 šalice nasjeckanoga svježeg peršina, rajčica, paprika babura, krastavac, 3/4 šalice fetePriprema: Skuhajte risonije prema uputama na pakiranje, u pilećem temeljcu ili vodi. U međuvremenu nasjeckajte luk, papriku baburu i krastavce. Pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje i nasjeckani peršin. Pomiješajte sve ostale sastojke, dobro izmiješajte, a sir dodajte prije posluživanja.
Kineska salata s tjesteninom i svinjetinom
Sastojci: 0,5 kg svinjskog buta, žlica ulja, dl sojina umaka, dl šerija, žlica sezamova ulja, 25 dag tjestenine, vezica mladog luka, 2 paprike, 25 dag špinata, šaka prženih bademaPriprema: Narežite svinjetinu na trake i naglo je ispržite. Kratko propirjajte luk i papriku narezane na trake. Pomiješajte sojin umak, sezamovo ulje i šeri pa polovicom natopite meso i ostavite u hladnjaku jedan sat. Skuhajte i dobro ocijedite tjesteninu. Složite je na špinat, prelijte preostalim umakom pa na nju stavite meso i povrće te ukrasite bademima.
Salata od inćuna i pečenih paprika
Sastojci: 6 velikih uzdužno prepolovljenih, ispečenih i oguljenih crvenih, narančastih ili žutih paprika babura, 4 tvrdo kuhana jaja, 12 fileta inćuna u ulju, 12 velikih crnih maslina bez koštica, maslinovo ulje, balzamički ocat, sol, paparPriprema: Očistite pečene paprike od ostataka sjemenki i vlakana te narežite na tanke trake. Poslažite na pladanj za posluživanje. Izrežite jaja na kriške i poslažite ih preko traka paprike s filetima inćuna i maslinama. Poškropite maslinovim uljem i balzamičkim octom.
Salata od tjestenine, povrća i tunjevine
Sastojci: 200 g tjestenine, crvena paprika babura, glavica luka, 4 rajčice, 200 g tunjevine u slanoj vodi; preljev: 6 žlica maslinova ulja, 3 žlice vinskog octa, žlica limunova soka, žličica senfa, žličica meda, 4 žličice nasjeckana svježeg bosiljka i još nekoliko listova za ukrasPriprema: Skuhajte tjesteninu. Papriku narežite na trake. Sve sastojke za preljev stavite u veliku zdjelu i dobro ih promiješajte. Dodajte tjesteninu, papriku, luk, rajčice i tunjevinu. Lagano promiješajte pa izvadite u zdjelice za posluživanje. Ukrasite svježim bosiljkom i poslužite.
Izdašna salata sa začinskim biljem
Sastojci: 400 g tjestenine, 200 g fete, 1/2 glavice salate kristalke ili glavica manje salate (npr., rimske ili eskariol), 4 rajčice, 1/2 krastavca narezana na ploške, 12 crnih maslina bez koštica, 2 žlice nasjeckana svježeg bilja (origano, peršin, metvica, bosiljak); preljev: 6 maslinova ulja, 2 žlice limunova soka, česanj češnjaka, šećer, sol, paparPriprema: Skuhajte tjesteninu. Napravite preljev tako da u zdjelici umutite ulje, limunov sok, češnjak, šećer, sol i papar. Stavite sa strane. Nasjeckajte povrće i umiješajte preljev. Pospite maslinama i nasjeckanim biljem.
Salata s domaćim pestom
Sastojci: 400 g tjestenine, 250 g koktel-rajčica, 2 krastavca, vezica rikole, luk, 200 g mozzarelle, češanj češnjaka, žlica pinjola, 40 g sira pecorina, 6 žlica maslinova ulja, 3 žlice limunova soka, bosiljak, sol, paparPriprema: Tjesteninu skuhajte, povrće i mozzarellu narežite pa sve promiješajte. Češnjak i bosiljak krupno narežite. Stavite u sjekač bosiljak, češnjak, pinjole, maslinovo ulje, limunov sok i pecorino, dobro usitnite pa začinite salatu prema želji.
Mediteranska salata s piletinom i tjesteninom
Sastojci: 6 žlica maslinova ulja, 2 žlice octa, žličica estragona, 1/2 žlice limunova soka, 1/2 žlice senfa, 3 šalice kuhane piletine, 100 g tjestenine, šalica cherry-rajčica, limenka artičoka, 1/2 šalice maslina, 1/2 šalice rajčica, 1 i 1/2 šalice kaparaPriprema: Pomiješajte ulje, ocat, estragon i limunov sok. Stavite piletinu u zdjelu i umiješajte 1/4 šalice preljeva. Skuhajte tjesteninu, prebacite u veliku zdjelu pa umiješajte ostatak preljeva. Dodajte ostale sastojke te dobro promiješajte.
Salata od batata (ili krumpira) i graha trešnjevca
Sastojci: batat (ili krumpir), mrkva, 4 rajčice, 4 stabljike celera, 225 g kuhanoga graha (može iz limenke), 115 g zelene salate ili radiča, žlica suhih grožđica, 4 mlada luka; preljev: 2 žlice limunova soka, češanj češnjaka, 150 ml jogurta, 2 žlice maslinova ulja, sol, paparPriprema: Batat i mrkve narežite na kocke pa kuhajte dok ne omekša. Ohladite. Kuhajte mrkvu minutu. Usitnite povrće, napravite preljev i pomiješajte sve sastojke.
Pesto-salata s graškom
Sastojci: 400 g sitne tjestenine, limenka bijeloga graha, šalica kuhanoga graška, šalica suhih rajčica u ulju narezanih na kriške, 1/2 šalice nasjeckanih crnih maslina; preljev: 1/2 šalice jogurta, sok 2 limuna, 3 žlice maslinova ulja, žličica crvenog vina, vrhom puna žlica pesta, žličica češnjaka u prahu, sol, paparPriprema: Skuhajte tjesteninu, napravite preljev, usitnite povrće, sve pomiješajte i ohladite.
Limunasta salata s risonijima i maslinama
Sastojci: 400 g tjestenine risoni, 3 žlice maslinova ulja, 10 crnih maslina, sok 2 limuna, 1/2 šalice fete, velika crvena paprika, glavica lukaPriprema: Skuhajte tjesteninu prema uputama. Iscijedite limun. Nasjeckajte luk i crvenu papriku. Pomiješajte sve sastojke.
Osvježavajuća salata od krastavaca
Sastojci: 1/4 šalice jogurta, 2 žlice svježega kopra, žlica svježeg peršina, 2 žlice limunova soka, žlica maslinova ulja, žličica svježe metvice, 2 žlice senfa, prstohvat šećera, 1/4 žličice soli, režanj češnjaka, 1/4 žličice papra, 5 krastavaca, glavica lukaPriprema: Krastavce i luk narežite na što tanje kriške. Ostale sastojke stavite u blender i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte preko povrća i promiješajte.
Salata od leće i tunjevine
Sastojci: 2 zrele rajčice, glavica luka, 400 g kuhane leće, 200 g tunjevine, 2 žlice svježeg korijandra, papar; preljev: 3 žlice maslinova ulja, žlica limunova soka, žlica senfa, režanj češnjaka, 1/2 žličice kumina, 1/2 žličice korijandra u prahuPriprema: Napravite preljev tako da protisnete češnjak i pomiješate s ostalim sastojcima za preljev. Sve pomiješajte u velikoj zdjeli.
Salata od rikole i suncokretovih sjemenki
Sastojci: 3 žlice octa, žličica meda, 1/2 žličice senfa, 2 žlice ulja, 7 šalica rikole, 2 šalice crnoga grožđa, žličica svježe majčine dušice, 2 žlice prženih sjemenki suncokreta, sol, paparPriprema: U zdjelici pomiješajte ocat, med i senf. Polagano dodajte ulje uz miješanje pjenjačom. Prepolovite bobice grožđa, pomiješajte ga s očišćenom rikolom i nasjeckanom majčinom dušicom. Pomiješajte sve sastojke, dodajte preljev te dobro promiješajte.
Crvena salata od paprike i radiča
Sastojci: 2 crvene paprike babure, glavica crvenog radiča, 4 kuhane cikle narezane na štapiće, 12 rotkvica narezanih na ploške, 4 mlada luka, 4 žlice umaka vinaigrette (mješavina maslinova ulja, octa, senfa, šećera, soli i papra), domaći kruhPriprema: Izdubite paprike te im odstranite peteljku i sjemenke pa ih narežite na kolute. U zdjelu stavite listove radiča. Dodajte papriku, ciklu, rotkvice i mladi luk. Prelijte umakom vinaigrette, dobro promiješajte pa poslužite sa svježim domaćim kruhom kao potpuni obrok.
Meksička salata s rajčicama
Sastojci: 600 g oguljenih rajčica, glavica luka, 400 g konzerviranoga crvenoga graha; preljev: zelena ljuta papričica, 3 žlice svježega korijandra, 3 žlice maslinova ulja, česanj češnjaka,4 žlice limetina soka, sol, paparPriprema: Rajčicu i luk narežite pa promiješajte. Umiješajte grah. Nasjeckajte češnjak i u šalici dobro izmiješajte sve sastojke za preljev. Začinite salatu. Poslužite odmah ili pokrijte folijom te stavite u hladnjak.
Salata od pečene piletine, sira, rikole i crnog grožđa
Sastojci: 150 g rikole, 2 narezane stabljike celera, 1/2 krastavca, 2 mlada luka, 2 žlice svježeg peršina, 25 oraha, 350 g pečene piletine, 125 g gorgonzole, malo crnoga grožđa, sol, papar; preljev: 2 žlice maslinova ulja, žlica vinskog octa, žličica senfa, žlica začinskog biljaPriprema: Pomiješajte rikolu, narezani krastavac, sitno nasjeckan mladi luk, celer, krastavac, peršin i orahe. Preko toga stavite narezana pileća prsa, pospite sirom i prelijte preljevom. Ukrasite bobicama grožđa.
Salata od graška s metvicom i sirom
Sastojci: Šalica kuhanoga graška, 6 šalica očišćene rikole, 1/4 šalice svježe metvice, 1 i 1/2 žličice limunova soka, žlica maslinova ulja, sol, papar, 1/2 šalice svježe naribanog sira pecorino romano ili parmezanaPriprema: Pomiješajte grašak, rikolu i metvicu u velikoj zdjeli. Dodajte limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar te dobro promiješajte. Pospite svježe naribanim sirom i poslužite odmah.
Crveno-zelena salata
Sastojci: 650 g kuhane cikle, 3 žlice maslinova ulja, sok naranče, žličica šećera u prahu, žličica koromačevih sjemenki, sol, papar, 115 g špinataPriprema: Narežite ciklu, zagrijte maslinovo ulje s narančom, šećerom, koromačem, solju, paprom i špinatom. Sve pomiješajte.
Ljetna waldorfska salata
Sastojci: 500 g crvenih jabuka narezanih na kockice, 3 žlice limunova soka, 2/3 šalice lagane majoneze, korijen celera, 4 ljutike, režanj češnjaka, 1/2 šalice oraha, 500 g kuhane piletine, glavica zelene salate, sol, paparPriprema: Stavite jabuke u zdjelu s limunovim sokom i žlicom majoneze. Pustite da odstoje 40 minuta. Vrlo tanko narežite celer pa ga pomiješajte s jabukama, ljutikom, češnjakom i orasima. Umiješajte majonezu i piletinu te poslužite na zelenoj salati. Ukrasite s nekoliko oraha.
Salata od dinje, pršuta i sira
Sastojci: 5 šalica kockica dinje (možete pomiješati više vrsta dinja), žlica limunova soka, 2 žlice svježe metvice, 50 g pršuta, 1/2 šalice parmezana, sol, paparPriprema: Dinju narežite na kockice, a ako imate više vrsta dinja, sve pomiješajte. Svježu metvicu narežite što sitnije, pomiješajte s limunovim sokom i umiješajte u dinje. Pršut narežite na što tanje listiće, a potom na trakice te rasporedite preko dinje. Pospite parmezanom, po mogućnosti svježe naribanim. Prema želji, možete ukrasiti listićima metvice.
Salata od tikvica i mahuna
Sastojci: 2 tikvice, 100 g zelenih mahuna, zelena paprika babura, 2 stabljike lisnatog celera, svežnjić rikole; preljev: šalica jogurta, zgnječeni režanj češnjaka, 2 žlice nasjeckane svježe metvice, sol, paparPriprema: Kuhajte tikvice narezane na štapiće i mahune u blago posoljenoj vodi 7-8 minuta. Ocijedite, isperite hladnom vodom pa ponovno ocijedite. Pustite da se potpuno ohladi. U velikoj zdjeli za posluživanje pomiješajte tikvice, mahune, papriku, celer i rikolu. Preljev napravite tako da u zdjelici izmiješate jogurt, češnjak i metvicu. Popaprite prema ukusu. Prelijte preljevom.
izvor:http://www.24sata.hr
KROMPIR SALATA

5 većih krompira
1/4 kašičice bibera
glavica crnog, crvenog ili 3 čena belog luka,
a u sezoni mogu i listovi mladog luka
2 kašike maslinovog ulja
sok od 1/2 limuna ili kašika jabukovog sirćeta
1/2 veze svežeg peršunovog lista
kašičica soli
Priprema
1. Operite dobro krompir i skuhajte ga s ljuskom. Kako se ne bi raspao prilikom kuhanja, u vodu dodajte kašiku soli.
Kad je skuhan (ne treba da bude prekuhan), ocijedite i malo prohladite, skinite ljusku i isijecite na kocke veličine oko 2 cm.
2. Crni luk isijecite na režnjeve, a peršun krupno. Posolite i pobiberite, dodajte ulje pa limun.
Dobro izmešajte da krompir upije začine i na kraju dodajte peršun. Ukrasite režnjevima luka i cijelim listićima peršuna.Ova salata se služi i topla i hladna. Ukoliko je pravite s bijelim lukom, isijecite ga što sitnije.
SALATA BRZA CVEKLA
Sastojci:
dvije srednje cvekle
2-3 kašike jabučnog sirćeta
1-2 kašike maslinovog
(ali može i suncokretovog) ulja
malo soli
Priprema:
Staviti litar vode da proključa; Zatim cvekle (neoguljene)
staviti da se kuhaju oko 40 minuta; Nakon kuhanja ih oguliti
i isjeckati po želji.
Dodati ulje i sirće i posoliti po potrebi.
Dobićete dovoljno salate za jedan obrok za dvoje
FRANCUSKA SALATA
priprema:
300 g kuhanog graška
300 g kuhane mrkve
200 g kiselih krastavaca
600 g kuhanog krumpira
5 tvrdo kuhanih jaja*
600 ml salatne kreme**
ili majoneze od interesantno3-4 jaja
1 veća jabuka, kiselija
1 VŽ sol
U zavisnoti u kiselosti krastavaca možda i ocat
priprema:
Skuhajte sastojke za francusku salatu, dakle mrkvu, krumpir (u slanoj vodi neoguljen) i grašak. Kuhajte svako odvojeno, jer imaju različita vremena kuhanja.
Mrkvu prije kuhanja narežite na kockice.
Sve sastojke poslje kuhanja odmah obavezno stavite u hladnu vodu, da bi se zaustavio proces kuhanja.
Uzmite neku sortu krumpira koja je inače dobra za pečenje jer se taj krumpir najbolje reže kad je kuhan i ne drobi se.
Količina sastojaka za francusku salatu može odudarati, ali zadržite omjere.
Sve sastojke narežite na sitne kockice i dobro ih ocijedite. Ne smiju biti mokri, jer će inaće francuska salata biti mljackava.
Dodajte sol, salatnu kremu i po potrebi malo octa.
Ja sam radio francusku salatu bez jaja, ali ako radite sa njima dodajte i njih narezane na sitne kockice.
Lagano promješajte. Dosolite ako treba.
Francuska salata se konzumira ohlađena, dakle prije konzumiranja ostavite je na hladnom par sati, da se sastojci prožmu.
ZELENA SALATA S JOGURTOM I ČEŠNJAKOM
25 dag zelene salate
2 česma češnjaka
2 dl jogurta
1 žlica limunovog soka
prstohvat šećera
Priprema:
Zelenu salatu dobro operite i narežite na šire rezance Zatim je
stavite u dublju zdjelu za salatu, posolite,
pošećerite, izmiješajte,
pa neka odstoji 15 minuta. Tada je poprskajte
limunovim sokom i
prelijte jogurtom u koji ste prethodno umiješal
nasjeckani i zgnječeni češnjak.
Salatu držite u hladnjaku do posluživanja.
GRČKA SALATA
SASTOJCI:
crni luk,
paradajz,
krastavac,
sveža paprika,
masline,
feta sir,
so,
maslinovo ulje,
origano.
PRIPREMA:
Paradajz iseći na kriške, oljušten krastavac na kolutove,
svežu papriku i luk na kolutove, posoliti, promešati,
preliti sa malo maslinovog ulja,
dodati isečen feta sir na kriške i posuti origanom
LESKOVAČKA SALATA
Sastojci za 4 osobe
1 kašičice vegete
2 kašike sirćeta
2 čena belog luka
malo soli
1 dl vode
4 kašike suncokretovog ulja
1 kg paprike
Priprema:
Ispecite paprike sa svake strane na velikoj ringli, a možete koristiti i električni roštilj.
Oljuštite i očistite paprike. Možete odstraniti i semenke i peteljke, ali je naš savet da to ne činite kako bi svi sokovi ostali u paprici.
Pre nego što počnete da čistite paprike, uvijte ih u plastičnu foliju i ostavite ih na toplom mestu neko vreme. Na ovaj način ćete lakše oljuštiti paprike.Priprema preliva
Sipajte ulje u malu činiju i dodajte zgnječeni beli luk.
Dodajte so i vegetu.
Sipajte još vode i sirćeta i stavite preliv na vruću ringlu.
Sve što je još potrebno da uradite je da prelijete paprike, servirate ih i uživate u njihovom ukusu.
OSVJEŽAVAJUĆA SALATA OD KRASTAVACA I VRHNJA

50 dag krastavaca
2 dl kiselog vrhnja
1 češanj češnjaka
2 grančice kopra
sol
Prirpema:
Krastavce dobro operite i neoguljene narežite na tanke kolute.
Stavite ih u zdjelu za salatu i umjereno posolite. Zatim ih
prelijte kiselim vrhnjem u koje ste umiješali nasjeckani i
zgnječeni češnjak i nasjeckani kopar i lagano izmiješajte.
Salatu držite u hladnjaku do posluživanja.
LJETNA SALATA
Za dvije osobe.
- 100 g tjestenine (fusilli, penne ili farfalle npr.)
- ¼ svježeg krastavca
- ½ male glavice komorača
- jednaka količina ljubičastog kupusa
- 125 g kozica
Preljev:
- 1,5 žlica milerama
- žlica maslinovog ulja
- 1 češanj čenjaka
- šaka sitno nasjeckanog kopra
- sol, papar
- Skuhajte tjesteninu u velikoj količini slane vode. Kad je gotova, operite je pod mlazom hladne vode i ostavite da se do kraja ohladi.
- Kozice vrlo kratko prokuhajte u kipućoj vodi.
- Krastavce narežite na kockice, a komorač i ljubičasti kupus na trakice pa sve pomiješajte s tjesteninom. Ubacite i kozice.
- Pomiješajte sastojke za preljev i dodajte ga mješavini tjestenine, povrća i kozica.
- Lagano izmiješajte, po potrebi dodatno posolite i popaprite i poslužite odmah.
Vesela salata
- 300 g cvjetača
- 100 g brokula
- 1 manja mrkva
- 2 tvrdo kuhana jaja
- 50 g tjestenine (integralna)
- 1 žlica Vegete
- 2 žlice bučnog ulja
- 2 žlice jabučni ocat
- malo soli
- Priprema
-
Cvjetaču i brokulu natrgati na manje cvjetove, mrkvu narezati i sve skuhati u vodi u koju smo dadali malo soli i žlicu Vegete. Brokulu dodamo malo kasnije kako bi ostala hrskava.
Tjesteninu skuhati.
Jaja skuhati.
-
Ako želite toplu salatu, sve sastojke, jos tople pomješati, začiniti bučnim uljem, jabučnim octom i po ukusu dadati još malo Vegete.Ukrasiti kuhanim jajima.
Topla salata odličan je prilog kuhanom ili pečenom mesu, a hladna može poslužiti kao izvrstan samostalni obrok.
Idealna za ponjeti na posao ,kao zdravi i ukusan obrok.
-
Oranž salata
Sastojci
- 130 gr pirinča (mera za nekuvanog)
- 1 šargarepa
- 2-3 kiselih krastavčića
- 100 gr šunke
- 100 gr čajne
- 100 gr kačkavalja ili tvrdog sira
- 2 pune kašike ajvara
- po potrebi kisela pavlaka
- po ukusu so
-
Priprema
-
Skuvajte pirinač u posoljenoj vodi.
Šargarepu iseckajte na kockite, pa obarite i nju.
Na kockice iseckajte i krastavčiće, šunku, čajnu i kačkavalj, pa dodajte oceđen i prohlađen pirinač i šargarepu. Promešajte. Dodajte ajvar, promešajte.
Na kraju dodajte pavlaku po želji, u zavisnosti od toga koliko želite da vam salata bude gusta.
Ja ne volim previše "tečne" salate, pa sam stavila oko 2 kašike pavlake. Na kraju posolite po ukusu i poslužite.
Posluživanje
Naravno, kao i većina krem salate, i ova je bolja i ukusnija kad odstoji barem nekoliko sati u frižideru.
Uživajte! -

KIKIRIKI SALATA
Količina je za dvije osobe...
- 7-8 listova zelene salate
- 1 manja glavica crnog luka
- 2 supene kašike slanog kikirikija
- 1 supena kašika ulja
- 1 supena kašika aceto balsamico
- krupna morska so
Salata od pecenih paprika sa feta sirom
Sastojci
- 4 velike crvene paprike
- 100 g feta sira
- 2 cena cesnjaka
- svjezi persin
- maslinovo ulje
- sol , svjeze mljeveni biber
- ocat za salatu ( moze i ne mora)
Rernu ugrijati na 200°C
Paprike posloziti na foliju i peci u rerni oko 20 min.
Mogu se ispeci i na rostilju ili grill tavi.
Pecene paprike umotati u foliju u kojoj su se pekle i ostaviti 15-ak min ( moze i duze) , zatim ih oguliti.
Paprike i fetu narezati na sitne kockice, zaciniti, dodati ulje ( i ocat) ,bijeli luk i persin te sve skupa pomijesati.
CRVENI KUPUS
Salata koja ukrasi svaku trpezu.
Nema komentara:
Objavi komentar