Translate

petak, 10. srpnja 2015.

krastavice kao lijek

       IZLIJEČITE KOŽU I          BUBREGE           KRASTAVICOM   

krastavci
Krastavac predstavlja jednu od najstarijih i najomiljnijih povrtnih kultura. Kao hrana poznat je još od prije 5000 godina. Košpice krastavca pronađene su u egipatskim grobnicama faraona.
Krastavci su prije svega jestivo povrće koje se koristi u dva oblika i to svježe i ukiseljeno.
U ovom tekstu ukratko ćemo vam predstaviti sva ljekovita svojstva krastavaca te načine i namjenu njegovog korištenja u ljekovite svrhe..
Krastavac je bogati izvor prije svega vitamina A, B1 i C, niza hranjivih soli i minerala.
krastavac mljevenjeKrastavac je najefikasnije sredstvo za izlučivanje vode iz orgranizma. Zbog toga se preporučuje u što večim količinama isključivo kao svjež za tretiranje bolesti srca i bubrega gdje je protok i izlučivanje viška tečnosti
ključno.
Krastavac posjeduje svojstvo rastvaranja mokraćne kiseline. Jedan broj kamenčića i pjeska u bubrezima i bešici nastao je usljed mokraćne kiseline te će obilna i redovna upotreba svježih krastavaca efikasno djelovati na njihovo rastvranje. Ovo je ujedno i jedan od najlakših načina za njihovu eliminaciju.
Svježe iscjeđen sok od krastavaca koji nije posoljen (što je u ovom slučaju važno) djelotvorno čisti organizam i krv od prekomjernih količina kiselih sastojaka. Ovaj sok očistiće i vaša crijeva bubrege, pluća i kožu. Sok od krastvca efikasno čisti krv u mlađih osoba koje su sklone oštećenjima kože i bubuljicama posebno u pubertetu.  Naravno potrebno je sada za vrijeme sezone krastavaca da pravite velike količine soka (minimalno pola litre na dan) i da ih redovno pijete. Sok od krastvca u većim količinama  prepručujemo i ženama u kilmakteriju jer je oproban lijek protiv navala krvi.
Još jedan vrlo koristan način upotrebe krastvca je kod njege kože i tretiranja kožnih problema. Ukoliko imate prštiće, mitesere, čiriće, lišajeve, menje opekline, sunčane pjegice i sl na licu, koži glave, ruku možete ih liječiti  trljanjem pomenutih mjesta svježim sokom od krastvca. Sok se utralja i ostavi da se osuši na tim mjestima. Izlučevine i uplani procesi na koži uspješno se liječe ovim načinom. Procedura se ponavlja svaki dan dok se koža ne isčisti. U Njemačkoj i Italiji postoji tradicija korištenja čistog soka od krastvca za jačanje i liječenje očiju. Čistim sokok namoći se maramica ili gaza te se legne i na zatvorene očne kapke se položi gaza i ostavi da stoji desetak minuta. Porcedura se ponavlja svaku veče pred spavanje.   Sok od krastvca dobijate tako da kompletne oprane krastavce sa korom sameljete u nekoj mašini i procjedite kroz lanenu krpu ili gazu. Sok od krastvca ne treba soliti a ukoliko vam je ukus bljutav a koristite ga za piće, a ne za kožu, možete mu po želji dodati čisti sok od mrkve, celera ili jabuke kako biste popravili ukus.
Za probleme bubrega i mokraćne bešike koristi se i čaj od sjemnki krastvca. Ovo se posebno preporučuje u periodu kada nema svježih krastvaca te je potrebno da tokom sezone prikupite i osušite ,u hladu ne na direktnom suncu,  veču količinu sjemenki iz krupnih krastvaca. Osušene sjmenke spremite u kutiju i tokom perioda kada nema krastvaca pravite čaj i to u omjeru jedna čajna kašika sjemnki na jednu šolju vrele vode. Čaj se uzima svakodnevno za sve tegobe sa mokraćnom bešikom i bubrezima. Krastavac prepručujemo i za regulisanje tjelesne težine a za te namjene posebno je popularan među Francuskinjama. Kada ste gladni možete posegnuti za krastvcem u svim oblicima bez bojazni da ćete dobiti višak kilograma a njegovi sokovi i minerali ubrzaće vaš metabolizam.
Osim navedenih ljekovitih preporuka na kraju vam želimo ukazati i na prvilno korištenje krastavca. Plodovi krastvca se skupljaju i koriste kada njihova kora počinje žutjeti. Tada su zreli. Ukoliko se krastavci beru i konzumiraju nezreli onda su teško probavljivi a proces rastvaranja krastavaca traje dugu i može biti neugodan pa čak i bolan za čovjeka. Ne preporučuje se pijenje velike količine vode nakon kozumiranja zasoljene salate od krastvaca jer to također može izazvati dodatne probavne probleme. Važno je napomenuti da se salata i sok od krastvca trebaju isključivo koristiti svježi. Nikako nije dobro i  štetno je po zdravlje ranije pripremati i ostavljati da stoji više sati ili dana salatu ili sok od krastavaca.
U salati, najbolje za zdravlje i iskorištavanje hranjivosti je sjeći krastvace na tanke ploške i koristiti ih u kombinaciji sa nekom masnoćom, uljem ili pavlakom te uz dodatak malo limunovog soka. Ne preporučuje se kombinovanje krastavaca sa sirćetom, biberom i svježom paprikom. Za spomenute pozitivne zdravstvene efekte krastvaca potrebno ih je koristiti u sezoni svakodnevno i u večim količina.

izvor:www.zdravljebezdoktora.com

Nema komentara:

Objavi komentar