DOMAĆE KROFNE
sastojci :
500 g brašna,
2 jajeta,
Svježi kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mlijeka,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera ,
Narendana korica narandže ili limuna,
Ulje za prženje,
Šećer u prahu za posipanje.
priprema:
Korak 1:
Brašno ubacite u dublji sud, pa dodajte jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer,
koricu narandže i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešajte i umesite kompaktno mekše testo.
Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka.
Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste.
Korak 2:
Prekrijte tijesto čistom krpom i ostavite oko 45min da nadođe. Kada je testo nadošlo
izvadite ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva dela.
Rastanjite jedan deo oklagijom i modlom, ili ako nemate možete i čašom, vadite krugove za krofne.
Ponovite postupak i sa drugom polovinom testa, pa ostavite krofne da odstoje jos 15ak minuta na brašnjavoj površini da se ne bi zalijepile.
Korak 3:
U dubljoj šerpi zagrijete veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže.
Nemojte ih pržiti na najvećoj temperaturi već smanjite na srednje. Dovoljno je po par minuta sa obe strane. Gotove krofne dobro ocedite (kod Kineza možete pronaći jednu vrlo korisnu spravicu sa mrežicom za vađenje
i ceđenje krofnica) i stavljajte ih na salvetu da upije višak ulja
Na kraju pospite ih šećerom u prahu, vanilim šećerom ili premazati domaćim džemo
izvor: mogujatosama.rs
sastojci :
500 g brašna,
2 jajeta,
Svježi kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mlijeka,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera ,
Narendana korica narandže ili limuna,
Ulje za prženje,
Šećer u prahu za posipanje.
priprema:
Korak 1:
Brašno ubacite u dublji sud, pa dodajte jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer,
koricu narandže i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešajte i umesite kompaktno mekše testo.
Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka.
Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste.
Korak 2:
Prekrijte tijesto čistom krpom i ostavite oko 45min da nadođe. Kada je testo nadošlo
izvadite ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na dva dela.
Rastanjite jedan deo oklagijom i modlom, ili ako nemate možete i čašom, vadite krugove za krofne.
Ponovite postupak i sa drugom polovinom testa, pa ostavite krofne da odstoje jos 15ak minuta na brašnjavoj površini da se ne bi zalijepile.
Korak 3:
U dubljoj šerpi zagrijete veću količinu ulja i polako ubacujte krofne da se prže.
Nemojte ih pržiti na najvećoj temperaturi već smanjite na srednje. Dovoljno je po par minuta sa obe strane. Gotove krofne dobro ocedite (kod Kineza možete pronaći jednu vrlo korisnu spravicu sa mrežicom za vađenje
i ceđenje krofnica) i stavljajte ih na salvetu da upije višak ulja
Na kraju pospite ih šećerom u prahu, vanilim šećerom ili premazati domaćim džemo
izvor: mogujatosama.rs
Nema komentara:
Objavi komentar