Translate

subota, 4. srpnja 2015.

KARAMEL TORTA

                                            KARAMEL TORTA


Sastojci

banana sloj

2 kašike putera 1/4 šolje sećera 1

 čajna kašika vanilije 3 zrele banane krema od sira

500 gr krem sira + 2 supene kašike putera 

1 solja šecera 3 jaja 2 čajne kašike extrakta od vanilije 1 cajna kasika karamel toping
1 i po solja šecera 1/4 šolje vode 1 supena kašika 

soka od limuna ili corn sirupa 1 solja whipping cream
podloga
12 kom oatmeal keksica 1/2 solje pecan oraha / 

obicnih oraha 1/4 šolje omeksalog putera

 Priprema:


1
Prije nego predjete na konkretne korake izvjedbe kolaca, pripremite kalup. Oblozite ga sa vanjske strane alufolijom, jer cete kolac peci u vodenoj kupki!
Vodena kupka: uzmite serpu ili tepsiju, vecu od kalupa za kolac, i stavite u zagrijanu rernu. Na sredinu serpe postavite kalup dobo oblozen alufolijom.
Jako je bitno da voda ne prodre u kalup i ne nakvasi kolac.
Sad sipajte kljucalu do jedne trecine oblozenog kalupa i tako pecite.


2
Keks, pecan orahe i omeksali puter ubacite u food procesor/blender, pulsirajuci par puta da se sadrzaj isitni i sjedini.
Istresite u kalup i prstima ili casom pritiscite sadrzaj na dno kalupa, ne na stranice! Pecite 10 do 12 minuta


3
U tavi otopite puter i secer, dodajte vaniliju,  i na kraju oguljene banane izrezane po duzini ili na kolutove.
Lagano promijesajte da ogreznu u saftu. Tople istresite preko ohladjene pecene kore.


4
Mutite sir dok ne omeksa dodavajuci kolicinu secera u dva navrata. Dodajte puter, jaja, jedno po jedno. Na kraju jos vaniliju. Dobro umucenu kremu istresite preko banana.
Pecite u vodenoj kupki na 180’ C prvih 30 minuta potom smanjite temperaturu na 160 i nastavite peci jos 30 do 40 minuta.
Kad malo promrdate kalup, sredina kolaca ce lagano zatreperiti, tako treba!
Izvadite kalup iz vodene kupke i ostavite da se hladi dva sata.

5
Spojite secer, vodu i limunov sok (corn syrup) u serpicu i stavite na sporet da kuha bez mijesanja. Kad pocne lagano mijenjati boju,
cetkicom umocenom u vodu skidajte secer sa zidove serpice.Cim dobijete boju cilibara, smaknite sa ringle i pazljivo dodajte whipping (pocet ce naglo da pjeni) cream. Vratite na ringlu, nastavite kuhati
dok se sadrzaj ne smanji za jednu trecinu, oko pet minuta. Povremeno promijesajte. Ostavite 15-ak minuta da se rashladi.Prelijte karamel sos preko kolaca i ostavite da se zajedno hladi.





Nema komentara:

Objavi komentar