MESNI KROKETI
SASTOJCI:
500 g krompira,
250 g mljevene junetine,
glavica crvenog luka,
2 čena bijelog luka
3 jaja,
2-3 kašike sitno sjeckanog peršuna,
začini po želji,
šolja brašna,
prezle,
3 kašike putera
PRIPREMA:
U velikoj posudi otopite puter na srednje jakoj temperaturi i dinstajte crveni i bijeli luk, dodajte meso i pržite dok ne promijeni boju. U maloj posudici pomiješajte začine pa sve dodajte mljevenom mesu.
U posebnu posudu stavite izgnječeni kuvani krompir, jedno jaje, mljeveno meso, peršun i malo soli pa sve izmiješajte da se sastojci sjedine. Od dobijene smjese oblikujte kuglice veličine oraha.
Dobijene kuglice stavite u frižider na sat vremena pa pripremite smjesu za pohovanje, u jednom tanjiru izmutite jaja, pripremite brašno i prezle. Krokete prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle pa pržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.
U ovu smjesu možete dodati naribani sir, pržene gljive i kombinaciju začina koju želite.

500 g krompira,
250 g mljevene junetine,
glavica crvenog luka,
2 čena bijelog luka
3 jaja,
2-3 kašike sitno sjeckanog peršuna,
začini po želji,
šolja brašna,
prezle,
3 kašike putera
PRIPREMA:
U velikoj posudi otopite puter na srednje jakoj temperaturi i dinstajte crveni i bijeli luk, dodajte meso i pržite dok ne promijeni boju. U maloj posudici pomiješajte začine pa sve dodajte mljevenom mesu.
U posebnu posudu stavite izgnječeni kuvani krompir, jedno jaje, mljeveno meso, peršun i malo soli pa sve izmiješajte da se sastojci sjedine. Od dobijene smjese oblikujte kuglice veličine oraha.
Dobijene kuglice stavite u frižider na sat vremena pa pripremite smjesu za pohovanje, u jednom tanjiru izmutite jaja, pripremite brašno i prezle. Krokete prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle pa pržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.
U ovu smjesu možete dodati naribani sir, pržene gljive i kombinaciju začina koju želite.
Nema komentara:
Objavi komentar