PITA OD VIŠANJA
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu
500-600 g višanja
šećer
mlevena plazma
100 ml ulja
100 ml mineralne vode (može i obična)
Priprema:
Vodu i ulje staviti da provri, a zatim skloniti i ostaviti da se prohladi.
Kore podeliti na 3 ili 4 grupe. Ako je to 18 kora, onda možete odvojiti
po 6 ili ako ih imate manje onda na 4 ili 5.
Staviti prvu koru i premazati pripremljenim uljem i vodom, zatim staviti
i preostale kore iz grupe, koje takođe premažete. Na poslednju koru rasporedite
blago oceđene višnje, 2 ravne kašike plazme i 5 kašika šećera.
Bočne strane preklopite na 2-3 cm (da vam ne bi cureo fil), a zatim sa kotra
strane uviti rolat. Odmah složiti na pripremljeni pleh na koji ste stavili
papir za pečenje. Tako uraditi i sa preostalim korama i višnjama. Sve rolate
premazati pripremljenim uljem i staviti u hladnu rernu i tek je onda uključite
na 200 °C. Kada se rerna zagrejala, smanjite temperaturu na 180 °C. Pecite pitu
40-45 minuta ili dok ne porumeni. Kada je pita pečena, dok je još u plehu,
poprskati je vodom i pokriti suvom krpom. Ostavite da se pita prohladi, pa
je tek onda isecite i pospite šećerom u prahu.

500 g tankih kora za pitu
500-600 g višanja
šećer
mlevena plazma
100 ml ulja
100 ml mineralne vode (može i obična)
Priprema:
Vodu i ulje staviti da provri, a zatim skloniti i ostaviti da se prohladi.
Kore podeliti na 3 ili 4 grupe. Ako je to 18 kora, onda možete odvojiti
po 6 ili ako ih imate manje onda na 4 ili 5.
Staviti prvu koru i premazati pripremljenim uljem i vodom, zatim staviti
i preostale kore iz grupe, koje takođe premažete. Na poslednju koru rasporedite
blago oceđene višnje, 2 ravne kašike plazme i 5 kašika šećera.
Bočne strane preklopite na 2-3 cm (da vam ne bi cureo fil), a zatim sa kotra
strane uviti rolat. Odmah složiti na pripremljeni pleh na koji ste stavili
papir za pečenje. Tako uraditi i sa preostalim korama i višnjama. Sve rolate
premazati pripremljenim uljem i staviti u hladnu rernu i tek je onda uključite
na 200 °C. Kada se rerna zagrejala, smanjite temperaturu na 180 °C. Pecite pitu
40-45 minuta ili dok ne porumeni. Kada je pita pečena, dok je još u plehu,
poprskati je vodom i pokriti suvom krpom. Ostavite da se pita prohladi, pa
je tek onda isecite i pospite šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar