S L A D O L E D
sastojci:
2 čaše punomasnog slatkog vrhnja
1 čaša punomasnog mlijeka
2/3 čaše šećera
1/3 žličice soli
6 žumanjaca
Priprema
Na srednje jakoj vatri kuhajte i miješajte vrhnje, mlijeko, šećer i sol dok se ne stvori jednolična smjesa. Taj proces traje oko pet minuta. U zasebnoj zdjeli istucite žumanjke. Zatim polako dodajte trećinu smjese u žutanjke i jako tucite pjenjačom cijelo vrijeme. Sada tu smjesu opet polako ubacite u lonac s ostatkom smjese od vrhnja. Vratite na vatru i kuhajte dok se krema ne zgusne dovoljno da ostane na žlici.
Smjesu stavite u cjedilo kako biste izbjegli grudice. Stavite u posudu i pustite da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak minimalno četiri sata. Dokle god ne budete uživali u sladoledu, čuvajte ga u zamrzivaču.
Osim ovog osnovnog okusa odnosno baze, možete se poigrati i probati napraviti sladoled raznih okusa poput vanilije, breskve, nutelle, čokolade ili pistacija.

2 čaše punomasnog slatkog vrhnja
1 čaša punomasnog mlijeka
2/3 čaše šećera
1/3 žličice soli
6 žumanjaca
Priprema
Na srednje jakoj vatri kuhajte i miješajte vrhnje, mlijeko, šećer i sol dok se ne stvori jednolična smjesa. Taj proces traje oko pet minuta. U zasebnoj zdjeli istucite žumanjke. Zatim polako dodajte trećinu smjese u žutanjke i jako tucite pjenjačom cijelo vrijeme. Sada tu smjesu opet polako ubacite u lonac s ostatkom smjese od vrhnja. Vratite na vatru i kuhajte dok se krema ne zgusne dovoljno da ostane na žlici.
Smjesu stavite u cjedilo kako biste izbjegli grudice. Stavite u posudu i pustite da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak minimalno četiri sata. Dokle god ne budete uživali u sladoledu, čuvajte ga u zamrzivaču.
Osim ovog osnovnog okusa odnosno baze, možete se poigrati i probati napraviti sladoled raznih okusa poput vanilije, breskve, nutelle, čokolade ili pistacija.
Nema komentara:
Objavi komentar