P A R F E T O R T A
Za koru: Za tamni fil: Za svijetli fil:
3 jajeta 10 kašika šećera 10 kašika šećera
3 kašike šećera 3 dl vode 3 dl vode
3 kašike brašna 3 žumanjceta 3 žumanjceta
1 kašika kakaoa 2 jajeta 2 jajeta
1dl mlijeka 200g čokolade 200g bijele čokolade
3 kašike ruma 2,5dl slatke pavlake 2,5dl slatke pavlake
30g želatina 30g želatina
Za glazuru:
50g čokolade
2 kašike ulja
PRIPREMA:
Kora:
1. bjelance odvojiti od žumanjceta i sa kašikom šećera umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjce sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti fil od žumanjceta sa snijegom od bjelanceta, dodati brašno i kakao pa polako promiješati varjačom.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje te u njega sipati pripremljenu smjesu za koru.Peći u zagrijanoj rerni na 200*C dok ne porumeni. Pečenu koru poprskati mješavoinom mlijeka i ruma.
Tamni fil:
1. Vodu i šećer sjediniti i prokuhati.
2. Bjelance umutiti u čvrsti snijeg a zatim postepeno dodavati sirup od šećera muteći mikserom.
3. Posebno umutiti žumanjca pa ih dodati u šam od bjelanca i promiješati varjačom.
4. Slatku pavlaku umutiti sa otopljenom čokoladom u čvrst šlag, zatim dodati nabubreo želatin i promiješati.
5. Sjediniti smjesu od jaja sa smjesom od slatke pavlake.
Svijetli fil: svijetli fil pripremati na isti način kao tamni fil samo u mjesto crne koristiti bijelu čokoladu.
Finalni postupak: Pečenu koru vratiti u kalup za tortu, preko nje nanijeti tamni fil a zatim svijetli fil.
Tortu ostaviti u kalupu dok se želatin ne stegne.
Za koru: Za tamni fil: Za svijetli fil:
3 jajeta 10 kašika šećera 10 kašika šećera
3 kašike šećera 3 dl vode 3 dl vode
3 kašike brašna 3 žumanjceta 3 žumanjceta
1 kašika kakaoa 2 jajeta 2 jajeta
1dl mlijeka 200g čokolade 200g bijele čokolade
3 kašike ruma 2,5dl slatke pavlake 2,5dl slatke pavlake
30g želatina 30g želatina
Za glazuru:

2 kašike ulja
PRIPREMA:
Kora:
1. bjelance odvojiti od žumanjceta i sa kašikom šećera umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjce sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti fil od žumanjceta sa snijegom od bjelanceta, dodati brašno i kakao pa polako promiješati varjačom.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje te u njega sipati pripremljenu smjesu za koru.Peći u zagrijanoj rerni na 200*C dok ne porumeni. Pečenu koru poprskati mješavoinom mlijeka i ruma.
Tamni fil:
1. Vodu i šećer sjediniti i prokuhati.
2. Bjelance umutiti u čvrsti snijeg a zatim postepeno dodavati sirup od šećera muteći mikserom.
3. Posebno umutiti žumanjca pa ih dodati u šam od bjelanca i promiješati varjačom.
4. Slatku pavlaku umutiti sa otopljenom čokoladom u čvrst šlag, zatim dodati nabubreo želatin i promiješati.
5. Sjediniti smjesu od jaja sa smjesom od slatke pavlake.
Svijetli fil: svijetli fil pripremati na isti način kao tamni fil samo u mjesto crne koristiti bijelu čokoladu.
Finalni postupak: Pečenu koru vratiti u kalup za tortu, preko nje nanijeti tamni fil a zatim svijetli fil.
Tortu ostaviti u kalupu dok se želatin ne stegne.
Nema komentara:
Objavi komentar