SOČNE PUNJENE PAPRIKE
sastojci:
12 paprika srednje veličine
400g faširanog mesa
200g riže
2 glavice luka
1 veća mrkva
10-ak listova friškog peršuna
4-5 čehna bijelog luka
1 kašika ajvara
1 kašika mljevene crvene paprike
malo soli
malo vegete začina
malo bibera
priprema:
Paprike oprati i očistiti od sjemenki.
odvije glavice luka i mrkvu očistiti, oprati i izrezati na sitno, isto tako uraditi sa peršunom.
Rižu oprati i ostaviti u cjedaljku da se ocijedi.
U veću zdjelu staviti meso, zatim sve gore navedene sastojke.
Masu rukama dobro ujediniti, pa puniti paprike (ne pretrpavat ih).
U šerpu paprike poredati i preliti sa hladnom vodom. Vode uliti da bude cca 3cm iznad paprika.
Kuhati ih duže na laganoj temperaturi.
Kuhane paprike zapržiti sa cca 100ml ulja u tavi dobro zagrijati, dodati 1 kašiku brašna, pa uz stalno
miješanje pržit da brašno dobije tamno žutu boju. Zatim dodati kafenu kašikicu mljevene crvene paprike. Izmiješati,
pa preliti preko paprika. Ostaviti na minut-dva da kuha.
Bijeli sos za preko:
Puter upržiti da dobije tamnožutu boju, dodati pavlaku i malkice soli, pa na kratko da prokuha.

12 paprika srednje veličine
400g faširanog mesa
200g riže
2 glavice luka
1 veća mrkva
10-ak listova friškog peršuna
4-5 čehna bijelog luka
1 kašika ajvara
1 kašika mljevene crvene paprike
malo soli
malo vegete začina
malo bibera
priprema:
Paprike oprati i očistiti od sjemenki.
odvije glavice luka i mrkvu očistiti, oprati i izrezati na sitno, isto tako uraditi sa peršunom.
Rižu oprati i ostaviti u cjedaljku da se ocijedi.
U veću zdjelu staviti meso, zatim sve gore navedene sastojke.
Masu rukama dobro ujediniti, pa puniti paprike (ne pretrpavat ih).
U šerpu paprike poredati i preliti sa hladnom vodom. Vode uliti da bude cca 3cm iznad paprika.
Kuhati ih duže na laganoj temperaturi.
Kuhane paprike zapržiti sa cca 100ml ulja u tavi dobro zagrijati, dodati 1 kašiku brašna, pa uz stalno
miješanje pržit da brašno dobije tamno žutu boju. Zatim dodati kafenu kašikicu mljevene crvene paprike. Izmiješati,
pa preliti preko paprika. Ostaviti na minut-dva da kuha.
Bijeli sos za preko:
Puter upržiti da dobije tamnožutu boju, dodati pavlaku i malkice soli, pa na kratko da prokuha.
Nema komentara:
Objavi komentar