POVRTNA LAĐA
Sastojci
- Za tjesto potrebno je:
- 700-800 gr bjelog brašna
- 300 ml mlijeka
- 2 supene kašike kiselog mlijeka
- 2 komada jaja
- 100 ml ulja
- 1 kafena kašika šećera
- po ukusu soli
- 30 gr svježeg kvasca

- Za nađev potrebno je:
- 4 komada paradajza
- 4 komada zelene paprike
- 250 gr bjelog sira
- 1 komad jaja
- Za premezivanje potrebno je:
- 1 komad žumanca
- 1 komad bjelanca
- Priprema:
-
1.
Na kuhinjskoj dasci srednje isjeckati paradajz.
-
2.
Paprike očistiti od sjemena i srednje isjeckati.
-
3.
Bijeli sir izdrobiti.
-
4.
Pomješati isjeckan paradajz, papriku i izdrobljen sir.
-
5.
Dobivenu smjesu koristiti za punjenje lađica.6.U časi viljuškom izmutiti jedno jaje. Malo posoliti.Priprema tijesta:
-
U mlako mlijeko izdrobiti kvasac, dodati šećer, soli i malo brašna. Pomješati i ostaviti 10 minuta na sobnoj temperaturi da nadođe.
-
Kada je smjesa nadošla posoliti po ukusu i sa ostalim sastojcima za tjesto zamješiti dizano tjesto kao za pogače.
-
Ostaviti da tjesto nadođe na sobnoj temperaturi.
-
Kada tjesto udvostruči zapreminu izručiti na malo pobrašnjenu radnu površinu.
-
Tjesto podjeliti na loptice. Razviti u četvorougaoni oblik debljine malog prsta.
- Sa bjelancem u krug namazati krajeve kora. Dvije strane malo zarolati i krajeve čvrsto sastaviti. Dobivenu lađicu položiti u tepsiju. Isto postupiti i sa ostalim lopticama. Položiti u tepsiju7. Lađice puniti nađevom. U svaku staviti malo od izmućenog jajeta.8. Zarolane krajeve namazati žumancem9. Lađice peći u unapred zagrejanu rernu na temperaturi od 200 *C dok porumene.
-
Nema komentara:
Objavi komentar