Sastojci za 2 osobe 20 g crnih maslina 100 g svežih šampinjona 250 g mocarela sir 30 g pršute 30 g kulena 100 g stišnjene šunke Sos 0.5 kašičice origana vrh kašičice sušenog ruzmarina 400 ml paradajz pelata malo čilija malo soli vrh kašičice majoran 2 kašike maslinovog ulja malo šećera 100 ml vode vrh kašičice bosiljka 1 čena belog luka Testo 110 ml tople vode 1.5 kašike maslinovog ulja 10 g kvasac 150 g brašna 0.5 kašike šećera 0.5 kašičice soli
Priprema kečapa: Presecite
paradajz i odstranite semenke. Očišćeni paradajz sitnite u blenderu,
dok ne postane kašast. Ukoliko nemate blender, sitno ga iseckajte ili
izgnječite rukama (paradajz pelat je veoma mekan). Protisnite čen belog luka ili ga veoma sitno isecite. Na umerenoj temperaturi, ugrejte maslinovo ulje. Dodajte beli luk. Beli luk ne pržite dugo, već do onog momenta kada budu počeli da se vide mehurići, do 10 sekundi. Dodajte organo i ruzmarin. Budite oprezni sa ruzmarinom, u pitanju je začin vrlo intezivnog mirisa. Dodajte
čili i majoran. Kada je u pitanju čili, pošto nismo svi ljubitelji
ljutog, dodajte ga po ukusu ili ga u potpnosti izbacite iz recepta, mada
mi to ne preporučujemo, dodajte ga vrlo malo zbog punoće ukusa. Dodajte
bosiljak i propržite kratko začine uz neprekidno mešanje, oko 10-ak
sekundi. Proprženi začini imaju intezivniju aromu, ovo se odnosi i na
beli luk, nego začini koje su naknadno dodati. Dodajte paradajz uključujući, i sos koji se nalazio u konzervi, pa dolijte vodu. Dodajte šećera na vrh kašičice i soli po ukusu. Sos kuvajte na umerenoj temperaturi, uz povremeno mešanje, 30 do 40 minuta. Priprema testa: U mlakoj vodi, malo toplijoj od Vaših ruku (do 40ºC), rastopite kvasac. Dodajte kašičicu šećera i pola kašičice soli. Dodajte maslinovo ulje, promešajte i ostavite na toplom mestu oko 10 minuta, odnosno dok kvasac ne počne da vri. To ćete jasno videti po balončićima koji se formiraju po površini, a i ako malo bolje oslušnete i po pucketanju. Ako
nemate dovoljno iskustva sa kvascem, možete proveriti da li kvasac
"radi", tako što ćete vrlo malo brašna posuti po smesi, i ako vidite da
na tim mestima gde ste posuli brašno dolazi do reakcije, stvaraju se
tamnije mrlje po površini, kvasac je spreman, u suprotnom sačekajte još
malo. Pošto je kvasac spreman, prespijte ga u brašno i dobro
promešajte varjačom. Kada ste dobro izradili testo prekrijte ga krpom, i
ostavite na toplo mesto da se odmara oko 15 minuta, za to vreme će
udvostručiti zapreminu. Testo je izuzetno meko i samim tim i lepljivo, niste ništa pogrešili, baš takvo i treba da bude. Priprema nadeva: Isecite stišnjenu šunku na uzane trake, i iseckajte šampinjone. Isecite papir za pečenje prema obliku pleha koji imate, i pospite brašnom. Količina
testa dovoljna je za dve male ili jednu veću picu. Ako pravite veću
picu, kao što je kod nas slučaj, prospite testo u pleh i pospite
brašnom. Šakama ravnomreno i nežno rastanjujte testo, od sredine ka krajevima, kako bi najdelji delovi bili krajevi. Ukoliko
Vam se testo bude lepilo, pospite sa još malo brašna, ali ne
preterujte, jer ako dodate previše brašna, onda rizikujete da izmenite
recept, najviše do 10 gr. brašna. Pripremljeni paradajz sos ravnomero
rasporedite po testu. Umesto sosa, kako bi ubrzali pripremu, uvek
mozete iskoristiti kupovni kečap. Ravnomerno rasporedite stišnjenu šunku i kulen po testu. Ako
hoćete da Vašu picu učinite malo primamljiviju oku, uvijte pršutu i
poslažite kao na slici. Dodajte feferone, ako volite ljuto. Dodajte crne masline i šampinjone. Iskidajte mocarelu i pobacajte po testu i za kraj dodajte nezaobilazni origano. Zagrejte rernu na maksimalnu temeperaturu i pecite oko 10 minuta. Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar