Translate

subota, 20. lipnja 2015.

GOVEĐE ŠNICLE U UMAKU

   Goveđe šnicle u umaku od povrća i voća   

 

SASTOJCI:

600 g šnicli od goveđe plećke
1 glavica luka
2 čena belog luka       
2-3 mrkve
koren celera
500 g svežeg paradajza ili iz konzerve
1 veća jabuka
4-6 suvih šljiva
malo maslinovog ulja
20 g maslaca
kocka za goveđu supu
brašno, sol, biber, mešavina začina od povrća
prilog: njoki od krompira - 600 g krompira, 300 g brašna, 2 jaja, 0,5 dl ulja, malo muškatnog orašćića, 40 g ribanog sira


PRIPREMA:

šnicle posoliti, izlupati, staviti u brašno i kratko propržiti s obe strane  na vrelom ulju da dobiju zlatnu boju
poredati pržene šnicle u vatrostalnu posudu i dodati oguljenu, izrezanu na kockice;  jabuku, mrkvu, celer, oguljeni paradajz, luk, suve šljive i začine
kocku za supu otopiti u 3 dl vode i preliti meso
posudu poklopiti ili prekriti alu folijom i staviti u rernu da se peče oko 2 h na 190 ⁰C (zavisi koliko je stara govedina)- proveravati da li ima dovoljno tekućine
kada  meso omekša  izvaditi ga, a povrće i voće propasirati štapnim mikserom, dodati 2 kašike brašna i umak kratko prokuvati ( dodati ako je potrebno još začina )
poredati meso u vatrostalnu posudu , preliti umakom ,  narezati listiće maslaca i vratiti u rernu da se kuva još desetak minuta (ako je potrebno dodati malo vode ili supe)
njoki : krompir u ljusci oprati i staviti u slanu vodu kuvati
omekšani, vrući krompir oguliti i propasirati
dodati razmućena jaja, ulje, sol, muškatni oraščić i prosejano brašno
umesiti testo i podeliti na više manjih komada a svaki komad razviti kao valjak debljine 3 cm i rezati komadiće duge 2 cm

njoke kuvati u slanoj vodi 3-4 min a zatim ih izvaditi i staviti u hladnu vodu
ocediti i staviti na nauljeni ,  ugrejani lim i naribati sir

Nema komentara:

Objavi komentar