Translate

petak, 5. lipnja 2015.

POVRTNA LAĐA

                         POVRTNA LAĐA                        

Sastojci

  • Za tjesto potrebno je:
  • 700-800 gr bjelog brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 2 supene kašike kiselog mlijeka
  • 2 komada jaja
  • 100 ml ulja
  • 1 kafena kašika šećera
  • po ukusu soli
  • 30 gr svježeg kvasca

  • Za nađev potrebno je:
  • 4 komada paradajza
  • 4 komada zelene paprike
  • 250 gr bjelog sira
  • 1 komad jaja

  • Za premezivanje potrebno je:
  • 1 komad žumanca
  • 1 komad bjelanca
  •  Priprema:
  • 1.
    Na kuhinjskoj dasci srednje isjeckati paradajz.
  • 2.
    Paprike očistiti od sjemena i srednje isjeckati.
  • 3.
    Bijeli sir izdrobiti.
  • 4.
    Pomješati isjeckan paradajz, papriku i izdrobljen sir.
  • 5.
    Dobivenu smjesu koristiti za punjenje lađica. 
    6.
     U časi viljuškom izmutiti jedno jaje. Malo posoliti.
    Priprema tijesta:
    1. U mlako mlijeko izdrobiti kvasac, dodati šećer, soli i malo brašna. Pomješati i ostaviti 10 minuta na sobnoj temperaturi da nadođe.
    2. Kada je smjesa nadošla posoliti po ukusu i sa ostalim sastojcima za tjesto zamješiti dizano tjesto kao za pogače.
    3. Ostaviti da tjesto nadođe na sobnoj temperaturi.
    4. Kada tjesto udvostruči zapreminu izručiti na malo pobrašnjenu radnu površinu.
    5. Tjesto podjeliti na loptice. Razviti u četvorougaoni oblik debljine malog prsta.
    6. Sa bjelancem u krug namazati krajeve kora. Dvije strane malo zarolati i krajeve čvrsto sastaviti. Dobivenu lađicu položiti u tepsiju. Isto postupiti i sa ostalim lopticama. Položiti u tepsiju
       7. Lađice puniti nađevom. U svaku staviti malo od izmućenog jajeta.
      8.  Zarolane krajeve namazati žumancem
      9. Lađice peći u unapred zagrejanu rernu na temperaturi od 200 *C dok porumene.

Nema komentara:

Objavi komentar