RECEPT ZA AJVAR
PEČENI AJVAR
isplatljiv recept za ajvar uz malo uloženog truda i vremena
Sastojci
5 kg paprika
2,5 kg plavih patliđana
7,5 dcl ulja
5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona)
0,5 l alkoholnog octa
2,5 l vode
3 žlice soli
3 žlice šećera žlica papra u zrnu
Priprema
-Oprati
patlidžane i papriku, papriku očistiti od sjemenki i sve narezati na
kockice. U lonac s hladnom vodom staviti ocat, sol, šećer, papar u zrnu i
feferone. Kad voda zavrije stavljati na kockice paprike i patliđana da
provrije.
- Ovisno o veličini lonca, količina paprike i patliđana će ohladiti
ključalu vodu, a kad ponovno zavrije nakon 2-3 minute izvaditi patliđane
i papriku, staviti na stanu da se ohladi.
- Ovo ponavljati dok se
sva paprika i patliđani ne kratno ne prokuhaju. Na flajš mašinu (ili u
multipraktiku) samljeti ohlađene paprike, patliđana i feferone, staviti u
lonac (najbolji je plitki, a širok), dodati ulje i kuhati 2 sata na
srednje jakoj vatri uz kontinuirano mješanje.
- Može se staviti u
pečnicu na 180°C, gdje se peče tri 3 i pol sata, a svakih pola sata je
potrebno izvaditi iz pečnice i promješati.
Nema komentara:
Objavi komentar