Translate

SLANA JELA

      UKUSNI KROMPIRI



SASTOJCI:


    Krumpir
     paprike
     mrkva
     rajčica
     peršin
     tikvice
     ruzmarin
     majčina dušica     kurkuma
    ulje
     vegeta
    pileći file
     crveni luk
    češnjak
     par listova blitve


PRIPREMA:

Oguliti krumpir, izdubiti ga spravicom, jedan dio narezati na ploške, a ostale ostaviti cijele jer su mali.

Povrće i filete isjeći na kockice, posuti vegetom, dodati začine po želji (kurkuma, peršin, majčina dušica i sl.) i prepržiti na malo ulja.

Prženom smjesom puniti krumpire, a ostatak preliti preko ostalih krumpira i dobro izmiješati.

Peći na 230 C oko pola sata, a onda poslužiti uz neki sirni namaz ili omiljeni sir.

izvor: http://tortekolaci.com/

 

 

 

 

 FINA KOKTEL PITA







Sastojci

    1/2 kg mlevenog mesa (bolje juneće, ali može i mešano, pola svinjsko, pola juneće)
    2 veće glavice sitno seckanog crnog luka
    1 srednji izmiksiran paradajz
    1 kg pečenih, očišćenih i na kockice sečenih paprika (lepše su ako su crvene)
    1/2 kg kora za pitu
    so, suvi začin po ukusu i biber
    4 jaja
    1 čaša kisele pavlake
    1 čaša kisele vode
    ulje za prženje i posipanje kora


Način pripreme


Na malo ulja ispržiti luk, dodati mleveno meso pa dinstati nekoliko minuta. Zatim dodati izmiksiran paradajz, začine i ukrčkati još nekoliko minuta.

Prethodno ispečene paprike oljuštiti i iseckati na komadiće oko 2 cm veličine.

U pleh od rerne poređati tri kore koje se između prskaju sa malo ulja. Dodati polovinu seckane paprike, pa opet staviti tri kore. Zatim staviti polovinu fila od mesa, pa opet tri kore. Sada staviti ostatak paprika, pa tri kore, drugu polovinu fila od mesa, i završiti sa tri kore. Znači, ide: tri kore – polovina fila od paprika, tri kore – polovina fila od mesa, tri kore – druga polovina fila od paprika, tri kore – druga polovina fila od mesa i završava se sa tri kore.

Tako naređanu pitu odmah iseći oštrim nožem na četvrtastu parčad i zaliti pripremljenim prelivom koji se sprema na sledeći način: umutiti jaja sa pavlakom, dodati kiselu vodu, posoliti i preliti pitu. Peći je 35-40 minuta na 180 stepeni.
Lepa je i topla i hladna. Ako se napravi neka čorba i salata, može da bude i kompletan ručak, a uz jogurt ili pivo odlična večera.


izvor:http://www.svirecepti.com

 

 

 

  TJESTENINA SA PLODOVIMA MORA




SASTOJCI

    500 grama testenine
    375 grama mešanih plodova mora 

   125 ml suvog belog vina
    150 ml pavlake
    60 grama šampinjona
    1 glavica crnog luka

 1 čen belog luka
    pešunov list
    maslinovo ulje
    so, biber


Način pripreme


Testeninu stavite u slanu vodu i kuvajte je dok ne omekša. Za to vreme na vrelom ulju propržite sitno naseckani crni i beli luk. Dodajte belo vino i, neprekidno mešajući, ostavite da ključa izvesno vreme. Dodajte šampinjone narezane na režnjeve, plodove mora i dinstajte još neko vreme. Na kraju dodajte pavlaku i dve kašike naseckanog peršunovog lista, pa ostavite da se dinsta. Skuvanu testeninu procedite, pa je sipajte u sos od plodova mora. Posolite i pobiberite, dobro promešajte i pospite peršunovim listom.

 izvor:http://www.svirecepti.com

 

 

SLANI PUŽIĆI






Sastojci

Testo

    3 dl mleka
    2 dl ulja
    3 dl vode
    1 kvasac
    malo soli
    malo šećera
    brašno po potrebi (oko 1 kg)

Premaz


    1 pavlaka
    2 žumanceta
    1/2 margarina
    2 kašike brašna


priprema



Umesiti testo (tako da bude malo čvršće) i oklagijom ga razvući u pravougaonik. Testo premazati gorenavedenom smesom. Uviti u rolat i seći pužiće debljine 1 cm. Zatim posuti susamom. Pužiće ređati u podmazan pleh. Ostaviti ih da odstoje sat vremena i peći na temperaturi od 250 stepeni.


izvor:http://www.svirecepti.com/

 

 

 

   BEGOVA ČORBA



Sastojci

    1 litar vode
    zelen (šargarepa i koren paštrnaka) isečena na kockice
    100 grama bamije (obavezna u ovoj čorbi)
    300 grama telećeg mesa isečenog na kockice
    300 grama pilećeg mesa isečenog na kockice
    2-3 listića lovora
    maslac
    1 kašika brašna
    malo vode i mleka    so, biber
    50 ml pavlake
    1 jaje
    muskatni oraščić
    sitno seckan peršun
    limunov sok


Način pripreme




U litar vode dodati zelen (šargarepu i koren paštrnaka) isečenu na kockice, 100 grama bamije, po 300 grama telećeg i pilećeg mesa isečenog na kockice i 2-3 listića lovora. Kuvati 2-3 sata. Dodavati vodu po potrebi.

Kada je povrće i meso gotovo, napraviti u drugom sudu svetlu podlogu za sos od maslaca, kašike brašna s malo vode i mleka uz dodatak soli i bibera.

Prebaciti to u lonac s povrćem i mesom i lagano mešati dok se ne zgusne pa, uz stalno mešanje, dodati umućenu pavlaku i 1 jaje. Kada je sve gotovo, dodati muskatni oraščić.

Pre serviranja, čorbu obilno posuti sitno seckanim peršunom i nakapati limunov sok. Limun obavezno servirati posebno ako neko želi naknadno da ga doda u čorbu.


izvor:http://www.svirecepti.com

 

 

   JEDNOSTAVANA  SUPA SA POVRĆEM




Potrebno je:

    1 krompir,
    1 šargarepa,
    1 glavica crnog luka, 

   1 crvena paprika,
    2 dl vode,
    2 dl soka od paradajza,
    2 kašike začina,
    1 veza peršuna,
    so.

Priprema:


    Povrće očistiti, sitno iseckati krompir, crni luk, šargarepu, papriku.
    Naliti vodom i skuvati.
    Pred kraj dodati sok od paradajza, začin i skloniti sa vatre.
    Posoliti po ukusu i dodati vezicu seckanog peršuna.


izvor:www.posnajela.r

 

 

 

 ROLAT OD KROMPIRA




Potrebno je:

    1 kg krompira,
    100 g margarina,
    200 g obarene i od kostiju očišćene ribe,   

 200 g spanaća,
    200 g šargarepe,
    kašičica margarina,
    so,
    biber,
    2 česma belog luka.


Priprema:


    Krompir obarite u posoljenoj vodi, ocedite, dodajte margarin i umutite.
    Tri komada providne folije namažite uljem i razvijte tri jednake kore od pirea.
    Na prvu stavite fil od usitnjene ribe i obarenog spanaća začinjenog po ukusu.
    Na drugu koru stavite mešavinu ribe i barene, propasirane šargarepe, začinjene po ukusu, a na treću mešavinu ribe, spanaća i šargarepe.
    Svaku koru uvijte u rolat i do serviranja stavite u frižider da se dobro stegne.
    Secite na kolutove i naizmenično ređajte sve tri vrste.

izvor:http://www.posnajela.rs

 

 

 

 

  BRANCIN SA POVRĆEM




SASTOJCI:

4 manja brancina
prsthovat soli
2 kašikice suhog začina
4 kašike limunovog soka
4 kašike maslinovog ulja

ZA PRILOG.

200g kuhanog kukuruza
200g kuhanog brokolija
100g kuhane šargarepe
pečurke 
malo soli
kašika maslinovog ulja


PRIPREMA:

1 Ribu ošistite,operite i dobro presušite ubrusom.
2 Spola je posolite a unutrašnjost natapkajte limunovim sokom i suhim začinom
3 Rešetke za roštilj dobro zagrijte premažite maslinovim uljem i stavite ribu da se peče
4 Tokom pečenja ribu premazujte maslinovim uljem
5 Pecite je sa svake strane po 5 do 10 minuta
6 Kuhano povrce malo posolite i prelijte maslinovim uljem te služite uz pečenu ribu

izvor:http://www.posnajela.rs

 

 

ZAPEČENE MAKARONE




SASTOJCI:

    1/2 kg makarona
    ½ l mlijeka
    1 dcl ulja
    3 jaja
    4 dcl jogurta
    maslac za premazivanje posude za pečenje
    papar, sol







PRIPREMA:


Makarone skuhati u slanoj vodi pa ih procijediti.
Jaja umutiti i izmiješati jogurtom i mlijekom.
Dodati ulje, začiniti prema ukusu i sve opet dobro izmiješati.
Kuhane makarone izmiješati sa smjesom od jogurta, sve dobro promiješati pa izliti u namašćenu vatrostalnu posudu.
Peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta (dok ne porumeni odozgora).
Servirati toplo i po želji po jelu naribati parmezan.
Poslužiti uz miješanu salatu, sezonsku salatu ili neku po želji.
Umjesto makarona možete koristiti i neki drugi tip tjestenine, npr. široke rezance, mašnice, fusile, višebojnu tjesteninu…


izvor:http://www.prakticanzivot.com/

 

 


PRIPREMITE MESO ZA ROŠTILJ ( SAVJETI )



No, nije lako ispeći i napraviti meso na žaru koje će biti mekano i sočno, ali i dobro začinjeno… Evo savjeta kako da to postignete:
 
Stolovi su prepuni različitih salata i priloga i naravno, divnih kolača (s jednom dozom zdrave konkurencije). Ima mnoštvo prednosti zaista, ali još je jedna od posebne važnosti – roštilj je apsolutno muško carstvo.
Priprema i začinjanje mesapostoje dvije škole. Oni koji začinjaju i sole prije pečenja i oni koji mažu meso dok je na roštilju, ali sole i bibere tek kada ih izvade na tanjir. Piletina, puretina, janjetina, zatim pljeskavice i ćevapčići bolji su ako se prije začine. Govedina i teletina (posebno jetrica) mnogo su mekši ukoliko se sole nakon pečenja, kada ih treba još malo podušiti (bilo poklopcem ili alu-folijom), pustiti na toplom barem desetak minuta da omekšaju.
Od američkog načina pečenja na roštilju koji pliva u umaku, vrijedi preuzeti začinjanje marinadom:

Nasjeckati i izmiješati 2 češnja bijelog luka, ljutu papričicu, grančicu ružmarina, svježeg mažurana, list lovora, sok od pola limuna, kašičicu smeđeg šećera, soli, papra i 1 dcl maslinovog ulja. S tim dobro istrljati meso, ostatkom ga preliti, poklopiti i držati nekoliko sati (čak i cijeli dan) prije nego se stavi na roštilj. Ovu marinadu (kojoj se može dodati još neki začin, ovisno od vlastitog ukusa) najbolje je koristiti kod pripreme piletine
(osobito krila, gdje ne treba štedjeti na travicama), puretine te obavezno janjetine.
Najčešća greška pečenja na žaru je u prvom redu – prepečeno meso, koje je onda tvrdo, suho i bezukusno. Govedina, teletina i janjetina, kada ih se prepeče doslovno su upropašteni. To ne znači da kada razrežemo meso na tanjuru treba šikljati krv, čega se mnogi ljudi s pravom užasavaju. Ova vrsta mesa mora biti suho ružičasta u sredini! E, upravo u ovim bitnim nijansama vidi se majstorstvo onog koji peče na žaru – da zna napraviti pravu jačinu i količinu žerave, da zna postaviti meso na grill, da ga ne muči previše nabadanjem, stiskanjem i okretanjem i da zna kada ga treba ukloniti s vatre.
Pripremači imaju isto tako važnu ulogu – meso treba znati kupiti.
A evo i nekih slastice od mesa koje se mogu naći na rešetkama vašeg roštilja. Nudimo vam ideje koje će zagolicati vaša nepca.
Sve što vam za početak treba je od 300 do 500 grama mesa po osobi, u zavisnosti od apetita. Ukoliko imate poprilično snažne drugare, dobro vam može doći i veća gramaža. Vi sami procijenite, a koje ćete meso izabrati, takođe zavisi od vašeg, ali i ukusa vaših prijatelja. Rešetke od roštilja prethodno nauljite, a evo i šta sve možete da spremite za vrlo kratko vrijeme, a da pritom bude ukusno, slasno i masno.
Ćevapi
S njima nikada nećete pogriješiti jer ne postoji osoba koja ih ne voli. Ukusni su, brzo se spremaju i fantastični su sa svim mogućim prilozima, ali i bez njih u trenutku kada se puše u prethodno ugrijanoj lepinji. Njih nije potrebno začinjavati jer je sve to prethodno urađeno u mesari. Sve što treba je da ih odmah po vađenju iz kese bacite na roštilj.
Odličan saveznik ukusnih ćevapčića su velike količine luka, koje su toga dana posebno dozvoljenje i čak poželjne, jer je upravo u tome čar divljeg roštiljanja i opuštenog druženja.
Bitno je samo da ih pečete dok ne porumene, a kako biste bili sigurni da su gotovi, poslije desetak minuta probušite jedan ćevap mašicama da provjerite da li su pečeni.
Bijelo meso
Sprema se vrlo brzo i jednostavno, baš poput ćevapa. U mesari možete tražiti već začinjene filete ili one koji to nisu. Ukoliko uzmete ove druge, neće vam trebati ni mnogo vremena, a ni filozofije da to uradite.
Bijelo meso možete začiniti vegetom ili solju, a za one koji vole nešto pikantnije mogu se odlučiti i na kari koji će piletini dati jači ukus. Piletinu pecite dok ne dobije zlatnastu boju, u prosjeku nekih desetak minuta, u zavisnosti od jačine vatre.
Kobasice
Ljubitelji ove masne poslastice su uglavnom muškarci. Međutim, ni većina žena ne ostaje imuna na ovaj mesnati specijaliitet, naročito ukoliko se pripremi na roštiljskoj vatri. Jer nema ništa ljepše od kobasice sa roštilja.
U mesari birajte crvene, blage ili pikantne, u zavisnosti od ukusa. Kobasice su začinjenje i prethodno pripremljenje u mesari, pa za njihovo pečenje nije potrebno mnogo truda.
Stavite ih na roštilj i pecite deset do petnaest minuta, okrećući ih povremeno kako bi ih vatra zahvatila sa svih strana i pazite da ne pregore.
Povrće
Povrće na žaru je odličan dodatak mesu i na rešetke roštilja možete baciti šta vam duša ište. Najbolje se pripremaju tikvice, patlidžan, crvene paprike i šampinjoni. Potrebno je samo da oprano i tanko isječeno voće (šampinjone i paprike stavljajte cijele ili sečene na pola) začinite sa malo bibera, soli ili vegete i da bacite na tihu vatru kako ne bi izgorjelo.
Možete kupiti štapiće na koje ćete nabosti miks raznovrsnijeg povrća. Vrlo brzo se priprema, a kada povrće poprimi rumenu boju, vrijeme je da ga sklanjate s vatre. Prije roštiljanja obavezno nauljite roštilj kako se povrće ne bi zalijepilo za njega. Povrće okrećite povremeno i nakon pet do sedam minuta možete ga ukloniti sa vatre i počastiti vaša nepca. Prijatno.

izvor:http://doznajemo.com

 

 

 BRZI SENDVIČ



SASTOJCI

4 parčeta tosta,
2 parčeta topljenog kačkavalja, nekoliko parčića šunke ili pečenice,
2 jaja, 1/4 šolje mleka, puter ili ulje za prženje



PRIPREMA


Od sastojaka napravite preklopljene sendviče, a po želji možete da dodate i druge sastojke, ali je bitno da sendvič sadrži neki vid kačkavalja. Sendviče dobro natopite pomešanim jajima i mlekom, pa to sve pržite na otopljenom puteru ili ulju. 

izvor:http://zena.blic.rs/

 

 

 

  TORTILJE SA KAJGANOM



SASTOJCI:

4 jaja, 70 gr slanine,
 200 g kukuruza, 1 paprika,
5-6 kiselih krastavčića, 8 tortilja,

 200 g rendanog kačkavalja

 
PRIPREMA:



Slaninu prepržite, a od jaja, kiselih krastavčića i paprike napravite kajganu. Kukuruz skuvajte, pa ga umešajte u kajganu, i dodajte isprženu i iseckanu slaninu. Na svaku tortilju stavite malo rendanog kačkavalja, pa kajganu rasporedite na sve tortilje. Zavijte, i stavite u rernu na 220 stepeni da se malo zapeče

izvor.http://zena.blic.rs/

 

 

 

 

 ČORBA SA MESOM



SASTOJCI:

    300 g telećeg mesa 

   50 g butera
    1 veza šargarepe
    1 jaje
    1 kocka za supu
    1 kašika brašna
    pola šolje mleka
    so

PRIPREMA:


U lonac stavimo meso i očišćenu šargarepu, pa zajedno kuvamo dok šargarepa ne omekša. Potom šargarepu propasirati. Na zagrejanom buteru propržimo kašiku brašna, stalno mešajući, dodati propasiranu šargarepu pa i nju malo propržimo. Naliti supu, dodati kocku za supu, meso isečeno na komade, posoliti i ostaviti da još malo vri. Skinuti sa vatre i začiniti jajetom razmućenim u pola šolje mleka.

izvor:  http://www.recepti.com

 

 

 

 

   PROLJETNA SUPA


SASTOJCI:

  kokoška od oko kilogram-dva
  šargarepa
  kriška celera
  koren peršuna
  150 g zamrznutog graška  4 paradajza
  100 g pirinča
  so
  biber
  seckani vlašac (za posipanje)




PRIPREMA:



  Očistite šargarepu, koren peršuna i krišku celera. Kokošku pripremljenu za kuvanje stavite u litar posoljene vode, zajedno s povrćem i biberom. Kuvajte dok ne omekša, a onda ostavite da se ohladi u supi. Ohlađeno meso izvadite iz supe. Povadite kosti i isecite meso na veće kocke. Grašak kratko blanširajte u vrućoj vodi, kao i paradajz, a potom ga oljuštite i isecite na kriške. U proceđenoj supi, koja je preostala nakon kuvanja mesa, skuvajte pirinač, ali pazite da se ne raskuva. Dodajte isečeno meso, kriške paradajza, korenasto povrće i grašak, zatim jelo prokuvajte na tihoj vatri. Na kraju ga začinite solju i biberom, a neposredno pre služenja, pospite ga i seckanim vlašcem.



izvor: http://www.stil-magazin.com

 

 

 

    PUNJENE PAPRIKE



Sastojci:

8 paprika babura
500 gr belog masnijeg sira4 komada jaja
2 kašike pseničnog griza
ulje

Priprema:


Sir usitniti, dodati umućena jaja i griz, po potrebi posoliti. Paprike babure oprati, očistiti od semena i puniti smesom od sira. Ređati ih uspravljene u nauljenu posudu, pa zapeći u rerni oko pola sata, na srednjoj temperaturi. Podjednako su ukusne i tople i hladne.

izvor:http://secanja.com

 

 

 

  PILEĆA DŽIGARICA




 SASTOJCI:



    1 kg pileće džigerice
    800 g šampinjona
    2 glavice crnog luka
    pola čaše belog vina   

1čašica brendija
    6 kašika putera
    vegeta
    3 kašike maslinovog ulja
    3 kašike seckanog svežeg peršu


                      


PRIPREMA:

Očistite džigerice i presecite ih napola, pa ih obrišite papirnim ubrusom. Zagrejte puter i ulje, ubacite seckane šampinjone i luk isečen na rebarca, dodajte vegetu po ukusu, pa pržite dok ne dobiju boju. Ubacite džigericu i pržite 5-6 minuta. Začinite biberom. Zalijte vinom, pa kuvajte još minut-dva. Poslužite posuto peršunom.


izvor: http://www.hranazadusu.com

 

 

 

           PILETINA SA SENFOM



SASTOJCI:


600 g pilećeg filea, malo soli,
3 kašike susama, 3 kašike kisele pavlake,
 3 kašike senfa, kašika soja sosa,
0,3 dl maslinovog ulja, malo bibera,
2 čena belog luka









PRIPREMA:


Belo meso iseckajte na kocke i premažite ih senfom. Sipajte ulje u tiganj i zagrejte ga. Ravnomerno rasporedite komadiće mesa u tiganj i pržite ih dok ne dobiju zlatnožutu boju. Dodajte soja sos. Dolijte u tiganj 0,5 dcl vode i ostavite da se dinsta još 10-15 minuta. Nakon toga meso izvadite u posebnu posudu. Zagrejte ponovo ulje i propržite susam tridesetak sekundi. Vratite meso. Na samom kraju, dodajte beli luk.


izvor: http://zena.blic.rs

 

 

 

 

              GULAŠ            

 
sastojci

1 kg. mesa
500 g. luka
3 dcl. soka od paradajza 2 kašike paradajz paste
1,5 dcl ulja
2 lovorova lista
1 kašikica paprike
pola kašikice suve tucane ljute paprike 1 kašikica šećera
1 kašika vegete
biber
so
oko 3 čaše vode


Priprema


Luk sitno iseckati, ne preporučujem nikako blender, pa ga izdinstati na malo jačoj vatri najmanje 15 minuta, potrebno je mešati povremeno. Jako je važno da luk uvek bude dobro izdinstan jer će od toga zavisiti i da li će saft biti gust i dobar.

Dodati meso sečeno na kocke, posoliti, pobiberiti, dodati paradajz pastu, vegetu i paprike. Izmešati i dinstati nekoliko minuta ovako. Zatim sipati i sok od paradajza, dodati šećer i opet dinstati nekoliko minuta. Ovde je potrebno češće mešanje. Sada doliti i vodu toliko da prekrije meso, dodati lovorov list i ostaviti da se krčka na srednjoj temperaturi najmanje 1,5 sat, zavisi od vrste i starosti mesa.
Povremeno promešati i paziti da tečnost ne ukuva. Ako vidite da se to desilo dodajte ponovo malo vrele vode ali porocenite tako da nikako najmanje 20 minuta pre kraja kuvanja ne dodajete više vodu jer se onda neće dovoljno ukuvati i saft neće imati ukus i gustinu koja je potrebna.

Ja u gulaše, paprikaše nikada ne dodajem brašno jer saft mora da dobije svoju gustinu pravilnim kuvanjem. Najvažnije je, ponavljam, dosta dobro izdinstanog luka i ne dodavati puno vode jer ćete onda dobiti čorbu a ne gulaš.

Za svako jelo je potrebno dugogodišnje iskustvo i ponavljanje pripreme, na kraju se dobije rezultat da se ne gleda na sat kada se pravi i na tačne mere u mililitar, jednostavno vidiš, probaš i dodaješ ili oduzimaš po svom ukusu.
                                                               
izvor:http://www.maminajela.com


 

Proljetna delicija – juha od šparoga







Ova se juha može ohladiti i jesti hladna za osvježenje tijekom toplijih proljetnih dana.
Sastojci:
  • 1 vezica mladih šparoga
  • 1 luk narezan na sitne kockice
  • 1 mrkva narezana na tanke kolutiće
  • 1 korijen peršina narezan na tanke kolutiće
  • 6 šalica temeljca od povrća ili vode
  • 3 režnja češnjaka, usitnjena
  • 1 žličica soli
  • 1/2 šalice zobenog vrhnja


Priprema:

Stavite u posudu narezano povrće i češnjak. Ulijte vodu i kuhajte poklopljeno da povrće omekša.
Štapnim mikserom izmiksajte povrće u kremu (neka se prije toga juha malo ohladi da ne bude prevruća za miksanje). Dodajte sol i neka još jednom zakuha.
Na kraju umiješajte zobeno vrhnje.
Za bogatiji okus povrće možete prvo propirjati na maslinovom ulju, pa onda kuhati.
Dovoljne su dvije žlice maslinovog ulja.

izvor:http://alternativa-za-vas.com

 

 

Namaz od špinata, češnjaka i maslina – idealan pratitelj svakog jela

 

 



Aromatičan, nutritivno bogat i ukusan namaz od špinata i maslina možete pripremiti u svakoj prilici i poslužiti gotovo uz svako glavno jelo. 
Osim kao povrtni namaz, u kojem možete uživati uz krišku integralnog kruha, možete ga iskoristiti i kao umak za tjesteninu ili rižu s povrćem. 
Vrlo ga je lako i jednostavno pripremiti.

Sastojci:
  • ½ šalice zelenih maslina (bez koštica)
  • ½ šalice crnih maslina (bez koštica)
  • 1 šalica svježeg špinata, sitno nasjeckanog
  • ½ šalice mladog luka, narezanog
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 dcl maslinovog ulja 
  • sok od ½ limuna, svježe iscijeđenog
  • sol i papar – po želji 

Priprema: 

U blenderu izmiješajte sastojke do željene gustoće, odnosno dok ne dobijete jednolično gustu smjesu. 
Začinite solju i paprom po želji te poprskajte s par kapi svježe iscijeđenog limuna.
Ovaj namaz neka vam posluži i za uživanje u vegetarijanskim sendvičima kad ste na putu, ali i kao umak hrani koju ćete ponijeti sa sobom na piknik.

izvor: http://alternativa-za-vas.com

 

  KROMPIR SA TUNJEVINOM



SASTOJCI:

4  veća krompira

2  konzerve tunjevine
300 g  sitnog sira

20 g vlašca

peršunov list

so

biber

2 manje zelene salate

1  limun




PRIPREMA:

U posudu sa tunjevinom dodati sir, iseckan vlašac i promešati. Listove salate poređati na tanjir. Limun iseći na kriške i iscediti sok preko salate. Kuvani krompir preseći na pola i staviti na tanjir. Dodati prilog od tunjevine i dekorisati peršunom, čeri paradajzom i kriškama limuna.  

izvor: .kuhinjica.r

 

 

 

         

  PILEĆA DŽIGARICA



Sastojci:

500 g pileće džigerice

300 g crnog luka

2 kašike ulja

2 kašike crvene mlevene paprike
so biber

peršunov list

600 g kuvanog krompira

200 g crnog hleba




priprema:


Na ulju propržiti crni luk sečen na rezanca, dodati pileću džigericu i prodinstati. Po potrebi jelo nalivati vodom. Pred kraj dodati začine i još malo prodinstati. Džigericu servirati uz bareni krompir i crni hleb.
Sirova pileća džigerica veoma često može biti mikrobiološki kontaminirana. Potrebno je preduzeti mere predostrožnosti kako bi pripremljena džigerica bila bezbedna za upotrebu. Najbolja je kada se iseče na manje komade i peče dok iz nje ne prestane da curi ružičasta sukrvica.



izvor:www.kuhinjica.rs

 

 

 

        KARABATACI SA POVRĆEM



 SASTOJCI:

    
- karabataci            1kg.
- sampinjoni            1/2kg.
- crni luk                 1gl.
- beli luk                  2 česma
- sveza paprika        1-2kom.
- belo vino                150ml.
- kackavalj             oko 200gr.- maslac                   

- ulje                         2-3 kasike
- tikvica                     1 manja
- so                            1-2 kasici
- sargarepa                  2 kom.



PRIPREMA:

 Povrce ocistiti i iseckati po zelji.Staviti luk da se propzi pa ubaciti karabatake i ostalo povrce promesati naliti vinom i sa malo vode. Pokriti folijom i staviti da se pece na 200c oko 20min. Skinuti foliju vratiti u renu i pustiti da meso porumeni, poredjati kackavalj isecen na snite , posuti seckanom mirodjijom, sluziti toplo 

izvor: zena.blic.rs

 

 

 

  MUSAKA SA KROMPIROM I MLJVENIM MESOM


sastojci:

    1,5 kg krumpira
    50 dag mljevenog mesa
    1 luk
    1 dl bijelog vina
    2 dl soka od rajčice    žlica, dvije ketchupa
    vegeta, sol, papar
    1/2 povrtne kocke za juhu
    4 jaja
    4 žlice kiselog vrhnja
    20 dag ribanog sira trapista


Priprema:

    Skuhati krumpir u ljusci, oguliti ga i narezati na tanje ploške.   Na ulju pržiti luk, dodati mljeveno meso pa uz miješanje pržiti dok ne posmeđi. Posoliti i začiniti po želji, dodati vino pa pustiti da tekućina ispari. Tada dodati rajčicu i ketchup i oko 2 dl vode pa uz povremeno miješanje pirjati oko 20 min.
 U manjoj posudi pjenjačom umutiti jaja i vrhnje, povegetiti ili posoliti.
 U namašćenu vatrostalnu posudu slagati red krumpira da prekrije dno, po njemu rasporediti žlicom malo smjese od jaja, rasporedti potom meso, posipati sirom pa ponovo složiti  deblji sloj krumpira. Sve zaliti smjesom jaja i vrhnja, posipati sirom i peći u pećnici na 200℃ oko 30 min dok ne poprimi zlaćanu boju



izvor:recipeci.com

 

 

 

                JUHA OD POVRĆA


Potrebno:

    1 manji luk
    4-5 žlica ulja
    3 jušne žlice brašna    paketić zamrznutog povrća za juhu (miješano: luk, mrkva, krumpir, paprika, grašak…ma što god poželite)
    1 veći krumpir
    2 l vode (ili jušnog temeljca)
    2 dl vrhnja za kuhanje
    3 žlice kiselog vrhnja
    kocka za juhu, vegeta, sol, papar





Priprema:

  Gusta juha od povrća u tanjuru poslužena!Na ulju pržiti sitno sjeckan luk dok ne povene i ne požuti, tada dodati brašno, promiješati, pa polako uz miješanje pjenjačom ulijevati vodu ili temeljac. Dodati kocku za juhu i ostale začine koje želite i volite, dodati povrće i krumpir isjeckan na sitne kockice pa kuhati uz povremeno miješanje 30-tak minuta. Toliko je otprilike potrebno povrću da omeša i da se skuha.Tada štapnim mikserom usitniti sve, dodati vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje, dobro promiješati i kratko prokuhati. Probati svakako juhu i začiniti još po potrebi.
  Poslužiti uz krckave kuglice za juhu ili popržene kockice kruha.



izvor: recipeci.com

 

 

 

 

 PILEĆA SUPA SA GRIZ NOKLAMA



sastojci.


jedan
batak sa karabatkom
mrkve po želji
jedno
jaje
jedna
kašika masla
griza do željene gustočejedna
šoljica tarhane
malo
začina po želji
malo
soli
malo
peršunovog lista




 priprema:

Meso staviti da prokuha, isprati ga i ponovo staviti u čistu vodu da kuha. Kad je gotovo skuhano očistiti ga od kostiju i kožice i isitniti, vratiti u supu, dodati mrkvu isječenu na tanke štapiće i začine.

Dok supa kuha izmutiti jaje sa kašikom masla u to dodati griz, nakon par minuta malom kašikom vaditi nokle i stavljati u supu te ih kuhati desetak minuta i zasuti jedu šoljicu tarhane.

Kad je supa gotova staviti peršunov list po želji i poklopiti da nokle nadođu.

izvor:bosanskikuhar.ba

 

 

 

  BIJELA ČORBA


sastojci:


 200g pilećeg bijelog mesa
jedna glavica crvenog luka
jedna mrkva
malo peršuna
malo celera
jedan lovorov list
malo bibera u zrnumalo ulja
malo soli
jedna kašikica brašna
150ml pavlake
tri žumanca



 priprema:

Propržite na ulju sitno isjeckan luk, šargarepu, peršun i celer.

Dodajte pileći file sitno isjeckan i nalijte vodu. Stavite jedan lovorov list, nekoliko zrna bibera i so.

Kada je čorba kuhana posebno na ulju propržite kašikicu brašna i sipajte u čorbu. Na kraju začinite pavlakom i umućenim žumancima. 

izvor:bosanskikuhar.ba

 

 

 

 SUPA OD CVEKLE


sastojci:


750g
cvekle
jedna
glavica crvenog luka
malo
majčine dušice
malo
peršuna
-
supe (od kocke, mesa, povrća i sl.)jedno
žumance
jedna
kašika maslaca ili margarina




priprema:

Uzeti srednje komade cvekle, dobro ih oprati pa staviti u vodu da se kuhaju u koju smo dodali glavicu crvenog luka cijelu, malo peršuna i malo majčine dušice.

Kada je kuhana i mekana izvaditi je iz vode, oguliti i propasirati.

U propasiranu cveklu dodati pripremljenu supu po izboru (može od kocke) tj. razrijediti je na željenu gustoću.

Kuhati je kratko vrijeme, a onda na kraju začiniti razmućenim žumancetom.

Na kraju dodati komad maslaca.

U supu možete po izboru dodati kajmak, pavlaku, vrhnje... 

izvor: .bosanskikuhar.ba

 

 

 

 ČORBA OD SLATKOG KUPUSA



Sastojci:
        
 šnicle                                4
 pančete                             200g
 manja glavica kupusa         1
 glavica crnog luka              1
 glavica belog luka               1
 veće šargarepe                  2
 korena peršuna                  2 krompir                             
 lovorov list                        /
 nekoliko zrna bibera          /
 pola šoljice pirinča            /
 paradajz                         1
 paprika                            1
 so, biber              po želji


priprema:



Iseckati sitno pančetu i na laganoj vatri propržiti da porumeni pa dodati šnicle isečene na kocke.
 Pržiti 10 minuta pa dodati šargarepuni pešun isečene na kolutove, crni i beli luk sitno iseckan
malo propržiti pa naliti sa jednom čašom tople vode. Iseckati kupus pa dodatinlovorov list, biber i so i ostaviti
da malo krčka, zatim naliti još vode, dodati na kriške isečen paradajz i sitno iseckan peršunov list. Kuvatinna laganoj vatri 2 sata uz povremeno dodavanje vode.
Pred kraj dodati jedan krompir oljušten i isečen na kocke. Kad krompir omekšandodati još i pirinač i kuvati kratko.


izvor:zena.blic.rs

 

 

 

 SUPA SA BIJELIM MESOM



Sastojci:
    
mladi crni luk 3 kom
beli luk 1 čes
pileće belo meso 300 gšargarepa 1
povrtna kocka 1
kukuruz šećerac 450 g
soli     po ukusu
kari prah po ukusu
voda     1 l


priprema:

Mladi luk i šargarepu iseći na kolutove,
 beli luk na listiće, meso na kocke. Na ulju popržiti mladi luk dodati beli luk
i meso malo dinstati naliti vodom dodat povrtnu kocku i kuvati 20 minuta. Dodati kukuruz kari i so po ukusu kuvati još 10 minuta.


izvor:zena.blic.rs

 

 

   POHOVANI PUNJENI PALAČINKI



sastojci:


Ispeci palacinke kao i inace kada pravimo od brasna, malo soli, mleka, 2 jaja, kisele ili obicne vode.

Peci tanke palacinke nemoraju biti debele.


Fil:

U jednoj ciniji izmesati sir za pitu, 2 tvrdo kuvana jaja iseckana na kockice, 1 krastavcic iseckan na kockice, seckanu na kockice sunku ili salamu.

Potom to sve posoliti po ukusu (ako je sir vec kupljen slan onda netreba soliti).


priprema:





Na jedan kraj palacinke staviti fila i malo razmazati, levu i desnu stranu preklopiti do sredine (kao kada pravimo sarmu), onda testo urolati.

Tako uraditi sa svim ostalim palacinkama.

Svaku urolanu palacinku prvo umociti u brasno, pa onda u jaja i na kraju u mrvice (prezle).

Peci ih na ulju ili masti sa jedne i druge strane.

Pecene stavljati na salvetu da upije masnocu.

 izvor:tortekolaci.com

 

 

 

    ARGENTINSKI ĆEVAPI



Za ćevape:

    300 gr mlevenog mesa
    300 gr krompira
    2 jajeta
    biber, peršun, so i soda bikarbona


Za sos:

    100ml neutralne pavlake
    1 čen belog luka
    peršun
    100ml majoneza




Priprema ćevapa:


Krompir oprati i obariti. Obaren krompir prohladiti pa očistiti i izrendati na krupnijoj rešetki. Dodati mu meso, jedno jaje i jedno žumance.

Belance će vam ostati za pohovanje. Dodati na vrh noža sode bikarbone, so i biber pa smesu izmešati i lepo ujednačiti.

Oblikujte ćevape i ostavite u fižider da se malo stegnu. Pripremite smesu za pohovanje i ispohujte ćevape, mada i n emorate, lepo se peku i ne lepe se.

Priprema sosa: Izmešajte pavlaku, majonez, peršun i sitno iseckan, možete i izgnječen beli luk pa ostavite ga u frižider
izvor:domacirecepti.net/

 

 

 

    DINSANI KISELI KUPUS    


Sastojci:

Dinstani kiseli kupus
jedna gavica kiselog kupusa
tri glavice crvenog luka
150g suhog mesa
tri paprike
tri kašike soka od paradajza
soli po potrebi


priprema:


Nasjeckati suho meso (ne presušeno) i crveni luk.

Staviti na vruće ulje i propržiti.

Na to dodati sviježu ili zamrznutu papriku izrezanu na rezance.

Dodati opran isječen kiseli kupus, sok od paradajza i dinstati dok omekša

izvor:www.bosanskikuhar.ba

 

 

 

Rolat od palačinki i kajgane


Sastojci:


    100 g brašna
    1 jaje
    na vrh noža soli
    1 kašika ulja
    1 dl mleka
    0,5 dl vode
    Za palačinku od jaja:
    2 jajeta
    2 kašike brašna
    trunčica soli
    Za fil:
    2 dl kisele pavlake
    100 g krem sira
    1 kašika sušenog povrća


Priprema


Napraviti testo za palačinke umutiti jaje, dodati ulje i so i
 brašno, sve izmešati pa dodati mleko i vodu. Napraviti lepu
 masu bez grudvica. Ispeći palačinke na aparatu za palačinke.
Umutiti dva jaja i polako dodati dve kašike brašna, umutiti da
bude bez grudvica. Od te mase ispeći 1 palačinku kao kajganu.
 Ostaviti da se malo prohlade, za to vreme pomešati kiselu pavlaku
 i krem sir. Uzeti tepciju i prvo staviti palačinku, premazati filom
pa posuti sušenim povrćem, preko staviti palačinku od jaja, preko nje
 ponovo fil, preko fila ponovo palačinku i premazati ostatkom fila.
 Ostaviti jednu kašiku fila za premazivanje odozgo. Uviti rolat od palačinki.
 Umotati u foliju i ostaviti da se ohladi. Ohladjen rolat premazati filom i posuti sa malo sušenog povrća.

Ostaviti još malo da povrće upije sok iz fila. Seći komade željene debljine i služit

izvor: http://www.recepti.com

  Pileći paprikaš sa krompirom  
 


SASTOJCI:

    1 pile
    1 kg krompira
    1 dl ulja
    1 šargarepa
    1 paradajz
    1 kašičina paradajza iz tube
    2 glavice crnog luka
    1 paprika
    aleva paprika
    peršunov list
    mleveni biber
    so


PRIPREMA:


Očišćeno pile iseći na komade i oprati.

Na zagrejanom ulju ili masti propržiti sitno iseckan crni luk,
 dodati na kolutove isečenu šargarenu, isečenu papriku, meso,
posoliti po ukusu, sipati pola čaše vode i dinstati uz povremeno
dolivanje vode. Kada je meso upola kuvano dodati kašičicu paradajza
iz tube, malo aleve naprike, očišćen i na kocke isečen krompir, naliti
pola litra vode i sve zajedno kuvati dok ne bude gotovo. Kuvan paprikaš
skinuti sa vatre, umešati pola kašičice sitno iseckanog peršunovog lista i malo mlevenog bibera

izvor:http://www.recepti.com

 

 

  PUNJENI BATACI



sastojci:

    4 veća pileća bataka sa karabatakom
    1 kašika suvog biljnog začina
    1 kašika mlevene crvene paprike
    po ukusu biber
    so
    kari
    bosiljak






Za punjenje:

    1/2 čaše kisele pavlake
    1 kašičica senfa
    100 g šunkarice
    100 g trapista


I još:

    ulje
    alu folija
    čačkalice




priprema:


 Batake raskostiti.

Uzeti donji deo bataka, nožem zaseći kožicu, skroz okolo kosti.

Seći oštrim nožem skroz uz kost bataka i karabataka.

Pomagajući se nožem lagano skidati meso sa kosti,
 jednom rukom držite kost, a drugom nožem odvajate, (ide lako).

Kada ste to uradili, obe kosti od bataka i karabataka,
 uzmete u ruku i oko zgloba sečete meso.

Tako dobijenu šniclu, izlupajte čekićem, pa začinite.

Pavlaku i senf pomešajte, pa premažite, stavite šunkaricu i
 sir i umotajte ili samo poklopite, (ako imate više šunke i sira kao ja ;) )

Povežite čačkalicama. Meso uvaljajte u začine. U tepsiju sipajte ulja.
 Meso uvijte u foliju i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. U foliji pecite pola sata,
nakon toga skinite foliju i pecite još po malo prelivajući uljem, da se dobije zlatno žuta boja.

Servirajte uz rižu, krompir... Kao prilog servirajte svežu salatu.

 

 

 VARIVO SA MAHUNAMA 



sastojci:

1 kg mahuna
1 velika glavica luka
2 mrkve
2 krumpira
1,5 l vode
1-2 žlice brašna
2 žlice zobenih pahuljica1 žličica crvene mljevene paprike
2 češnja češnjaka
Sol, papar, kurkuma
Peršinov list
Kopar
Ocat
Kiselo vrhnje
Ulje/mast



priprema:


1. Mahune oprati, očistiti i narezati na manje komade.
2. Luk, mrkvu i krumpir oguliti. Luk sitno nasjeckati, mrkvu narezati na kolutiće, a krumpir na kockice.
3. Na malo masnoće kratko pržiti luk, kada malo smekša i postane staklast dodati mrkvu i krumpir, povremeno promiješati pa nakom 10 minuta dodati mahune. Sve zajedno pirjati još 10 minuta.
4. Dodati brašno, crvenu mljevenu papriku i češnjak (nasjeckan ili protisnut), promiješati i nastaviti pirjati oko 5 minuta.
5. Dodati vodu, zobene pahuljice, sol i papar pa kuhati 30 minuta. Pri kraju kuhanja dodati malo kurkume u prahu.
6. Na kraju u varivo dodati sitno nasjeckani peršinov list, kopar i ocat.
7. Kiselo vrhnje svatko si, po želji, može dodati u tanjur.

 

 

PITA SA MESOM




sastojci:

500 gr goveđeg mesa
3/4 glavice crnog luka
1 glavica bijelog luka
800 gr kora za pitu
5 jaja
1/2 kisele vode
so,biber,vegeta



priprema:



upržiti 3/4 glavicesitno isjeckanog crnog luka sa 500 gr mljevenog mesa 2 kašike vegete i pola kašikice bibera.

nadjev za meso: umutiti 5 jaja mikserom dodat jednu pavlaku i 1/2 kisele vode pa 1/2 kašikice soli i sitno isjeckan bijeli luk.
Redati kore u pleh svaku koru mazati smjesom jaja i pavlake,a na svaku koru stavljati nadjev od mesa,pa nastaviti redanje.Odozgo zaliti ostatkom jaja i pavlake.Izrezati pitu sa mesom na kocke ostaviti da malo odstoji i peći na 220 stepeni oko 25 do 30 minuta.

 

 

 

 

 

   POVRĆE I KROMPIR IZ RERNE



 sastojci:

 1 kg krompira,
 1 crvena paprika,
 1 zelena paprika,

 2 glavice crnog luka,
  3 šargarepe,
  so,
  aleva paprika,
  origano,

  ulje


priprema:
 Oljuštiti, oprati i iseckati krompir na kriške.
Oprati i iseckati paprike po dužini.
Oljuštiti i iseckati luk na kolutove.
Očistiti i oprati šargarepu, potom iseckati po dužini.
Ubaciti sve u pleh podmazan uljem, zatim posoliti i začiniti po ukusu.
Peći u rerni na 220 stepeni oko 50 min. Poželjno je promešati tokom pečenja.

 

 

 ŠAMPINJONI U VRHNJU




sastojci:

600 g svježih sitnijih šampinjona
100 g maslaca,
pola limuna (sok od pola limuna)
100 ml bešamel umaka
100 ml vrhnja
malo soli
malo bibera


priprema:
 Sitne šampinjone oprati, osušiti i cijele dinstati na maslacu uz dodatak soka od limuna.
Zatim tavu skinuti s vatre, dodati bešamel umak i vrhnje, pa tavu ponovo staviti na slabu vatru da se sve dobro poveže.
Na kraju dodati so i mljeveni biber i pustiti da se masa pjenasto ukuha na slaboj vatri.


 

 

    ROLAT SA POVRĆEM I JAJIMA


sastojci:

200 g smrznutog graška
200 g šargarepe
200 g krompira
200 g jabuka
1 limun
6 kašika majoneze
7 kašika kisele pavlake
250 ml supe od povrća
20 g želatina
5 jaja
1 crvena paprika
1 veza peršunovog lista
biber
so




priprema:

Jaja kuhati 10 minuta na tvrdo,staviti ih u hladnu vodu i pustiti da se ohlade,a zatim oguliti.
Kockice šargarepe graška i krompira kuhati odvojeno u slanoj vodi dok ne omekšaju pa ih izvaditi iz vode da se u potpunosti ohlade.Jabuke ogulit i izrezat na kocke i dodati sok od limuna.
Povrće i jabuke staviti u veliku zdjelu.Majonezu pomiješat sa kiselom pavlakom,sa soli i biberom.
Pa preliti preko povrća pa dobro promiješati.
Supu od kuhanog povrća pomiješati sa želatinom i otopiti na niskoj temperaturi,pa pomiješat sa smjesom u zdjeli.Ostaviti da se ohladi pa razvući na pravougaonik na odgovarajućoj foliji na radnoj ploči.
U sedinu poredati skuhana jaja i oblikovat na kocku.O staviti u frižider preko noći da se stegne.


Rolat servirati na pladnju i ukrasiti ga crvenom paprikom i peršunovim lišćem.

 

 

 

ŠPAGETE SA PILETINOM I POVRĆEM



Sastojci

miješano povrće, 150 gr
masilinovo ulje
suhi začin, ili so
biber
senf
bosiljak
bijeli luk
pileće bijelo meso, 100 gr
kačkavalj
parmezan
špagete tanke, 300 gr



Priprema


Kao miješano povrće bukvalno možete koristiti ono koje imate u kući svježe ili zamrznuto.
grašak, kukuruz, boraniju, brokuli, karfiol, tikvice, plavi patlidžan, papriku i luk.

Dodajte u vok maslinovog ulja da pokrije dno i onda odabrano (isjeckano) povrće.
Ukoliko je zamrznuto, vreme prženja je 10min. Ukoliko je sveže,
prvo ga prokuhajte 5min u ključaloj vodi, pa onda propržite, isto 10min



Pileće bijelo meso isjeckajte na tanke trake i dodajte u već blago proprženo povrće. Sve zajedno pržiti 5 minuta,
pa dodati senf i pržiti još 10 minuta, uz stalno miješanje.


Dodati sada sve navedene začine, promešati i propržiti još 2-3 minuta. Skloniti sa vatre.

Špagete skuhati standardno – u oko 2 l vrele vode, ubaciti 300 gr tankih špageta i skuhati prema uputstvu sa pakovanja (oko 10 minuta). Procijediti kroz cjedaljku.

Ponovo vratiti na vatru vok sa povrćem. Čim počne da se grije ( 5 do 7 minuta) dodati špagete,
izmiješati tako da se sejdine svi sastojci. Skloniti sa vatre

.
Naribati kačkavalj, u količini po želji,
staviti na dno plitkog tanjira, tek da malo pokrije tanjir,
odozgo sipati gotovo jelo, sipati ostatak kačkavalja
na vrh staviti listiće bosiljka i servirati toplo
.

     

 

 

   

       UŠTIPCI OD MLJEVENOG MESA



sastojci:

pola kile mljevenog mesa
1-glavica crvenog luka
2-česma bijelog luka
4-kom jaja
5-kašika brašna
1-kašika vegete
2-šolje vode
1-veza peršuna




priprema:

Sve sastojke sastavit u veću posudui izmiješat sve lijepo,sjedinit i na kraju dodat brašno.
Isjeckat peršun,promiješat i ostavit da odstoji u frižideru pola sata.
Vadit i oblikovat po svojoj želji u loptice ili uštipke.

 

 

    PRAVLJENJE TAHRANE    


SASTOJCI:    
1/2 kg paradajza
3-4 kg brašna
http://recepti-balkana.blogspot.com/

PRIPREMA:



Paradajz se izriba na rende ili se ispasira,šta je kome lakše.
Doda se brašno i zakuhava se kao i kruh što se zakuha,ali mora
biti malo tvrđe tijesto.Ostavi se u zdjeli 3-4 dana da ukisne.
Nakon 3-4 dana uzme se sprava zvana rešeto i tare se tahrana .
Rasporedi se u tepsije i ostavi da se dobro osuši.Osušenu tahranu
spakovati u papirne fišeke,a ja ih stavim u ladicu od frižidera



 

 

 

                            PUNJENA JAJA



sastojci:


50 g kuskusa, 2 paradajza,
2 dl bujona od povrća, 4 jajeta,
pola marinirane crvene paprike,2 kisela krastavčića,
2 kašičice mariniranih kapara,
2 kašike senfa, kašika ulja, so i biber.



priprema:


 Jaja kuhajte 10 minuta u ključaloj vodi, ocedite, ohladite pod mlazom hladne vode, oljuštite, prepolovite po dužini,
izvadite im žumanca i ostavite sa strane. Kuskus prelijte vrelim bujonom od povrća, promešajte
i sačekajte da upije svu tečnost. Za to vreme usitnite marinirano povrće, dodajte
izgnječena žumanca, pomešajte sa pripremljenim kuskusom i sve prelijte mešavinom senfa i ulja. Posolite,
pobiberite, promešajte i ovom masom punite jaja.



 

 

            PARADAJZ SA SIROM





sastojci:

8 čvrstih paradajza jednake veličine
300gr punomasnog sira
2 kašike kapra
1 veza peršuna
1 korijen hrena
50gr parmezana
2 kašike kisele pavlake
50gr maslaca
so po ukusu 
biber po ukusu


priprema:

operite i izdubite paradajze.
izgniječite sir i izmiješajte sa kaprom,sjeckanim peršunom,pavlakom,
nastruganim hrenom,parmezanom,soljum i biberom.
nadevajte paradajze.
po ređajte ih u maslacem namazanu vatrostalnu posudui pecite u pećnici na umjerenoj 
toploti 30 minuta.
služite toplo.

 

 

 

KIFLICE PUNJENE SA ŠUNKOM I SIROM





SASTOJCI:

500 gr brašna
250 ml mlijeka
100 ml ulja
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kvasac
1 jaje + 1 žumance
100 gr gauda sira
100 gr šunk
e

PRIPREMA:

Brašno pomiješajte sa šećerom, soli i kvascem.
Dodajte mlako mlijeko, jaje i ulje pa umijesite glatko tijesto i ostavite ga da se udvostruči.
Narendajte sir i šunku i pomiješajte.
Razvucite tijesto pa izrežite na trokutiće i punite ih mješavinom šunke i sira.
Zamotajte, poredajte na pleh i ostavite da narastu pola sata.
Premažite žumancem pa pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 20 minuta

 

 

 PALAČINKE PUNJENE MLJEVENIM MESOM







sastojci:

300 gr mljevenog mesa 
1 glavica luka
200 gr gljiva
1/2 svježe crvene paprike
2 žlice nasjeckanog peršina
1 žlica origana
1 žlica crvene paprike u prahu
sol
papar
2 žlice ulja


Preljev za palačinke:

300 ml vrhnja za kuhanje
200 ml jogurta
100 ml mlijeka
3 jaja



Priprema:

Na malo ulja dodati sitno nasjeckani luk i kada pusti miris dodati sitno narezanu papriku.
Kada paprika omekša dodati meso i kuhati na laganoj vatri uz miješanje.
Nakon 5 minuta dodati narezane gljive. Dodati začine i pirjati na laganoj vatri
dok suvišna tekućina ne ishlapi. Nadjev ohladiti  i puniti palačinke.
Složiti palačinke u vatrostalnu posudu i preliti sa preljevom kojeg
ste pripremili tako da ste zajedno pomiješali razmućena jaja,
vrhnje za kuhanje, jogurt i mlijeko. Staviti
u zagrijanu pećnicu na 200ºC oko 30-40 minuta.
Poslužiti uz sezonsku salatu.

 

 

                        ČORBA SA JUNETINOM


SASTOJCI

1,5l vode
kost juneća
40g mrkve
40g peršina
jedna glavica crvenog luka
malo soli
malo bibera
300 kuhane junetine
četiri kašike ulja
tri kašike brašna.





 PRIPREMA


Staviti kosti da se kuhaju oko 2 sata.
Junetinu fino isjeckati i staviti na ulje na kojoj se ispržio isjeckani luk.
Sve malo prodinstati, pa posuti brašnom.
Propržiti, a onda se zaliti kuhanom procijeđenom supom od kosti.
U čorbu dodati isjeckani peršun (korjen) i mrkvu, a može se dodati 50g dinstane riže.
Umjesto supe od kosti može se u vodu dodati koncentrat (kocka) juneće ili goveđe supe.

 

 

 

   TJESTENINA S UMAKOM OD PILETINE I PAPRIKE




SASTOJCI

300 g pilećih prsa
1 crvena paprika (cca 160 g)
1 zelena paprika (cca 160 g)
1 velika glavica luka
3 režnja češnjaka
200 ml bijelog vina
200 ml tople vode i 1 žlica brašna
ili 200 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina
1 vrhom puna žličica estragona
sol
papar
maslinovo ulje
400 g linguine tjestenine 




PRIPREMA


Piletinu isplahnite pod mlazom hladne
vode pa je pobrišite kuhinjskim ubrusom i
narežite na male kockice (oko 1 – 2 cm).
Kockice piletine kratko prepecite na
2 – 3 žlice ugrijanog maslinovog
ulja kako bi uhvatili lijepu boju.
Piletinu izvadite iz tave i ostavite sa
strane pokrivenu kako se ne bi hladila.
Paprike i luk sitno narežite, a češnjak nasjeckajte.
Pirjajte luk i paprike na maslinovom ulju u
kojem se pekla piletina, a kad omekšaju dodajte češnjak
i nastavite pirjati dok i češnjak ne uhvati boju.
 Sada vratite piletini u tavu i sve zalijte
s bijelim vinom, dodajte sol, papar i estragon,
smanjite vatru i kuhajte dok vino ne ishlapi.
Jednu žlicu brašna razmutite
u 200 ml tople vode pa i to dodajte piletini.
Umjesto brašna i vode možete odvojiti i
200 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina pa to dodati piletini.
Nastavite kuhati dok ne dobijete lijepi i gusti umak.
Tjesteninu skuhajte prema uputi na pakiranju,
pomiješajte je s kuhanim umakom i poslužite posipano
parmezanom ili Grana Padano sirom.

 

 

 

 

 

   JUNEĆE ŠNICLE SA POVRĆEM U MLIJEKU





Sastojci


300 g junećih šnicli (6 kom.)
400 g krompira (3 kom.)
200 g šargarepe
250 g šampinjona
5 česmana bijelog luka
malo soli
malo suhog biljnog začina
malo bibera mljevenog
10 okretaja Kotanyi mlin Italijanska mešavina
0,5 dl mlijeka
2 kašike ulja
25 g margarina
malo glatkog brašna T-500 


priprema

Šnicle dobro izlupati. Krompir oljuštiti i iseći na osmine.
Šargarepu oljuštiti i iseći na kockice. Šampinjone oprati i iseći
na listiće. Beli luk očistiti i sitno iseckati. Vatrostalni
sud sa svih strana dobro premazati margarinom.
Isečen i posoljen krompir staviti u vatrostalni sud.

Na krompir staviti isečenu i posoljenu šargarepu.
Na šargarepu staviti isečene i posoljene šampinjone.
Šnicle posoliti, uvaljati u brašno Meso posuti ijseckanim bijelim lukom, mjlevenim biberom i suhim biljnim začinom.i staviti preko šampinjona, cijelom površinom.
Preliti sa mlijekom da prekrije šnicle i dodati još 2 kašike ulja
 Rernu zagrejati na 220 stepeni.
Nepoklopljen vatrostalni sud sa mesom
i povrćem staviti peći u zagrejanu rernu.
Peći pola sata, dok mlijeko ne provri.
Smanjiti temperaturu na 180 stepeni i
vatrostalni sud prekriti poklopcem
ili alu folijom i peći još 45 minuta.
Zatim smanjiti temperaturu na 150 stepeni,
skinuti poklopac ili alu foliju i peći još 30 minuta,
da meso dobije lepu boju, uz povremeno okretanje mesa

 

 


  GOVEĐA SUPA



Sastojci

600 g govedine za supu
1,5 l vode
so, biber u zrnu
300 g šargarepe
100 g korena celera
100 g korena peršuna
veća glavica luka
list kupusa
list kelja
grančica celera
100 g rezanaca
kašika seckanog peršuna


Priprema

Oprano meso stavite u hladnu vodu i čim zakipi,
dodajte so, očišćeno korenasto povrće, nekoliko
zrna bibera i luk koji ste prethodno prepekli na ringli.

Za bistru supu posebnog ukusa, možete dodati  po list kupusa
i kelja, kao i grančicu celera. Poklopite i ostavite da ponovo
provri. Nema potrebe da skidate „penu”, jer listovi kupusa
i kelja to urade umesto vas. Tad smanjite temperaturu i na
laganoj vatri kuvajte supu dva puna sata.

Izvadite meso, supu procedite u drugu šerpu, dodajte rezance,
ostavite da provri i isključite vatru. Nek supa ostane na ringli
i ne dižite poklopac.



                    SOČNE PUNJENE PAPRIKE



sastojci:

12 paprika srednje veličine
400g faširanog mesa
200g riže
2 glavice luka
1 veća mrkva
10-ak listova friškog peršuna
4-5 čehna bijelog luka
1 kašika ajvara
1 kašika mljevene crvene paprike
malo soli
malo vegete začina
malo bibera



priprema:

Paprike oprati i očistiti od sjemenki.

odvije glavice luka i mrkvu očistiti, oprati i izrezati na sitno, isto tako uraditi sa peršunom.

Rižu oprati i ostaviti u cjedaljku da se ocijedi.

U veću zdjelu staviti meso, zatim sve gore navedene sastojke.

Masu rukama dobro ujediniti, pa puniti paprike (ne pretrpavat ih).

U šerpu paprike poredati i preliti sa hladnom vodom. Vode uliti da bude cca 3cm iznad paprika.

Kuhati ih duže na laganoj temperaturi.

Kuhane paprike zapržiti sa cca 100ml ulja u tavi dobro zagrijati, dodati 1 kašiku brašna, pa uz stalno
miješanje pržit da brašno dobije tamno žutu boju. Zatim dodati kafenu kašikicu mljevene crvene paprike. Izmiješati,
 pa preliti preko paprika. Ostaviti na minut-dva da kuha.


Bijeli sos za preko:

Puter upržiti da dobije tamnožutu boju, dodati pavlaku i malkice soli, pa na kratko da prokuha.

 

 

                         PITA OD TIKVICA  



sastojci:

1 veća tikvica,
250 g svežeg sira,
2 jaja,
1,5 dl mleka,
1-2 kašike brašna,
1 kašika soli



Priprema:

 Rernu zagrejte na 220 stepeni. Tikvicu
isecite na sitne kocke. U veću posudu sipajte mleko,
 brašno, jaja i so, pa dobro izmešajte i na kraju
dodajte sir i tikvice. Smesu rasporedite po namašćenom plehu
ili vatrostalnoj posudi i pecite 20-25 minuta.

 

 

 ŠTRUDLA SA ŠUNKOM I SIROM



sastojci:

2 šolje brašna,

4 kašike putera,

1 i po kašičica praška za pecivo,

1 kašičica sode bikarbone,

1 šoljica kiselog mlieka,

So i biber,

400g šunke

Sir po zelji.


Priprema
: U brašno dodajte iseckani puter, prašak za pecivo,
 sodu bikarbonu, kiselo mleko,so i biber, pa zamesite testo.
 Izvadite testo na na pobrašnjenu površinu i rukama tapkajući
napravite kvadar. Preko raspordite šunku i sir. Zavijte u rolnu
 i isecite na malo deblje krišške. PEcite 20-25min u rerni zagrejanog na 190C

sastojci:
2 šolje brašna,
4 kašike putera,
1 i po kašičica praška za pecivo,
1 kašičica sode bikarbone,
1 šoljica kiselog mlieka,
So i biber,
400g šunke
Sir po zelji.
Priprema: U brašno dodajte iseckani puter, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kiselo mleko,so i biber, pa zamesite testo. Izvadite testo na na pobrašnjenu površinu i rukama tapkajući napravite kvadar. Preko raspordite šunku i sir. Zavijte u rolnu i isecite na malo deblje krišške. PEcite 20-25min u rerni zagrejanog na 190C.
- See more at: http://mogujatosama.rs/ideje-za-brzi-dorucak-koji-mozete-poneti-i-na-posao-4145#sthash.o9CZXARE.dpuf





Goveđe šnicle u umaku od povrća i voća   

 

SASTOJCI:

600 g šnicli od goveđe plećke
1 glavica luka
2 čena belog luka       
2-3 mrkve
koren celera
500 g svežeg paradajza ili iz konzerve
1 veća jabuka
4-6 suvih šljiva
malo maslinovog ulja
20 g maslaca
kocka za goveđu supu
brašno, sol, biber, mešavina začina od povrća
prilog: njoki od krompira - 600 g krompira, 300 g brašna, 2 jaja, 0,5 dl ulja, malo muškatnog orašćića, 40 g ribanog sira


PRIPREMA:

šnicle posoliti, izlupati, staviti u brašno i kratko propržiti s obe strane  na vrelom ulju da dobiju zlatnu boju
poredati pržene šnicle u vatrostalnu posudu i dodati oguljenu, izrezanu na kockice;  jabuku, mrkvu, celer, oguljeni paradajz, luk, suve šljive i začine
kocku za supu otopiti u 3 dl vode i preliti meso
posudu poklopiti ili prekriti alu folijom i staviti u rernu da se peče oko 2 h na 190 ⁰C (zavisi koliko je stara govedina)- proveravati da li ima dovoljno tekućine
kada  meso omekša  izvaditi ga, a povrće i voće propasirati štapnim mikserom, dodati 2 kašike brašna i umak kratko prokuvati ( dodati ako je potrebno još začina )
poredati meso u vatrostalnu posudu , preliti umakom ,  narezati listiće maslaca i vratiti u rernu da se kuva još desetak minuta (ako je potrebno dodati malo vode ili supe)
njoki : krompir u ljusci oprati i staviti u slanu vodu kuvati
omekšani, vrući krompir oguliti i propasirati
dodati razmućena jaja, ulje, sol, muškatni oraščić i prosejano brašno
umesiti testo i podeliti na više manjih komada a svaki komad razviti kao valjak debljine 3 cm i rezati komadiće duge 2 cm

njoke kuvati u slanoj vodi 3-4 min a zatim ih izvaditi i staviti u hladnu vodu
ocediti i staviti na nauljeni ,  ugrejani lim i naribati sir

 

 

 

  PILETINA U JOGURTU I SENFU





Sastojci:

500-600 gr. pilecih prsa
so,biber i vegeta
malo ulja
200 ml. jogurta    
1 kasika senfa
2 kasike vode
malo persuna


Priprema:

Piletinu isjecite na kockice, dodajte joj zacine i izmjesajte. Ulje zagrijati u tavi, dodati meso i prziti dok meso dobije malo boje. Izmutite jogurt, vodu i senf. Prelite preko mesa, smanjite temperaturu, poklopite i krckajte oko 4-5 minuta. Na kraju pospite persinom. Servirajte sa rizom ili krompirom.

 

 

 

 

       MESNI KROKETI



SASTOJCI:
500 g krompira,
250 g mljevene junetine,
glavica crvenog luka,
2 čena bijelog luka
3 jaja,
2-3 kašike sitno sjeckanog peršuna,
začini po želji,
šolja brašna,
prezle,
3 kašike putera



PRIPREMA:

U velikoj posudi otopite puter na srednje jakoj temperaturi i dinstajte crveni i bijeli luk, dodajte meso i pržite dok ne promijeni boju. U maloj posudici pomiješajte začine pa sve dodajte mljevenom mesu.

U posebnu posudu stavite izgnječeni kuvani krompir, jedno jaje, mljeveno meso,  peršun i malo soli pa sve izmiješajte da se sastojci sjedine. Od dobijene smjese oblikujte kuglice veličine oraha.

Dobijene kuglice stavite u frižider na sat vremena pa pripremite smjesu za pohovanje, u jednom tanjiru izmutite jaja, pripremite brašno i prezle. Krokete prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle pa pržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.

U ovu smjesu možete dodati naribani sir, pržene gljive i kombinaciju začina koju želite.

 

 

           ČORBA OD MLJEVENOG MESA

 

  SASTOJCI:

2 kašike griza,
1 jaje,
1 veza zeleni (peršun i paškanat),
1 šargarepa,
 400 g mljevenog junećeg mesa,

 1/2 čaše kisele pavlake
 suvi začin, so, biber, lovorov list,
 sok od limuna po ukusu.


PRIPREMA:

U šerpu s malo vode stavite da se dinsta mljeveno juneće meso i rendanu zelen. Dodajte so i začin, dolijte još vode i ostavite da se na tihoj vatri kuva čorbica. Dodajte biber i lovorov list.

Umutite jaje, dodajte griz, pola pavlake i malo vode. Ovu smjesu dodajte pri kraju kuvanja, još malo kuvajte čorbu i zakiselite je po ukusu sokom od limuna.

Na kraju dodajte sitno sjeckan peršunov list.

 

 

 

                                            PITA OD JOGURTA

 Sastojci:

    500ml jogurta
    4 + 1 jaje

    1 kašičica soli
    500 gr kora za pitu, debelih
    100 ml ulja
    100 ml vode   1 prašak za pecivo ( 10 gr )
 

Priprema:

 
Ulupati 4 jaja sa solju, pa naliti jogurt, ulje i vodu i opet dobro promešati.
 Na kraju dodati prašak za pecivo pa sjediniti. Uključiti rernu na 200 stepeni.
Na dno tepsije staviti dve kore, višak ubaciti unutra. Sve ostale kore saviti u lepezu,
 na širinu sa dva prsta. Preko dve kore u tepsiji poslagati lepeze jednu do druge.
 Preliti sve umućenom smesom od koje ćete ostaviti nekoliko kašika da ih
umutite sa preostalim jajetom. Smesu sipati u žljebove izmedju, pa četkicom za
premazivanje ili kašikom rasporediti ravnomerno svuda. Umutiti preostalu smesu sa
jajetom pa preliti odgore i razmazati svuda. Staviti da se peče dok ne porumeni.
Poslužiti toplu

 

 

 

 

 

        Pile na vrhnju


Sastojci: 

1 pile

1 stručak zelenja

400 g vrhnja

sol
vegeta 

Priprema:

Pile narežite i stavite kuhati na štednjak. Malo kasnije dodajte vegetu,
sol i očišćeno zelenje. Kuhajte dok meso ne omekša. Kuhano meso izvadite
iz juhe, juhu pripremite na jedan od dosad prikazanih načina, a meso
stavite na malo zagrijani maslac. Na umjerenoj temperaturi malo propržite
 meso s vrhnjem i odmah poslužite. Vrhnje se ne mora postpuno istopiti,
 ono mora zadržati svoj izgled i okus. U vrhnje se može dodati i malo
izgnječenog češnjaka.

             JUNEĆI PAPRIKAŠ              



Sastojci:    
- juneće meso 700g
- krompir 250-300g
- crni luk 2 glavice
- grašak 60-70g
- paradajz 1
- lovorov list 1
- ulje     1dl
- mlevena crvena paprika 3 kašičice
- biber 1/2 kašičice
- beli luk 2 čena
- šargarepa 3 veće
- so, začin, voda, brašno    
 

Uputstvo za pripremu:

    U šerpu zagrejati ulje i propržiti 3 minuta seckan crni i beli luk i šargarepu.
 U to dodati list od lovora i juneće meso seckano na komade od oko 2-3cm. Posoliti
i pobiberiti i neprestano mešati dok meso ne dobije belu boju. Oljuštiti paradajz
i preseci ga na četvrinu i dodati mesu. Dodati mlevenu papriku i naliti sa vodom
onoliko da prekrije sve sastojke u šerpi. Poklopiti i ostaviti da se dinsta 30 do
40min uz povremeno mešanje i dolivanje vode. Dinsta se sve dok vodica ne postane
tamno braon i kremasta. 

    Dok se meso dinsta, oljuštite krompir i isečite ga na osrednje komade. Dodajte
krompir i grašak mesu i nalite još malo vode. Dodajte 2-3 kašičice začina i poklopite
da se dinsta dok se krompir ne skuva. Kada je već sve skuvano u to dodati 2 kašike brašna
 i pažljivo mešati da se ne bi napravile grudvice. (Brašno se dodaje u zavisnosti od toga
 koliko ste vode stavili)

      

 

 

 

         Pohovane tikve

 

 

Sastojci:

2 veće tikvice
3 jaja
3 čena belog luka
50 g sira (nije obavezno)


brašno
so ili začin od suvog povrća
svež peršun
sveže začinsko bilje




Priprema:

 Oljuštite tikvice (ako su jako mlade dovoljno ih je samo oprati) i narendajte. Dodajte jaja, ispasirani beli luk, nasjeckani svježi peršun i brašno (postepeno). Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodajte so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji).

Kutlačom vadite masu i pržite na vrelom ulju. Okrećite ih širokom lopaticom. Vadite na papirni ubris da bi se ocedile od viška masnoće.


 

 

 

 

 

   PILEĆI PAPRIKAŠ


Sastojci

- 1 pile
- 1 kg krompira
- 1 dl ulja
- 1 šargarepa
- 1 paradajz
- 2 glavice crnog luka
- 1 kašičica paradajz-soka
- 1 paprika
- aleva paprika
- peršunov list
- mleveni biber, so



Priprema


Očišćeno pile iseći na komade i oprati.
Na zagrejanom ulju ili masti propržiti sitno iseckan crni luk,
 šargarepu i papriku. Meso posoliti po ukusu, sipati pola
čaše vode i dinstati uz dolivanje vode po potrebi. Kad je
 meso upola kuvano, dodati kašičicu paradajz-sosa, malo aleve
paprike i krompir. Na to naliti još pola litra vode i sve
zajedno kuvati dok meso i krompir ne budu mekani. Pred kraj
začiniti mlevenim biberom i peršunom.

                                                          

 

 

 

 

 

                                                                       PIZZA

 

 Sastojci za 2 osobe
20 g    crnih maslina
100 g    svežih šampinjona
250 g    mocarela sir
30 g    pršute
30 g    kulena
100 g    stišnjene šunke
Sos
0.5 kašičice    origana
vrh kašičice    sušenog ruzmarina
400 ml    paradajz pelata
malo    čilija
malo    soli
vrh kašičice    majoran
2 kašike    maslinovog ulja
malo    šećera
100 ml    vode
vrh kašičice    bosiljka
1 čena    belog luka
Testo
110 ml    tople vode
1.5 kašike    maslinovog ulja
10 g    kvasac
150 g    brašna
0.5 kašike    šećera
0.5 kašičice    soli

Priprema kečapa:
Presecite paradajz i odstranite semenke. Očišćeni paradajz sitnite u blenderu, dok ne postane kašast. Ukoliko nemate blender, sitno ga iseckajte ili izgnječite rukama (paradajz pelat je veoma mekan).
Protisnite čen belog luka ili ga veoma sitno isecite.
Na umerenoj temperaturi, ugrejte maslinovo ulje.
Dodajte beli luk. Beli luk ne pržite dugo, već do onog momenta kada budu počeli da se vide mehurići, do 10 sekundi.
Dodajte organo i ruzmarin. Budite oprezni sa ruzmarinom, u pitanju je začin vrlo intezivnog mirisa.
Dodajte čili i majoran. Kada je u pitanju čili, pošto nismo svi ljubitelji ljutog, dodajte ga po ukusu ili ga u potpnosti izbacite iz recepta, mada mi to ne preporučujemo, dodajte ga vrlo malo zbog punoće ukusa.
Dodajte bosiljak i propržite kratko začine uz neprekidno mešanje, oko 10-ak sekundi. Proprženi začini imaju intezivniju aromu, ovo se odnosi i na beli luk, nego začini koje su naknadno dodati.
Dodajte paradajz uključujući, i sos koji se nalazio u konzervi, pa dolijte vodu.
Dodajte šećera na vrh kašičice i soli po ukusu. Sos kuvajte na umerenoj temperaturi, uz povremeno mešanje, 30 do 40 minuta.
Priprema testa:
U mlakoj vodi, malo toplijoj od Vaših ruku (do 40ºC), rastopite kvasac.
Dodajte kašičicu šećera i pola kašičice soli.
Dodajte maslinovo ulje, promešajte i ostavite na toplom mestu oko 10 minuta, odnosno dok kvasac ne počne da vri.
To ćete jasno videti po balončićima koji se formiraju po površini, a i ako malo bolje oslušnete i po pucketanju.
Ako nemate dovoljno iskustva sa kvascem, možete proveriti da li kvasac "radi", tako što ćete vrlo malo brašna posuti po smesi, i ako vidite da na tim mestima gde ste posuli brašno dolazi do reakcije, stvaraju se tamnije mrlje po površini, kvasac je spreman, u suprotnom sačekajte još malo.
Pošto je kvasac spreman, prespijte ga u brašno i dobro promešajte varjačom. Kada ste dobro izradili testo prekrijte ga krpom, i ostavite na toplo mesto da se odmara oko 15 minuta, za to vreme će udvostručiti zapreminu.
Testo je izuzetno meko i samim tim i lepljivo, niste ništa pogrešili, baš takvo i treba da bude.
Priprema nadeva:
Isecite stišnjenu šunku na uzane trake, i iseckajte šampinjone.
Isecite papir za pečenje prema obliku pleha koji imate, i pospite brašnom.
Količina testa dovoljna je za dve male ili jednu veću picu. Ako pravite veću picu, kao što je kod nas slučaj, prospite testo u pleh i pospite brašnom.
Šakama ravnomreno i nežno rastanjujte testo, od sredine ka krajevima, kako bi najdelji delovi bili krajevi.
Ukoliko Vam se testo bude lepilo, pospite sa još malo brašna, ali ne preterujte, jer ako dodate previše brašna, onda rizikujete da izmenite recept, najviše do 10 gr. brašna.
Pripremljeni paradajz sos ravnomero rasporedite po testu. Umesto sosa, kako bi ubrzali pripremu, uvek mozete iskoristiti kupovni kečap.
Ravnomerno rasporedite stišnjenu šunku i kulen po testu.
Ako hoćete da Vašu picu učinite malo primamljiviju oku, uvijte pršutu i poslažite kao na slici. Dodajte feferone, ako volite ljuto.
Dodajte crne masline i šampinjone.
Iskidajte mocarelu i pobacajte po testu i za kraj dodajte nezaobilazni origano.
Zagrejte rernu na maksimalnu temeperaturu i pecite oko 10 minuta.
Prijatno!

 

 

 

 

          

                     Šareni đuveč                        

________________________________________

Sastojci za 4 osobe
150 g    šargarepe
2 kašike    seckanog peršuna
malo    ulja
0.50 l    vode
200 g    pirinča
1 kašike    vegete
po ukusu    soli
300 g    graška
600 g    svinjskog mesa
malo    brašna 


Priprema:
-Očistite šargarepu i iseckajte je na kockice.
-U veću posudu stavite šargarepu i grašak.
-Dodajte pirinač koji ste prethodno isprali u 3-4 vode.
-Sitno naseckajte peršun pa i njega dodajte u posudu.
-Dodajte kašiku vegete i sve dobro promešajte.
-Ukoliko ste protivnik upotrebe ovakvih začina, povrće možete samo posoliti.
-Meso isecite na male komade i dobro ga izlupajte čekićem.
-Dosolite meso po ukusu.
-Namažite pleh uljem.
-Svaki komad mesa uvaljate u brašno pa slažite u podmazan pleh tako da prekrijete celu površinu pleha.
-Preko prvog reda mesa rasporedite povrće, a onda složite još jedan red mesa.
-Prilikom slaganja mesa povedite računa da imate približno istu količinu mesa i u prvom i u drugom redu.
-Nalijte oko ½ l vode u pleh, prekrijte ga aluminijumskom folijom i pecite oko sat vremena na 200°C.
-Desetak minuta pred kraj pečenja, sklonite foliju da bi meso dobilo rumenu boju.
Posluženje:
Jelo služiti toplo.

                       

 

 

 

 

 

 

                                      PEČENI AJVAR


isplatljiv recept za ajvar uz malo uloženog truda i vremena


Sastojci


    5 kg paprika
    2,5 kg plavih patliđana
    7,5 dcl ulja
    5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona)
    0,5 l alkoholnog octa
    2,5 l vode
    3 žlice soli
    3 žlice šećera žlica papra u zrnu


Priprema


 -Oprati patlidžane i papriku, papriku očistiti od sjemenki i sve narezati na kockice. U lonac s hladnom vodom staviti ocat, sol, šećer, papar u zrnu i feferone. Kad voda zavrije stavljati na kockice paprike i patliđana da provrije.                                                                        - Ovisno o veličini lonca, količina paprike i patliđana će ohladiti ključalu vodu, a kad ponovno zavrije nakon 2-3 minute izvaditi patliđane i papriku, staviti na stanu da se ohladi.
   - Ovo ponavljati dok se sva paprika i patliđani ne kratno ne prokuhaju. Na flajš mašinu (ili u multipraktiku) samljeti ohlađene paprike, patliđana i feferone, staviti u lonac (najbolji je plitki, a širok), dodati ulje i kuhati 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano mješanje.
   - Može se staviti u pečnicu na 180°C, gdje se peče tri 3 i pol sata, a svakih pola sata je potrebno izvaditi iz pečnice i promješati.






                    Pileći batak sa mocarelom             



Sastojci

800g pilećih bataka
400g mocarele
400ml pavlake za kuvanje 

so i biber po ukusu
1 manja veza mladog luka
mala grančica ruzmarina



Priprema

1. Batak očistiti od kostiju i ispeći u tiganju.
2. Kad bude skoro pečen, izvaditi ga iz tiganja i na istoj masnoći propržiti sitno iseckan mladi luk i grančicu ruzmarina, a nakon toga batak ponovo vratiti u tiganj.
3. U to sipati pavlaku za kuvanje MOJA KRAVICA KUHINJICA i ostaviti da se krčka 10 minuta.
4. Nakon toga sve preručiti u tepsiju, a mocarelu iseći na parčiće i složiti je preko bataka.
5. Staviti u rernu i peći 15 minuta na 180 stepeni.
Sastojci
– 500 gr telećih ili junećih šnicli deblje rezanih
– 4-5 kašika senfa
– 1 veliki luk
– 1 zreo paradjaz
– 2 čehne bijelog luka
– 3 supene kašike paradajz pirea
– so, biber
Način pripreme
Šnicle dobro istucajte, posolite, popaprite i namažite senfom sa obje strane.
Pecite na blago nauljenoj tavi sa obje strane dok ne porumene i sklonite na tanjir.
Tanko narezani luk pirjati u istoj tavi u kojoj ste pirjali šnicle.
- See more at: http://www.najbolji-recepti.com/slana-jela/snicle-u-saftu-2/#sthash.6eFKwU7b.dpuf
Šnicle u saftu









         Šnicla u saftu          













































































































































































snicle-u-sosu1 (1)
Sastojci:
– 500 gr telećih ili junećih šnicli deblje rezanih
– 4-5 kašika senfa
– 1 veliki luk
– 1 zreo paradjaz
– 2 čehne bijelog luka
– 3 supene kašike paradajz pirea
– so, biber


Način pripreme:
Šnicle dobro istucajte, posolite, popaprite i namažite senfom sa obje strane.
Pecite na blago nauljenoj tavi sa obje strane dok ne porumene i sklonite na tanjir.
Tanko narezani luk pirjati u istoj tavi u kojoj ste pirjali šnicle.
Dodajte bijeli luk, oguljen izrezan paradajz i još malo pirjajte.
Umutite paradajz pire u čaši vode i zalijte luk. Dinstajte još kratko.
Poredajte šnicle u pretis lonac i zalijte sosom od luka i paradajzda.
Ako želite u pretis možete dodati i krompir rezan na četvrtine.
Čekajte da pretis propišti i kuhajte 20 minuta na srednje slaboj vatri.








  •                     POVRTNA LAĐA                        

    Sastojci

  • Za tjesto potrebno je:
  • 700-800 gr bjelog brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 2 supene kašike kiselog mlijeka
  • 2 komada jaja
  • 100 ml ulja
  • 1 kafena kašika šećera
  • po ukusu soli
  • 30 gr svježeg kvasca

  • Za nađev potrebno je:
  • 4 komada paradajza
  • 4 komada zelene paprike
  • 250 gr bjelog sira
  • 1 komad jaja

  • Za premezivanje potrebno je:
  • 1 komad žumanca
  • 1 komad bjelanca
  •  Priprema:
  • 1.
    Na kuhinjskoj dasci srednje isjeckati paradajz.
  • 2.
    Paprike očistiti od sjemena i srednje isjeckati.
  • 3.
    Bijeli sir izdrobiti.
  • 4.
    Pomješati isjeckan paradajz, papriku i izdrobljen sir.
  • 5.
    Dobivenu smjesu koristiti za punjenje lađica. 
    6.
     U časi viljuškom izmutiti jedno jaje. Malo posoliti.
    Priprema tijesta:
    1. U mlako mlijeko izdrobiti kvasac, dodati šećer, soli i malo brašna. Pomješati i ostaviti 10 minuta na sobnoj temperaturi da nadođe.
    2. Kada je smjesa nadošla posoliti po ukusu i sa ostalim sastojcima za tjesto zamješiti dizano tjesto kao za pogače.
    3. Ostaviti da tjesto nadođe na sobnoj temperaturi.
    4. Kada tjesto udvostruči zapreminu izručiti na malo pobrašnjenu radnu površinu.
    5. Tjesto podjeliti na loptice. Razviti u četvorougaoni oblik debljine malog prsta.
    6. Sa bjelancem u krug namazati krajeve kora. Dvije strane malo zarolati i krajeve čvrsto sastaviti. Dobivenu lađicu položiti u tepsiju. Isto postupiti i sa ostalim lopticama. Položiti u tepsiju
       7. Lađice puniti nađevom. U svaku staviti malo od izmućenog jajeta.
      8.  Zarolane krajeve namazati žumancem
      9. Lađice peći u unapred zagrejanu rernu na temperaturi od 200 *C dok porumene.
  •                  Piletina sa šampinjonima             

     

    Sastojci: Količina:
    - pilece belo meso 300 g
    - sampinjoni 200 g
    - testenina 200 g
    - crni luk 2 glavice
    - beli luk 2 cena
    - kuvani paradajz 200 ml
    - vegeta po ukusu
    - biber po ukusu
    - vlasac po ukusu
    - svez persunov list po ukusu

     

    Uputstvo za pripremu:

    Sitno iseckati crni luk i prodinstati ga na malo ulja, kada je skoro gotov dodati mu sitno iseckan beli luk i nastaviti dinstanje jos 2 minuta. nnZatim dodati pileće belo meso iseckano na sitne kockice i pržiti dok ne promene boju, zatim dodati šampinjone seckane na tanke listiće i dinstati. Dodati paradajz i začine i kuvati jos 15 minuta uz dodatak vode ukoliko je to potrebno.nnTesteninu skuvati, ocediti i servirati zajedno sa mesom.PRIJATNO
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

              Neobicni krompirici piletina        

     

    Sastojci: Količina:
    - pile 1kom.
    - krompir 1kg.
    - so 2-3kasicic
    - susam oko50gr.
    - lan oko50gr.
    - suncokret nepecen oko50gr.

     

     

    Uputstvo za pripremu:


    • Pile iseci na komade posoliti poredjati u pleh naliti oko 100ml. vode i staviti da se pece.Peceno meso izvaditi iz rerne i pokriti da se ne hladi.Krompir oljustiti i iseci kao za pomrfrit, ubaciti ga u vrelu vodu i pustiti da vri 5 min pa ga ocediti. Semenke samleti u coperu, krompir malo posoliti i izmesati sa semenkama.U pleh staviti pek papir izruciti krompir i ubaciti u rernu, da se pece oko 10 minuta, da porumene krompirici.

    Napomena:

    Krompir sam malo obarila da bih skratila vreme pecenja zbog semenki. Nisam htela da stavim nikakvu masnocu jer me takav podseca na krompir pecen na plotni sporeta na drva
  •  





  •                       Mućkalica                                  

     

    Sastojci: Količina:
    - crnog luka 2- 3 glavi
    - paprika 7- 8
    - meso od  buta 400 g
    - soli po ukusu
    - suvog biljnog začina po ukusu
    - mljevena paprika 1 kašičica
    -  mastlo 1 kašika.

     

     

    Uputstvo za pripremu:

    Luk iseckati na rebarca, papriku na kockice, a meso na sitnije komade. Zemljanu posudu premazati mašću, a onda u nju staviti luk, papriku i meso. Sve lepo promešati, posoliti, dodati začine po ukusu i kašičicu mljevene paprike. Zatim naliti sa malo vode, poklopiti( poklopcem ili alu- folijom) i staviti da se peče u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko sat vremena.

     

     

     

     

     

              Slani desert: Torta jaja na oko           

     

    Sastojci: Količina:
    - Jaja (po želji) 4- 20
    - Hleb (rezan, svojerucno isecen 4-20
    - Suhomesnato (po želji) 100-300gr
    - Kačkavalj 150-300gr

      

    Uputstvo za pripremu:


    • Ukoliko nije rezani hleb, uzeti običan (ceo) hleb, iseći ga na kriške. Zatim, izvaditi sredinu hleba, tako da ostane korica u obliku elipse, kvadrata. Koju ćete kolicinu hleba da stavite zavisi od veličine pleha :). kada se hleb poređa u pleh, onda se prazan prostor u hlebu popunjava jajima (u jedno parče hleba ide jedno jaje), i koliko parčića hleba se stavi toliko ide i jaja. Nakon toga, po želji može da se staviti suhomesnato, preko belanceta.

    Napomena:

    Ovo je super i brz recept za privremeno rešavanje gladi (dok se ne spremi ručak), i ukoliko dođu neki gosti, lepo je kao slana grickalica :) PRIJATNO!





                         omlet od kajgane                   

     

    Sastojci: Količina:
    - jaja 4
    - šunka 100g.
    - sira 100g.
    - brašno 4 kašike
    - slatko mleko 50ml.
    - ajvar 2 kašike
    - maslac 20g.
    - so 1kašičica

    Uputstvo za pripremu:

      Razmutite jaja, dodajte brašno, slatko mleko i malo soli. Umućena jaja sipati na otopljeni i zagrejani maslac i pržiti sa svake strane oko 1 minut, a zatim izvaditi na tanjir. Šunku salamu sitno iseckajte, dodajte sira i mleka,. Sve dobro izjednačite. Površinu premažite ajvarom, i rasporedite smesu od salame i sira i urolajte.

     

                      

     

     

     

     

     

    Pileca krilca sa lukom u crnom vinu

    Sastojci: Količina:
    - pileca krilca 1kg.
    - crni luk 3-4glavice
    - crno vino 100ml.
    - secer 1 kasicica
    - so 1kasicica
    - biljni zacin 1kasicica
    - ulje oko50ml.
    - biber 1/2kasicic

    Uputstvo za pripremu:

    Kilca marinirati u zacinima i vinu i ostaviti da odstoje oko pola sata.Crni luk iseci na kolutove i izmesati sa secerom i pziti na tiganju da dobije karamel boju.Izvadjena krilca poredjati u pleh malo nauljiti i peci na 200c da porumene.Preko isprzenog luka naliti marinat koji je ostao od krilaca i udinstati .Sluziti zajedno 







































     

                                                    ROLAT OD MESA


    Rolat od mlevenog mesa, punjen sirom i dimljenim mesom je idealan za nedeljni ručak ili kada vam dodju gosti. Spremite ga dan ranije i samo ispečete, a dok se peče slobodni ste da radite nešto drugo ili uživate sa gostima.

     

    Sastojci:
  • 700 gr mlevenog mesa po izboru
  • sredina od pola starog hleba
  • 1 celo jaje
  • 1 kašika suvog začina
  • 1/2 kašičice bibera
  • Punjenje:
  • 250 gr sitnog sira ( može i feta ili tvrdi, ja sam ovaj imala )
  • 200 gr dimljenog mesa ( ja sam imala komadno meso koje je isečeno na tanke kolutiće, a može i šunkarica )
  Priprema:
Mlevenom emsu dodati izmrvljenu sredinu starog hleba, jaje, suvo začin i biber pa rukom sve dobro izmesiti.
Otkinuti komad alu folije i premazati je uljem.
Staviti svo meso i rukama oblikovati na foliji pravougaonik, otprilike 30 x 25 cm. Odokativno sam izmerila jer ne sme biti previše tanak, da bi se lepo savio, a ne smete ni previše da istanjite jer će pući.
Preko mesa poslažete dimljeno meso i po sredini stavite sir ( slika ).
Zamotate u foliju, u tepsiju uspete 100 ml vode, rernu zagrejete dok to radite na 200 stepeni i stavite da se peče 45 minuta.
Posle 45 minuta skinete foliju i dopečete nekih 30 minuta.
Da krene da se hvata korica.
Prohladite pa onda sečete.
Prijatno.

  •                            PEČURKE SA SLANINOM


Sastojci: 

8-većih šampinjona

150g mesnate slanine

3dl mlijeka i kašika putera

1 puna kašika brašna 

20g parmezana

1 veći paradajz i manji brokoli

mješavina začina ulje,so

PRIPREMA:

1. Drške šampinjona odvojiti od klobuka i isjeci na kocke.Mesnatu slaninu takođe isjeći na kocke.

2. Na malo ulja propržiti sjeckane drške šampinjona  a potom dodati slaninu te i nju kratko propržiti.

3.Klobuke šampinjona posebno propržiti na vrelom ulju.

4. Brokulu iskidati na svjetove i obariti u slanoj vodi.

5. Posebno otopiti puter a zatim dodati brašno i kratko propržiti.Postepeno dolivati mlijeko i miješati dok se ne zgusne.na kraju dodati parmezan i začine po ukusu te promiješati.

6. Klobuke šampinjona napuniti smjesom od slanine, preko nje staviti po 1 cvijet brokule i preliti bešamelom.

7. Paradajz isjeći na kolutove pa na svaki kolut paradajza staviti po 1 punjenu pečurku.

Nema komentara:

Objavi komentar