Napravite domaći sirup od malina – napitak za dugovječnost i ljepotu
Ljeto je idealno vrijeme za pripremu zdravih domaćih napitaka od sezonskih namirnica, među kojima su i maline, mnogima pravi voćni hit.
Ovo voće, za koje se vjeruje da su ga konzumirali još i spiljski ljudi, bogato je antioksidansima, resveratrolom, ketonima i drugim nutrijentima.
Zbog njih je malina, osim za užitak, korisna i za zdravlje.
Saveznica je ljepote, jer pomaže u održavanju mladolikosti, potiče regeneraciju stanica, poboljšava ten i štiti od slobodnih radikala.
U narodnoj medicini malina se koristi i za i njegu kože nadražene suncem – još jedan razlog zašto je konzumirati baš ovih dana.
No izvrsna je i za dijabetičare, osobe koje žele skinuti višak kilograma te trudnice.
Blagotvorno djeluje na probavu i jača imunitet.
A mališanima je prava ljetna poslastica.
Napravite zato domaći sirup od malina, u kojem cijela obitelj može uživati i izvan sezone.
Ovo je osnovni recept, koji možete nadopunjavati sastojcima po želji, ovisno volite li slađu ili kiseliju varijantu prirodnih sokova.
Sirup koji se kuha sastojci:
- 3,5 kg malina
- 6 dcl vode
- 3 limuna, narezana na kriške
- 600 g smeđeg šećera (ili meda odnosno drugog sladila po želji)
Maline pomiješajte s vodom i
šećerom, stavite na vatru i pustite neka smjesa brzo zavrije. Smanjite potom vatru i ostavite neka lagano kuha još 10-15 minuta.
Procijedite sok, a dobivenu voćnu kašu dobro procijedite kroz gazu.
Ponovno zakuhajte dobiveni sok, nakratko, a potom još dok je vruć ulijte u zagrijane čiste staklenke i dobro ih zatvorite.
Sirup bez kuhanja
- 3,5 kg malina
- 6 dcl vode
- 3 limuna, narezana na kriške
- 600 g smeđeg šećera (ili meda odnosno drugog sladila po želji)
Operite maline, procijedite, ispasirajte vilicom i dodajte im vodu. Potom im dodajte šećer i limune, narezane na kriške.
Dobro promiješajte i ostavite da odstoji najmanje 12 sati u pokrivenoj posudi.
Nakon toga, smjesu procijedite kroz gazu (ili vrlo sitno cjedilo), nastojeći iskoristiti sav sok.
Ulijte ga u sterilizirane staklenke i čuvajte na suhom i tamnom mjestu.
izvor: http://alternativa-za-vas.com
Nema komentara:
Objavi komentar