Translate

subota, 11. srpnja 2015.

Napravite domaći sirup od malina – napitak za dugovječnost i ljepotu



Napravite domaći sirup od malina – napitak za dugovječnost i ljepotu




Ljeto je idealno vrijeme za pripremu zdravih domaćih napitaka od sezonskih namirnica, među kojima su i maline, mnogima pravi voćni hit. 
Ovo voće, za koje se vjeruje da su ga konzumirali još i spiljski ljudi, bogato je antioksidansima, resveratrolom, ketonima i drugim nutrijentima. 
Zbog njih je malina, osim za užitak, korisna i za zdravlje. 
Saveznica je ljepote, jer pomaže u održavanju mladolikosti, potiče regeneraciju stanica, poboljšava ten i štiti od slobodnih radikala.  
U narodnoj medicini malina se koristi i za i njegu kože nadražene suncem – još jedan razlog zašto je konzumirati baš ovih dana. 
No izvrsna je i za dijabetičare, osobe koje žele skinuti višak kilograma te trudnice. 
Blagotvorno djeluje na probavu i jača imunitet. 
A mališanima je prava ljetna poslastica. 
Napravite zato domaći sirup od malina, u kojem cijela obitelj može uživati i izvan sezone. 
Ovo je osnovni recept, koji možete nadopunjavati sastojcima po želji, ovisno volite li slađu ili kiseliju varijantu prirodnih sokova.


Sirup koji se kuha                                                    sastojci:

  • 3,5 kg malina
  • 6 dcl vode
  • 3 limuna, narezana na kriške
  • 600 g smeđeg šećera (ili meda odnosno drugog sladila po želji) 

Maline pomiješajte s vodom i

šećerom, stavite na vatru i pustite neka smjesa brzo zavrije. Smanjite potom vatru i ostavite neka lagano kuha još 10-15 minuta. 
Procijedite sok, a dobivenu voćnu kašu dobro procijedite kroz gazu. 
Ponovno zakuhajte dobiveni sok, nakratko, a potom još dok je vruć ulijte u zagrijane čiste staklenke i dobro ih zatvorite.


Sirup bez kuhanja

  • 3,5 kg malina
  • 6 dcl vode
  • 3 limuna, narezana na kriške
  • 600 g smeđeg šećera (ili meda odnosno drugog sladila po želji) 

Operite maline, procijedite, ispasirajte vilicom i dodajte im vodu. Potom im dodajte šećer i limune, narezane na kriške. 

Dobro promiješajte i ostavite da odstoji najmanje 12 sati u pokrivenoj posudi. 
Nakon toga, smjesu procijedite kroz gazu (ili vrlo sitno cjedilo), nastojeći iskoristiti sav sok. 
Ulijte ga u sterilizirane staklenke i čuvajte na suhom i tamnom mjestu. 

izvor: http://alternativa-za-vas.com

Nema komentara:

Objavi komentar