Translate

nedjelja, 12. srpnja 2015.

MONTE KOLAČ

                                       MONTE KOLAČ

Zanimljivo je to kako se u ovom malom gastro on-line svijetu s vremena na vrijeme pojave određeni kolači koji postanu totalni hit i o kojima se puno priča i piše a još više čita. Tako je prije nekog vremena bio strašno popularan lava kolač i teško da se moći naći gastro blog bez recepta za famoznu lavu. Ja se eto za lavu nikako nisam mogla odlučiti jer, šta da vam kažem, koliko god ona lijepo čokoladno i primamljivo izgledala, meni to izgleda kao sirov kolač (što i jeste iznutra) a to mi je neprihvatljivo i zato, nema recipeci lave Možda griješim i puno propuštam, pa ako me nekto uspije razuvjeriti da lava nije sirova iznutra, pravim ju odmah sutra :) No, ovo nije post o Lava kolaču, nego o Monte kolaču – još jednom, u zadnje vrijeme, popularnom kremastom užitku o kojem se puno priča. Za razliku od Lave, Monte me oduševio naprvi pogled, a o oduševljenju koje je uslijedilo na prvi zalogaj kod nas će se doma još dugo pričati. Naime, kako smo mi prilično velika obitelj uvijek se dogodi da se nekome nešto ne sviđa, i to je normalno i poštujem to, no nakon dugo vremena ovo je kolač kojim su doslovce svi oduševljeni. Recepata za Monte kocke je na netu doista puno, od razvikane Coolinarike do većeg broja gastro blogova, pa doista ne znam tko je autor recepta. Tko god da je, svaka mu čast jer je recept odličan, jednostavan i stvarno ‘ukusan do neba i nazad‘ Ja sam recept malo modificirala po svome pa sam umjesto biskvita za podlogu upotrijebila pettit kekse u dva sloja, između kojih je tanki sloj ganache kreme, a to je pripremu kolača još više pojednostavilo i skratilo jer se ništa ne mora peći! Pretpostavljam da se Monte tako zove jer okusom doista podsjeća na izvorni dječji Monte mliječni desert (djeca su potvdila tako!). I na kraju da skratim, Monte je kolač koji je u roku odmah došao na No.1 mjesto kremastih kolača kod nas doma. Ne preostaje vam drugo no probati napraviti svoje Monte kocke.


 SASTOJCI:

    1 l mlijeka
    12 žlica gustina   

    8 žlica šećera
    2 vanilin šećera
    25 dag margarina ili maslaca
    1/2 l slatkog vrhnja za šlag
    30 dag čokolade za kuhanje
    I još: kutija pettit beure keksa

PRIPREMA:

  Gustin i šećer razmutiti sa 2,5 dl mlijeka. Ostatak mlijeka staviti kuhati.
 U vrelo mlijeko uliti gustin i šećer i uz neprestano miješanje kuhati dok se krema ne zgusne (cca 6 min) Pred kraj uzmite mikser i miksajte kremu kako se ne bi pojavile grudice. No, ako mislite da miješate dovoljno energično i brzo, možete vi to i ručno, kuhačom
 U ohlađenu kremu dodati izrađen margarin i dobro sjediniti.

  Za ganache preljev: 


u  posudici zagrijati slatko vrhnje pa u njemu uz miješanje otopiti natrganu čokoladu. Miješati tako dugo dok se čokolada potpuno ne otopi. Primjetiti ćete to kada čokoladna masa postane sjajna i ravnomjerno tamna. Ne smije provrijeti pa miješajte na jako slaboj vatrici. Rashladiti uz povremeno miješanje.

Lim srednje veličine tanko namazati maslacem pa po njemu složiti red keksa namočenih u mlijeko. Premazati kekse sa 6-7 žlica čokoladne ganache kreme koju ste prpremili, pa preko nje složiti još jedan red keksa. Preko keksa nanijeti bijelu kremu, pa preko kreme izliti malo rashlađeni čokoladni ganache. Ganache ne mora biti potpuno rashlađen, dovoljno je da ne bude vreo kako se margarin u kremi ne bi počeo naglo odvajati.
    Sve skupa dobro rashladiti i poslužiti rezano na kocke.



izvor:http://recipeci.com



Nema komentara:

Objavi komentar