Translate

utorak, 21. srpnja 2015.

Urasle dlačice: kako ih se riješiti

Urasla dlačica može proizvesti crvenu oteklinu koja izgleda kao maleni prištić, a uzrokuje i iritaciju, oticanje, upalu i bol na zahvaćenom području. Evo kako ih se najlakše i najprirodnije riješiti! 
  Urasle dlačice su dlačice koje se prilikom rasta saviju i počnu rasti unutar kože. Prema istraživanju Sveučilišta u Alabami, puno se češće događaju među osobama koje imaju kovrčavu kosu, ali česta su pojava i kod svih drugih djevojaka i muškaraca.

Urasla dlačica može proizvesti crvenu oteklinu koja izgleda kao maleni prištić, a uzrokuje i iritaciju, oticanje, upalu i bol na zahvaćenom području. Dlačice najčešće urastaju prilikom brijanja neželjenih dlačica na području brade, nogu, pazuha i bikini područja.




Ne radi se o nekom ozbiljno problemu nego o iritirajućoj posljedici brijanja koja pogađa mnoge ljude. U većini slučajeva, urasle dlačice prođu same od sebe jer s vremenom ipak izrastu iz kože. No, postoje neki prirodni pripravci koji ti mogu pomoći da ubrzaš taj proces oporavka i smanjiš oticanej i upalu.

Uraslu dlačicu možeš podići i izvući iz kože sterilnom pincetom, ali preporuča se ne kopkati ju previše. Ponekad ju možeš istisnuti kao prištić.

Sastojke koji pomažu u ovim situacijama sigurno imaš kod kuće. Evo koji najbolje pomažu.

Šećer

 Šećer je odličan piling kojim se možeš riješiti uraslih dlačica. Nježno uklanja mrtve stanice kože i omogućava da dlačice koje su počele urastati provire na površinu. Pomiješaj malu šalicu bijelog šećera s pola šalice maslinovog ili jojobinog ulja i dodaj 10 kapi ulja čajevca ili eteričnog ulja lavande. Kružnim pokretima nanesi na zahvaćeno mjesto. Isperi toplom vodom. Ponovi dvaput tjedno ako je potrebno.

Soda bikarbona

Soda bikarbona ima umirujuć efekt na kožu jer ima protuupalno djelovanje, a pomaže smanjuiti i osjećaj svrbeža. Pomiješaj jednu žlicu sode i jednu šalicu vode. Umoči vaticu u otopinu i nanesi na zahvaćeno područje. Ostavi 5 minuta da djeluje i isperi hladnom vodom. Ponovi dvaput dnevno ako je potrebno.

Ulje čajevca

Ulje čajevca ima antibakterijsko, antiseptičko i antiupalno djelovanje. Ukapaj 5 kapi ulja u dvije žlice destilirane vode i nanesi na očišćenu kožu. Ostavi da djeluje 10 minuta i isperi s mlakom vodom. Ulje čajevca možeš miješati i s maslinovim uljem.

Aspirin

 Aspirin može smanjiti crvenilo i upalu, a salicilna kiselina u aspirinu uklanja mrtve stanice kože te pomaže dlačici da probije van. Pomiješaj dva aspirina u malo mlake vode dok ne dobiješ smjesu sličnu pasti. Dodaj malo meda i nanesi na zahvaćeno područje. Ostavi da djeluje 10 minuta i isperi mlakom vodom. Osobe s jako osjetljivom kožom trebale bi izbjegavati ovaj pripravak.

Vrećice crnog (indijskog) čaja

Vrećice indijskog čaja mogu ti također pomoći. Crni čaj sadrži taničnu kiselinu koja smanjuje crvenilo i upalu. Namoči vrećicu cnog čaja u toplu vodu i trljaj po upaljenom području 2-3- minute. Možeš ponavljati više puta dnevno.

Med

 Med ima antibakterijsko djelovanje koje će spriječiti inficiranje zahvaćenog područja. Osim toga, med hrani kožu i smanjuje upalu i crvenilo. Nanesi med direktno na kožu i drži ga tako 10 minuta. Isperi s hladnom vodom.

Jabučni ocat

Jabučni ocat ima antiupalno djelovanje, a uništava i bakterije na koži. Nanesi na vaticu ili blazinicu malo jabučnog octa i utrljaj na područje urasle dlačice. Pričekaj da se upije u kožu, a zatim isperi mlakom vodom. Možeš pomoviti dvaput dnevno.

Krastavci

 Krastavci hidratiziraju kožu i smanjuju upalu, a sadrže i vitamin C koji umanjuje bol i svrbež. Nareži krastavac na kolutove i ostavi ih u frižideru pola sata da se ohlade. Nježno utrljaj ohlađeni krastavac na urasle dlačice nekoliko puta dnevno kroz nekoliko dana i urasla dlačica probit će van.Možeš napraviti i kašicu od krastavca koju ćeš pomiješati s malo mlijeka i tako nanijeti na kožu.

Ako ti ovi prirodni pripravci ne pomognu, a urasla dlačica nastavi rasti ili se inficira – posjeti liječnika.

izvor: teen385.com

Nema komentara:

Objavi komentar