Translate

nedjelja, 12. srpnja 2015.

PERŠUN KAO LIJEK MNOGO TOGA...

                 PERŠUN KAO LIJEK MNOGO TOGA...




Verovatno vam je peršun poznatiji kao zelena trava koju koristite da date ukus vašim jelima i da ukrasite 
salate, nego kao lekovita biljka.

Koristi od peršuna su brojne, a čaj od peršuna može pomoći da se očisti vaše telo, a može biti i rešenje za neregularne menstruacije i grčeve.
Šta je peršun?

Biljni čaj od peršuna je u suštini napravljen od listova zelene biljke dvogodišnjeg peršuna (Petroselinum crispum).

Peršun je dvogodišnja biljka koja dostiže 30 cm visine, sa listovima jarko zelene boje, koji mogu biti ravni ili kovrdžavi, sa malim belim cvetovima u grozdovima i sa sitnim semenkama.

Listovi peršuna se beru u proleće i ponovo u jesen.
Vrste peršuna

Postoji nekoliko vrsta peršuna: kovrdžavi peršun, koji se najviše koristi; peršun sa ravnim listovima, koji bi trebalo da izbegavate, i italijanski peršun, između ostalih.

Poreklom je iz Evrope i Istočnog Mediterana, ali se sada gaji širom sveta kao začin i hranljiva biljka, da bi se koristio kao biljka za salatu, ukras ili za pravljenje čaja zelene boje.

Da biste napravili vaš čaj, možete da koristite listove peršuna – sveže ili sušene – korenje i semenke. Peršun je bogat flavonoidima i antioksidansima.

Ova biljka je poznata još od antičke Grčke i Rima, koristila se kao diuretik, digestivni tonik i stimulans menstrualnog ciklusa. Vezivao se za boginju podzemlja, Persefonu.

Zdravstvene prednosti koje čaj od peršuna danas pruža možete pročitati u narednom odeljku.


 Za šta je dobar čaj od peršuna?

• Ovaj čaj može da pomogne u lečenju artritisa i reumatizma, tako što oslobađa upaljene delove od toksina.

• To je odličan čaj za čišćenje, jer je peršun bogat vitaminima A, C i E, kao i mineralima, a deluje kao antioksidans.

• Deluje kao diuretik, jer se bori protiv zadržavanja vode. Setite se da zadržavanje vode može biti znak da imate problema sa bubrezima. Dakle, ako je prošlo dosta vremena od vašeg poslednjeg pregleda, zašto ne biste posetili doktora čisto da se uverite da je vaš urinarni sistem u redu?

• Može da pomogne u slučajevima insuficijencije bubrega. Ovaj čaj izbacuje toksine iz vašeg tela i pročišćava krv.

Čaj od peršuna može pomoći da se smanji holesterol.

• Tradicionalno, korišćen je za snižavanje krvnog pritiska.

Čaj od peršuna za mršavljenje. Odličan je kao lek za celulit i kao pomoć ukoliko tražite čaj za mršavljenje.

• Pošto ovaj čaj deluje kao tonik za matericu, onda će vam pomoći kod neredovnih i bolnih menstruacija. To je blaga emenagoga, što znači da će stimulisati menstruaciju (imajte na umu da će delovati kada vam kasni ciklus, a ne kada ste trudni).

• Može da pomogne u kontrakciji materice nakon porođaja.

• Odlični minerali i vitamini iz ovog čaja od velike su pomoći kada osećate fizičku iscrpljenost.

• Peršun je bogat gvožđem, pa predstavlja prirodan način za borbu protiv anemije.

• Kao digestivna pomoć, čaj od peršuna leči nadutost i pomaže u otklanjanju lošeg zadaha.

• Može da pomogne u lečenju upale bešike.

• Poznato je da sprečava rast kanceroznog tumora.



 prednosti caja od persuna

Druge spoljne upotrebe čaja od peršuna:

• Čaj od peršuna je dobar za čišćenje, ali i da isceli neke lakše rane, kao što su npr. ujedi od insekata.

• Tinkture od peršuna mogu se koristiti u spoljašnjoj upotrebi, za lečenje kožnih čireva.

• Ovaj čaj je odličan način da se začine pirinač, krompir, riblja jela, meso i povrćna variva.
Neželjeni efekti čaja od peršuna i druge činjenice

Kao što ste videli, koristi od peršuna su brojne, ali obavezno pročitajte neke od poznatih neželjenih efekata peršuna.

Čaj od peršuna u trudnoći:

Biljni čaj i trudnoća ne idu uvek zajedno, a ovo je sigurno jedna od takvih situacija. S obzirom da biljni čaj od peršuna izaziva menstruaciju, trudne žene ne bi trebalo da ga piju, jer neželjeni efekti peršuna uključuju stimulaciju materice, stvarajući mogućnost za abortus.

Dakle, ako razmišljate o bebi, najbolje je da se klonite ove biljke za sada.

Takođe, tokom dojenja nije preporučljivo piti čaj od peršuna, tako da je najbolje da razgovarate sa vašim doktorom ako želite da počnete da pijete ovaj čaj ili da garnirate jela peršunom.

Koji je bolji: kovrdžavi ili peršun sa ravnim listovima? Uvek izaberite kovrdžavi kada je dostupan, jer peršun sa ravnim listovima može biti pomešan sa nekom drugom biljkom koja je otrovna.

Na kraju, ako patite od inflamatornih bolesti bubrega, izbegnite uzimanje ovog čaja, jer peršun može izazvati stvaranje kamena u bubregu zbog oksalne kiseline prisutne u ovoj biljci.




 

Priprema i pijenje
 čaja od peršuna



Možete koristiti svež ili sušeni peršun da napravite vaš čaj.

A evo jednog predloga koji može da vam pomogne da napravite čaj od peršuna: Uzmite 30g listova peršuna na 1 l ključale vode. Neka odstoji 10 minuta, a onda to pijte 3 puta dnevno pre obroka. Ako odlučite da koristite koren peršuna, onda količinu peršuna smanjite na pola po jednom litru vode.

Još jedan predlog za vas da koristite ovaj čaj kao diuretik je: operite peršun, a zatim ga utapkajte da se osuši. Možete ga iseckati ili ga ostaviti celog. Kuvajte vodu, a zatim je prelijte preko svežeg ili sušenog peršuna. Pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite listove peršuna koristeći cediljku, a zatim popijte.

Ukus čaja od peršuna može biti prilično jak i gorak, a vaš čaj će imati lepu zelenu boju. Što duže ostavite listove da se natapaju, ukus će biti jači, pa ponovite taj proces više puta sve dok ne osetite da ste potrefili pravi ukus za vas.

Uvek možete da ga zasladite, ali ako tražite čaj za mršavljenje, isprobajte različita vremena natapanja ili različite količine peršuna, pre nego što pribegnete upotrebi šećera ili meda. Ponekad, vreme koje prođe tokom eksperimentisanja može biti savršen način da vas sačuva od dodavanja nepotrebnih kalorija vašem piću.


Evo saveta:


Pošto ne bi trebalo koristiti ponovo iste listove prilikom spremanja dodatnog čaja, dobro je znati da se sveža biljka peršuna može naći u prodavnici mešovite robe.

Ili zašto ne počnete da gajite peršun u vašoj bašti ili u saksiji? Lako možete da gajite peršun za vaš čaj ili za ukrašavanje vaših jela.

Pošto je peršun dvogodišnja biljka, on cveta i daje seme samo u drugoj godini. Biljka peršuna zahteva mnogo vode da bi klijala brže, pa ga često zalivajte i izaberite vlažnu zemlju u koju ćete posejati vaše seme.


 izvor:http://www.najboljicajevi.com

Nema komentara:

Objavi komentar