Translate

četvrtak, 16. srpnja 2015.

KAKO SMANJITI GROZNICU

                         KAKO SMANJITI GROZNICU

                                                 

Kako smanjiti groznicu
Što je tjelesna temperatura viša to je važnije čim prije reagirati na nju i pokušati je smanjiti. Osobito je važno reagirati kad se temperatura bliži granici od 40 C. Tada se temperatura smatra vrlo opasnom te može imati ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje.
Povišena tjelesna temperatura


Najvažnije kod groznice je piti čim više tekućine, i to iz dva razloga. Prvi je potaknuti znojenje koje je ljudski prirodni rashladni sustav tijela, a drugi razlog je nadomještanje tekućine u tijelu koje se gubi kroz znojenje.
Osobu koja pati od groznice ne treba siliti na jedenje krute ili masne hrane kako bi se energija iz organizma trošila na borbu s unutarnjom infekcijom, a ne na probavu hrane. Najbolje je jesti juhe od povrća, a prirodna sredstva protiv povišene tjelesne temperature su čokolada, šipak, kadulja, čili, đumbir, eukaliptus i malina.
Kupke i hladni oblozi mogu također pomoći kod groznice. Tuširanje u hladnoj vodi može donijeti kratkotrajno olakšanje, dok su hladni oblozi učinkovitiji, no treba ih često mijenjati.



Kod porasta tjelesne temperature općenito se javlja osjećaj hladnoće, iako je tjelesna temperatura povećana. Kad temperatura dosegne ciljnu točku, nastane osjećaj topline. Groznica je jedna od imunoloških odgovora kojim tijelo pokušava neutralizirati bakterijske ili virusne infekcije. Groznica može biti uzrokovana mnogim različitim stanjima, od benignih do potencijalno opasnih. Osim kod vrlo visoke temperature, smanjivanje temperature najčešće nije potrebno, međutim, mogu se dati antipiretički lijekovi koji smanjuju temperaturu, te time čine da se osoba osjeća bolje.

Groznica se razlikuje od nekontrolirane hipertermije u tome što je hipertermija povećanje tjelesne temperature iznad ciljne temperature tijela, zbog prekomjerne proizvodnje topline i/ ili nedovoljne termoregulacije.


izvor:http://limeta.net.hr/


Nema komentara:

Objavi komentar