Translate

utorak, 21. srpnja 2015.

Rešite se neprijatnih mirisa: Saveti za svežinu tokom dana



 LEPOTA  Nikada nemojte dovesti sebe u situaciju da ljudima bude neprijatno u vašoj blizini jer vam se oseća iz usta, jer vam smrde noge, jer se osećate na znoj... A to, ako ste medicinski zdravi, lako možete da sprečite uz savete naših sagovornika, dermatovenerologa Svetlane Đurišić i stomatologa Milana Pavlovića. Ne samo da ćete se osećati sigurnije i bolje, nego ćete se, primenjujući predložene procedure, i opustiti.



TELO
- Tuširajte se barem jednom dnevno, a ako je neophodno, i više puta. Tako ćete sprati sav znoj s tela i smanjiti količinu bakterija koje se sakupljaju na koži.
- Koristite antibakterijski sapun. On će smanjiti količinu bakterija na koži, a samim tim će nestati i neprijatni mirisi.
- Posle tuširanja se dobro obrišite kvalitetnim peškirom koji dobro upija, tako da vam nijedan deo tela ne ostane vlažan. Naročito obratite pažnju na prepone i pregibe. Bakterije koje izazivaju neprijatne mirise teže se množe na suvoj koži.
- Menjajte odeću što češće. Čista odeća od prirodnih materijala umnogome doprinosi smanjenju neprijatnog mirisa tela.
- Ne preterujte s ljutim papričicama i začinjenom hranom, to podstiče znojenje. Aroma crnog ili belog luka može se zadržati u znoju čak dva dana, a i crvena mesa izazivaju neprijatan miris tela.

 
PAZUH
- Najvažnije je da redovno uklanjate dlačice ispod pazuha jer se na njima zadržavaju bakterije.
- Posle svakog tuširanja stavite dezodorans ili antiperspirant ispod pazuha. Najbolji su oni bez aluminijuma jer ne zapušavaju pore i ne remete rad žlezda.
- Kad osetite da vam je pazuh mokar, a niste u prilici da se istuširate, obrišite se antibakterijskom vlažnom maramicom. Kad se pazuh osuši, ponovo stavite dezodorans.
- Kako vam se na odeći ne bi videle tamne fleke od znoja, ispod pazuha stavite uloške koji upijaju znoj i koji su ispod većine odevnih predmeta neprimetni.
- Stres takođe pojačava znojenje. Ako se prekomerno znojite, isprobajte recept koji naročito deluje na predeo ispod pazuha: lezite i opustite se. Kada ležite na leđima, znojenje će se smanjiti ili potpuno prestati.

 
NOGE
- Pre nego što se obujete, operite noge i onda ih temeljno obrišite, pazeći da vam koža između prstiju bude potpuno suva. Potom ih pospite talkom.
- Nemojte nositi isti par cipela dva dana zaredom. Obuću provetravajte i ne obuvajte dok se potpuno ne osuši.
- Nikada ne obuvajte cipele na bosu nogu. Noge se tada još više znoje, obuća je stalno vlažna i postaje leglo bakterija.
- Svakog dana priredite stopalima kupku od crnog čaja. On mora da bude hladan i jak, a noge drižite u njemu pola sata. Crni čaj, naime, sadrži tanin, biljni polifenol koji skuplja otvore znojnih žlezda i ubija bakterije koje izazivaju neprijatan miris. Posle jednonedeljne terapije znojenje će biti slabije u narednih mesec dana, a onda tretman možete da ponovite.
- Potapanje u crni čaj pomoći će vam i ako patite od pojačanog znojenja dlanova.
- Upotrebljavate sredstva protiv znojenja i protiv neprijatnih mirisa nogu. Sada u svakoj parfimeriji možete da nađete širok izbor dezodoranasa za noge.


USTA
- Svako veče, pred pranje zuba, očistite zube zubnim koncem. Zube perite najmanje dva puta dnevno, a preko dana uz sebe imajte osvežavajući sprej ili vodicu za ispiranje usta, neko sredstvo za lučenje pljuvačke, žvake bez šećera ili pepermint bombone.
- Ne preskačite obroke. Kod pojedinih ljudi zadah iz usta nastaje zbog gladi, a nestaje odmah nakon jela.
- Hranite se raznovrsno. Ishrana bazirana na mastima i proteinima, bez dovoljno ugljenih hidrata, izaziva zadah zbog produkata raspadanja ovih sastojaka u crevima.
- Luk jedite petkom uveče. Aroma crnog i belog luka, kuvanih jaja, sira i alkohola ne može se neutralisati pranjem zuba, a ni žvakaćim gumama. Neprijatan miris oseća se dok god se organizam potpuno ne iščisti od ovih namirnica.
- Pijte dovoljno tečnosti. Kiseo zadah iz usta javlja se ako je vaš organizam dehidriran.
- Zadah iz usta može biti posledica nekog patološkog procesa u organizmu i tada ga je moguće ukloniti samo lečenjem osnovne bolesti. To su najčešće oboljenja respiratornog i digestivnog trakta ili dijabetesa.

izvor:zena.blic.rs

Nema komentara:

Objavi komentar