Translate

utorak, 21. srpnja 2015.

Sladoled od pečenih borovnica i crème fraîchea

najbolja osvježavajuća kombinacija
Obožavamo ljeto zbog mora i sunca, zbog sladoleda i ostalih ledenih deserata. Volimo ga i zbog finih bobica u kojima možemo uživati samo u natoplijim mjesecima. Imamo odličnu kremastu kombinaciju koju svakako morate isprobati kod kuće. Možete se igrati s nekoliko varijanti; primjerice ako ne smijete jaja u tom slučaju izmiješajte samo borovnice i crème fraîchea, a ako ne možete nabaviti crème fraîche pomiješajte borovnice s ricotta sirom ili slastičarskom kremom. Odlično u bilo kojem slučaju!
  • 250 g svježih borovnica
  • 3 žutanjka
  • 100 g šećera
  • prstohvat vanilin šećra
  • 250 g crème fraîche
  • 180 g mlijeka


borovnica 2ž

 Zagrijte pećnicu na 200°C, pleh za pečenje obložite papirom , a potom i aluminijskom folijom. Operite borovnice i rasporedite ih po papiru za pečenje. Posipajte ih s malo vanilin šećera i limunove korice. Za intenzivniji okus naribajte i malo đumbira. Pecite 12 minuta, a pleh protresite svakih 4 minute. Maknite iz pećnice i pustite da se ohladi. Stavite u blender i izmiksajte ih.
U posudi izmiksajte žutanjke i šećer. U drugoj posudi zagrijte mlijeko i stavite pola mahune vanilije. Umiješajte crème fraîche, a kada mješavina počinje krčkati (ne vrijeti), maknite s vatre pa umiješajte smjesu sa žutanjcima. zatim uz konstantno miješanje ponovno vratite na vatru još koje dvije minute. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Kad se ohladilo na oko 10°C umiješajte borovnice sve zamrznite najbolje preko noći.
Želite li kremastiji sladoled, nakon tri sata zamrzavanja ponovno izmiksajte kako ne bi bio vodenast. Ako je i tada još vodenast ili bezokusan, dodajte mu par žlica meda i vanilin šećera i ponovno izmiksajte.
izvor: dobrahrana.jutarnji.hr

Nema komentara:

Objavi komentar