TORTA ŠARENA BOMBA
SASTOJCI:
BIJELA KREMA:
400 ml kisele pavlake (ili gustog jogurta) 2 vrećice praška za šlag (sa vodom)
20 g želatina
Tamni dio:
200 g voća iz kompota (po želji jedna vrsta ili više)
100 g šećera
2 dl vode
20 g želatina
Preljev:
150 g tamne čokolade
50 g bijele čokolade malo ulja i margarina
Podloga:
2 dl vode
100 g šećera 50 g margarina
250 g ili više mljevenog keksa
Priprema:
Najprije pripremite dvije posude oblika polukugle različitog volumena (obujma, zapremine) jer će se stavljati jedna u drugu- mislim sadržina tih zdjela.
Vodu, voće, šećer kuhajte uz miješanje povremeno. Vodu možete zamijeniti sokom iz kompota. U kuhano dodajte nabubreli želatin i promiješajte da se rastopi. Smjesu izlijte u manju zdjelu koju ste obložili providnom folijom kako bi se lakše izvadila iz posude. Posudu staviti u zamrzivač.
Uliti 2 dl vode, šećer i margarin da prokuhaju, a zatim u to usuti mljeveni keks i dobro promiješati. Ako vam je smjesa rijetka dodajte keksa. (smjesa treba biti kao pire krumpir gustine) Stavite je na providnu foliju i odvojite manji dio. Razvaljajte u obliku kruga. Prenesite je sa folijom u veću zdjelu i popravite eventualne neravnine. Odvojeni dio takođe razvaljajte na foliji i ostavite hladiti (to će biti poklopac- dno bombe).
Umutite šlag sa vodom, dodajte šećer i na kraju pavlaku i vrući rastopljeni želatin (pazite da ne prokuha jer će izgubiti vrijednost). Dobro sjedinite smjesu.
U veću zdjelu sa podlogom od keksa ulijte polovinu bijele kreme, stavite tamnu kremu koju ste izvadili iz zamrzivača i odvojili od folije i sve prekrijte drugom polovinom bijele kreme. Na kraju stavite razvaljani poklopac od keksa. Prekrijte folijom i stavite u zamrzivač preko noći.
Prevrnite bombu na tanjur za serviranje, prelijte rastopljenom tamnom čokoladom i ukrasite bijelom čokoladom.
Više je ne morate vraćati u zamrzivač ili hladnjak . Može stajati na hladnom mjestu ili u hladnjaku.
Napomene: Nešto mi se slatko jelo, a u mom domu kao da je pala bomba. Stigao novi ormar za moju sobu pa je sve trebalo posložiti u njega, a meni se jelo, baš jelo, nešto slatko. Odgodim ja spremanje u ormar i tako nastade ovaj prekrasan desert.
izvor.http://tortekolaci.com
BIJELA KREMA:
400 ml kisele pavlake (ili gustog jogurta) 2 vrećice praška za šlag (sa vodom)
20 g želatina
Tamni dio:
200 g voća iz kompota (po želji jedna vrsta ili više)
100 g šećera
2 dl vode
20 g želatina
Preljev:
150 g tamne čokolade
50 g bijele čokolade malo ulja i margarina
Podloga:
2 dl vode
100 g šećera 50 g margarina
250 g ili više mljevenog keksa
Priprema:
Najprije pripremite dvije posude oblika polukugle različitog volumena (obujma, zapremine) jer će se stavljati jedna u drugu- mislim sadržina tih zdjela.
Vodu, voće, šećer kuhajte uz miješanje povremeno. Vodu možete zamijeniti sokom iz kompota. U kuhano dodajte nabubreli želatin i promiješajte da se rastopi. Smjesu izlijte u manju zdjelu koju ste obložili providnom folijom kako bi se lakše izvadila iz posude. Posudu staviti u zamrzivač.
Uliti 2 dl vode, šećer i margarin da prokuhaju, a zatim u to usuti mljeveni keks i dobro promiješati. Ako vam je smjesa rijetka dodajte keksa. (smjesa treba biti kao pire krumpir gustine) Stavite je na providnu foliju i odvojite manji dio. Razvaljajte u obliku kruga. Prenesite je sa folijom u veću zdjelu i popravite eventualne neravnine. Odvojeni dio takođe razvaljajte na foliji i ostavite hladiti (to će biti poklopac- dno bombe).
Umutite šlag sa vodom, dodajte šećer i na kraju pavlaku i vrući rastopljeni želatin (pazite da ne prokuha jer će izgubiti vrijednost). Dobro sjedinite smjesu.
U veću zdjelu sa podlogom od keksa ulijte polovinu bijele kreme, stavite tamnu kremu koju ste izvadili iz zamrzivača i odvojili od folije i sve prekrijte drugom polovinom bijele kreme. Na kraju stavite razvaljani poklopac od keksa. Prekrijte folijom i stavite u zamrzivač preko noći.
Prevrnite bombu na tanjur za serviranje, prelijte rastopljenom tamnom čokoladom i ukrasite bijelom čokoladom.
Više je ne morate vraćati u zamrzivač ili hladnjak . Može stajati na hladnom mjestu ili u hladnjaku.
Napomene: Nešto mi se slatko jelo, a u mom domu kao da je pala bomba. Stigao novi ormar za moju sobu pa je sve trebalo posložiti u njega, a meni se jelo, baš jelo, nešto slatko. Odgodim ja spremanje u ormar i tako nastade ovaj prekrasan desert.
izvor.http://tortekolaci.com
Nema komentara:
Objavi komentar