TRI VRSTE SALATA
MORSKA SALATA
SASTOJCI:
450 g zamrznute mešavine plodova mora, 200 ml majoneza posnog, veza peršuna, 400 g roze krompira, struk mladog belog luka, sok od jednog limuna, maslinovo ulje, malo ruzmarina, biber, so
PRIPREMA:
Odmrznite plodove mora, ocedite ih, pa propržite na malo maslinovog ulja s polovinom usitnjenog belog luka i ruzmarinom. Smanjite vatru, pa dinstajte desetak minuta postepeno dosipajući vodu ako je potrebno. Sklonite s vatre i ubacite krompir. Sve pomešajte i pospite preostalim belim lukom. Posolite, prelijte sokom od limuna i sa još malo maslinovog ulja, pa sjedinite i pospite grubo seckanim peršunom.
PROLJEĆNA SALATA
SASTOJCI
3 veze rotkvica, 300 ml majoneza posnog, kašika susama, perca od dve veze mladog crnog luka, so
PRIPREMA
Rotkvice operite, očistite, pa nekoliko komada isecite na kolutove i ostavite za dekoraciju, a ostale isecite na manje komade. Susam blago propecite na suvom tiganju i ubacite ga u seckane rotkvice. Perca mladog luka operite, prosušite i sitno iseckajte, pa sjedinite s rotkvicama i susamom, te posolite po ukusu. Deo majoneza ostavite za ukrašavanje, a ostatak pomešajte s rotkvicama i lukom. Sve lagano izmešajte, prelijte majonezom i ukrasite kolutovima rotkvica. Operite malo listova rotkvica, iseckajte ih i dekorišite salatu.
TUNJEVINA ITALIJANA
sastojci
konzerva komadića tunjevine, 250 ml majoneza posnog, kašičica senfa, 0,5 kg belog krompira, veza svežeg vlašca, 100 g crnih maslina, 50 g mlevenih oraha, so, biber
Priprema
Krompir oljuštite, isecite na kocke i skuvajte u slanoj vodi pazeći da se ne prekuva. Tunjevinu ocedite od ulja, pa je pomešajte s majonezom, senfom, orasima i seckanim vlašcem. Kuvani krompir ocedite i ubacite u pripremljen sos od tunjevine i majoneza. Na kraju dodajte masline i sve dobro izmešajte.
izvor:http://zena.blic.rs/
Nema komentara:
Objavi komentar