Translate

utorak, 21. srpnja 2015.

Bijelo pranje može biti opasno - za oboje


Kod trećine žena, koje često imaju bijelo pranje, obično je prisutan bičaš (bičar, praživotinja), kojeg prenose muškarci, a posljedice snose oboje. Nemojte propustiti!



Mnogi se muškarci tuže da imaju različite neugodnosti sa spolnim organom, i to neki samo povremeno, drugi često, neki samo kod vanbračnih odnosa, drugi isključivo kod žena ili stalnih partnerica. Neki primjećuju mjehuričasta uzdignuća, drugi imaju ogrebotine na koži i sluznici, treći se tuže da ih peče tijekom mokrenja, dok četvrti govore da ih svrbi glavić uda. Nekima je upaljen čak cijeli glavić.

Mnogi se muškarci tuže da njihove partnerice imaju česta bijela pranja neugodnog mirisa koji ometa spolnu predigru i sam spolni odnos. Neki muškarci bijelo pranje brkaju s vlagom, koju žena izlučuje kada je spolno uzbuđena, te zbog toga pogrešno zaključuju kako je partnerica već postigla vrhunac prvog stupnja spolnog uzbuđenja.

Rodnica je šupalj, neprestano vlažan organ. Poput usta, koja su stalno mokra od sline, tako i rodnica ima svoje bijelo pranje. To je skup izlučevina najrazličitijih žlijezda, pora rodnice i stanica odljuštenih s površine rodnice. Bijelo je pranje stvarno bijele boje i prilično kašaste konzistencije, a može biti i vodenasto - ovisno o tome koja je izlučevina prevladavajuća. U različitim se razdobljima menstrualnog ciklusa mijenja i količina prirodnog bijelog pranja, a što ovisi i o psihičkim čimbenicima. Kod razdražljivih, prenapetih, i neurotičnih žena nailazimo na povećane količine bijelog pranja. Duševna napetost, nerješivi problemi, velika zabrinutost ili žalost, izazvati će velike količine prirodnog, s bolestima nepovezanog bijelog pranja. Kada se žena smiri i odmori količina bijelog pranja će se smanjiti. Takvo bijelo pranje nazivamo psihičkim bijelim pranjem.

Kada bijelo pranje postane neugodno?

Kod trećine žena se u bijelom pranju nalaze bičaši (trichhomonas vaginalis), koji nisu uvijek aktivni. Mogu živjeti u rodnici i ne izazivati teškoće. Ali ako se stanje u rodnici promijeni mogu se razmnožiti (16%) i prouzročiti upalu rodnice. Rodnica pocrveni, iscjedak postane zelenkasto žut, sladunjavog je mirisa i zapjenjen. Žene se tuže da ih peče ulaz u rodnicu i oko otvora mokraćovoda, posebno kod mokrenja. Spolno općenje je bolno, peče i neugodno, bilo za oboje ili samo za ženu.
Ako iscjedak pogledamo pod mikroskopom, ugledat ćemo bičaše, koji živahno jurcaju mašući svojim bičevima. Kod približno 20 % slučajeva bičaše ćemo pronaći u mokraćovodu i mokraćnom mjehuru.

bijelo pranje, problem

Otvoreni je razgovor zlata vrijedan. Kako s partnerom tako, razumije se, i s vašim ginekologom. (jlp)

Bolest se uglavnom prenosi spolnim putem, ali i posredno (ruke, kvaka, ručnici, posteljina, bazeni...) Gotovo svi (oko 70 %) partneri zaraženih žena i sami su zaraženi.
Kod muškaraca se bičaši nasele u mokraćovodu, mokraćnom mjehuru, u prostati i sjemenskim vrećicama. Nalazimo ih kod pregleda urina, sjemene tekućine ili iscjetka prostate, kojeg dobijemo masiranjem prostate kroz čmar.   Neki se muškarci tuže da ih kod mokrenja peče, ili da imaju upalnu promjenu glavića. Međutim, većina muškaraca niti ne zna da ima bičaše jer nema nikakvih znakova koji bi ukazivali na njih. Tako, iako nemaju nikakvih teškoća, uredno igraju ulogu prenosnika te bolesti.

Liječenje vaginalnim ulošcima

Ako upalu rodnice liječimo vaginalnim ulošcima, ona će ozdraviti, ali bičaši i dalje žive u mokraćnom mjehuru i kada prvi puta nakon liječenja žena ide mokriti, postoji mogućnost da joj se vagina ponovno zarazi. Dakle, moramo liječiti i rodnicu i ostale predjele u kojima bičaši žive. I ne samo to.
Istovremeno s liječenjem žene, mora se liječiti i njen partner. Liječenje se izvodi suvremenim lijekovima (dvije vrste tableta, zbog čega vam savjetujemo savjetovanje s ginekologom), one koje žena umeće u vaginu velike su, a one koje se upotrebljavaju oralno su manje. To je tako izvedeno kako ne bi došlo do zamjene. Liječenje traje 10 dana, tijekom kojih se partneri moraju suzdržavati od seksa i alkohola. Ako se, nakon liječenja, upala ponovi to znači da liječenje nije bilo uspješno ili da je došlo do ponovne zaraze.
izvor: intimatemedicine.com.hr

Nema komentara:

Objavi komentar