Translate

subota, 11. srpnja 2015.

24 LJETNE SALATE ZA VITKOST TIJELA


24 LJETNE SALATE ZA VITKOST TIJELA
 

Ljeto nije vrijeme za “nakuhavanje” nego za jednostavna jela sa što više svježih sastojaka. Za vruće dane idealne su upravo salate jer su krcate vitaminima, a mogu zadovoljiti i vegetarijance. 
Meso i plodovi mora idealni su sastojci salata, kao i popularnije zelene salate te drugo salatno lišće, povrće, voće, začinsko bilje, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke te sirevi. Da bi salata bila malo izdašnija, možete joj dodati riže ili tjestenine. Salate su dovoljno raznolike da se lako uklope u jelovnik, od predjela do deserta, a mogu zamijeniti i glavni obrok. No ukusne su samo ako je povrće u njima posve svježe. Vodite računa o tome pri kupnji - lisnate salate izgledaju hrskavo, nemaju potamnjele dijelove, nisu uvenuli ni sluzavi. Najbolje je pripremiti ih odmah nakon kupnje - ne samo što će tako imati najbolji okus nego i najviše hranjivih tvari. Ne uspijete li ih iskoristiti odmah, u hladnjaku će se održati tri-četiri dana. Rajčice, krastavci i paprike mogu potrajati nešto dulje, no i to je povrće najukusnije svježe. 
Povrće perite brzo i ne ostavljajte ga da se namače u vodi jer će tako iz njih iscuriti dio vitamina. Salate možete pripremiti nekoliko sati unaprijed, no preljev stavljajte tek neposredno prije posluživanja - s obzirom na to da su preljevi kiseli, salatno lišće može uvenuti u dodiru s njima.

Grčka salata s tjesteninom

Sastojci: 200 g tjestenine, limenka tunjevine, 15 minirajčica, crvena paprika, zelena paprika, ljubičasti luk, 10-15 crnih maslina, 50 ml maslinova ulja, 50 ml limunova soka, peršin, origano, režanj češnjaka, sol, papar, mrvljeni feta-sir
Priprema: Tjesteninu skuhajte i ohladite. Tunjevinu ocijedite, rajčice prerežite napola, a paprike i luk sitno narežite. Sve stavite u zdjelu, dodajte nekoliko crnih maslina, peršina, origana, češnjaka i mrvljene fete. Začinite limunovim sokom, maslinovim uljem, posolite i popaprite pa promiješajte.

Salata od tjestenine, radiča i mahuna

Sastojci: 250 g tjestenine, 4 žlice ulja, 150 g mladih zelenih mahuna, glavica radiča, 100 g kuhane šunke, luk, 3 žlice octa, 2 žličice senfa, 3 žlice sitno nasjeckanih oraha
Priprema: Skuhajte tjesteninu pa je ocijedite. Stavite u zdjelu s poklopcem i lagano pomiješajte s dvije žlice ulja.Očistite mahune i narežite na komade duge dva centimetra. Kuhajte deset minuta u slanoj vodi pa ocijedite. Operite radič, razrežite ga na četiri dijela pa na trake. Umiješajte s mahunama, šunkom, senfom, octom i orasima u tjesteninu.

Salata od tunjevine, riže i rajčica

Sastojci: limenka tunjevine, šalica riže, 5 žlica maslinova ulja, 2 žlice octa, sok pola limuna, 200 g zelenih maslina, sol, papar, 10 cherry-rajčica, mala limenka kukuruza, sol, papar
Priprema: Skuhajte rižu, ohladite je pa pomiješajte s kukuruzom, tunjevinom i prepolovljenim zelenim maslinama bez koštica. Pomiješajte maslinovo ulje i ocat s limunovim sokom, posolite i popaprite, dodajte mješavini s rižom i sve dobro promiješajte. Ukrasite salatu prepolovljenim rajčicama i listićima bosiljka. 

Salata s risonijima i ljetnim povrćem

Sastojci: 500 g risonija (tjestenine u obliku riže), 4 šalice pilećeg temeljca ili vode, 2 limuna, 1/4 šalice maslinova ulja, sol, papar, 1/2 glavice luka, 1/2 šalice nasjeckanoga svježeg peršina, rajčica, paprika babura, krastavac, 3/4 šalice fete
Priprema: Skuhajte risonije prema uputama na pakiranje, u pilećem temeljcu ili vodi. U međuvremenu nasjeckajte luk, papriku baburu i krastavce. Pomiješajte limunov sok, maslinovo  ulje i nasjeckani peršin. Pomiješajte sve ostale sastojke, dobro izmiješajte, a sir dodajte prije posluživanja.

Kineska salata s tjesteninom i svinjetinom

Sastojci: 0,5 kg svinjskog buta, žlica ulja, dl sojina umaka, dl šerija, žlica sezamova ulja, 25 dag tjestenine, vezica mladog luka, 2 paprike, 25 dag špinata, šaka prženih badema
Priprema: Narežite svinjetinu na trake i naglo je ispržite. Kratko propirjajte luk i papriku narezane na trake. Pomiješajte sojin umak, sezamovo ulje i šeri pa polovicom natopite meso i ostavite u hladnjaku jedan sat. Skuhajte i dobro ocijedite tjesteninu. Složite je na špinat, prelijte preostalim umakom pa na nju stavite meso i povrće te ukrasite bademima.

Salata od inćuna i pečenih paprika

Sastojci: 6 velikih uzdužno prepolovljenih, ispečenih i oguljenih crvenih, narančastih ili žutih paprika babura, 4 tvrdo kuhana jaja, 12 fileta inćuna u ulju, 12 velikih crnih maslina bez koštica, maslinovo ulje, balzamički ocat, sol, papar
Priprema: Očistite pečene paprike od ostataka sjemenki i vlakana te narežite na tanke trake. Poslažite na pladanj za posluživanje. Izrežite jaja na kriške i poslažite ih preko traka paprike s filetima inćuna i maslinama. Poškropite maslinovim uljem i balzamičkim octom.

Salata od tjestenine, povrća i tunjevine

Sastojci: 200 g tjestenine, crvena paprika babura, glavica luka, 4 rajčice, 200 g tunjevine u slanoj vodi; preljev: 6 žlica maslinova ulja, 3 žlice vinskog octa, žlica limunova soka, žličica senfa, žličica meda, 4 žličice nasjeckana svježeg bosiljka i još nekoliko listova za ukras
Priprema: Skuhajte tjesteninu. Papriku narežite na trake. Sve sastojke za preljev stavite u veliku zdjelu i dobro ih promiješajte. Dodajte tjesteninu, papriku, luk, rajčice i tunjevinu. Lagano promiješajte pa izvadite u zdjelice za posluživanje. Ukrasite svježim bosiljkom i poslužite.

Izdašna salata sa začinskim biljem

Sastojci: 400 g tjestenine, 200 g fete, 1/2 glavice salate kristalke ili glavica manje salate (npr., rimske ili eskariol), 4 rajčice, 1/2 krastavca narezana na ploške, 12 crnih maslina bez koštica, 2 žlice nasjeckana svježeg bilja (origano, peršin, metvica, bosiljak); preljev: 6 maslinova ulja, 2 žlice limunova soka, česanj češnjaka, šećer, sol, papar
Priprema: Skuhajte tjesteninu. Napravite preljev tako da u zdjelici umutite ulje, limunov sok, češnjak, šećer, sol i papar. Stavite sa strane. Nasjeckajte povrće i umiješajte preljev. Pospite maslinama i nasjeckanim biljem.

Salata s domaćim pestom

Sastojci: 400 g tjestenine, 250 g koktel-rajčica, 2 krastavca, vezica rikole, luk, 200 g mozzarelle, češanj češnjaka, žlica pinjola, 40 g sira pecorina, 6 žlica maslinova ulja, 3 žlice limunova soka, bosiljak, sol, papar
Priprema: Tjesteninu skuhajte, povrće i mozzarellu narežite pa sve promiješajte. Češnjak i bosiljak krupno narežite. Stavite u sjekač bosiljak, češnjak, pinjole, maslinovo ulje, limunov sok i pecorino, dobro usitnite pa začinite salatu prema želji.

Mediteranska salata s piletinom i tjesteninom

Sastojci: 6 žlica maslinova ulja, 2 žlice octa, žličica estragona, 1/2 žlice limunova soka, 1/2 žlice senfa, 3 šalice kuhane piletine, 100 g tjestenine, šalica cherry-rajčica, limenka artičoka, 1/2 šalice maslina, 1/2 šalice rajčica, 1 i 1/2 šalice kapara
Priprema: Pomiješajte ulje, ocat, estragon i limunov sok. Stavite piletinu u zdjelu i umiješajte 1/4 šalice preljeva. Skuhajte tjesteninu, prebacite u veliku zdjelu pa umiješajte ostatak preljeva. Dodajte ostale sastojke te dobro promiješajte.

Salata od batata (ili krumpira) i graha trešnjevca

Sastojci: batat (ili krumpir), mrkva, 4 rajčice, 4 stabljike celera, 225 g kuhanoga graha (može iz limenke), 115 g zelene salate ili radiča, žlica suhih grožđica, 4 mlada luka; preljev: 2 žlice limunova soka, češanj češnjaka, 150 ml jogurta, 2 žlice maslinova ulja, sol, papar
Priprema: Batat i mrkve narežite na kocke pa kuhajte dok ne omekša. Ohladite. Kuhajte mrkvu minutu. Usitnite povrće, napravite preljev i pomiješajte sve sastojke. 

Pesto-salata s graškom

Sastojci: 400 g sitne tjestenine, limenka bijeloga graha, šalica kuhanoga graška, šalica suhih rajčica u ulju narezanih na kriške, 1/2 šalice nasjeckanih crnih maslina; preljev: 1/2 šalice jogurta, sok 2 limuna, 3 žlice maslinova ulja, žličica crvenog vina, vrhom puna žlica pesta, žličica češnjaka u prahu, sol, papar 
Priprema: Skuhajte tjesteninu, napravite preljev, usitnite povrće, sve pomiješajte i ohladite.

Limunasta salata s risonijima i maslinama

Sastojci: 400 g tjestenine risoni, 3 žlice maslinova ulja, 10 crnih maslina, sok 2 limuna, 1/2 šalice fete, velika crvena paprika, glavica luka
Priprema: Skuhajte tjesteninu prema uputama. Iscijedite limun. Nasjeckajte luk i crvenu papriku. Pomiješajte sve sastojke.

Osvježavajuća salata od krastavaca

Sastojci: 1/4 šalice jogurta, 2 žlice svježega kopra, žlica svježeg peršina, 2 žlice limunova soka, žlica maslinova ulja, žličica svježe metvice, 2 žlice senfa, prstohvat šećera, 1/4 žličice soli, režanj češnjaka, 1/4 žličice papra, 5 krastavaca, glavica luka
Priprema: Krastavce i luk narežite na što tanje kriške. Ostale sastojke stavite u blender i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte preko povrća i promiješajte. 

Salata od leće i tunjevine

Sastojci: 2 zrele rajčice, glavica luka, 400 g kuhane leće, 200 g tunjevine, 2 žlice svježeg korijandra, papar; preljev: 3 žlice maslinova ulja, žlica limunova soka, žlica senfa, režanj češnjaka, 1/2 žličice kumina, 1/2 žličice korijandra u prahu
Priprema: Napravite preljev tako da protisnete češnjak i pomiješate s ostalim sastojcima za preljev. Sve pomiješajte u velikoj zdjeli.

Salata od rikole i suncokretovih sjemenki 

Sastojci: 3 žlice octa, žličica meda, 1/2 žličice senfa, 2 žlice ulja, 7 šalica rikole, 2 šalice crnoga grožđa, žličica svježe majčine dušice, 2 žlice prženih sjemenki suncokreta, sol, papar
Priprema: U zdjelici pomiješajte ocat, med i senf. Polagano dodajte ulje uz miješanje pjenjačom. Prepolovite bobice grožđa, pomiješajte ga s očišćenom rikolom i nasjeckanom majčinom dušicom. Pomiješajte sve sastojke, dodajte preljev te dobro promiješajte.

Crvena salata od paprike i radiča

Sastojci: 2 crvene paprike babure, glavica crvenog radiča, 4 kuhane cikle narezane na štapiće, 12 rotkvica narezanih na ploške, 4 mlada luka, 4 žlice umaka vinaigrette (mješavina maslinova ulja, octa, senfa, šećera, soli i papra), domaći kruh
Priprema: Izdubite paprike te im odstranite peteljku i sjemenke pa ih narežite na kolute. U zdjelu stavite listove radiča. Dodajte papriku, ciklu, rotkvice i mladi luk. Prelijte umakom vinaigrette, dobro promiješajte pa poslužite sa svježim domaćim kruhom kao potpuni obrok.

Meksička salata s rajčicama

Sastojci: 600 g oguljenih rajčica, glavica luka, 400 g konzerviranoga crvenoga graha; preljev: zelena ljuta papričica, 3 žlice svježega korijandra, 3 žlice maslinova ulja, česanj češnjaka,4 žlice limetina soka, sol, papar
Priprema: Rajčicu i luk narežite pa promiješajte. Umiješajte grah. Nasjeckajte češnjak i u šalici dobro izmiješajte sve sastojke za preljev. Začinite salatu. Poslužite odmah ili pokrijte folijom te stavite u hladnjak.

Salata od pečene piletine, sira, rikole i crnog grožđa

Sastojci: 150 g rikole, 2 narezane stabljike celera, 1/2 krastavca, 2 mlada luka, 2 žlice svježeg peršina, 25 oraha, 350 g pečene piletine, 125 g gorgonzole, malo crnoga grožđa, sol, papar; preljev: 2 žlice maslinova ulja, žlica vinskog octa, žličica senfa, žlica začinskog bilja
Priprema: Pomiješajte rikolu, narezani krastavac, sitno nasjeckan mladi luk, celer, krastavac, peršin i orahe. Preko toga stavite narezana pileća prsa, pospite sirom i prelijte preljevom. Ukrasite bobicama grožđa.

Salata od graška s metvicom i sirom

Sastojci: Šalica kuhanoga graška, 6 šalica očišćene rikole, 1/4 šalice svježe metvice, 1 i 1/2 žličice limunova soka, žlica maslinova ulja, sol, papar, 1/2 šalice svježe naribanog sira pecorino romano ili parmezana
Priprema: Pomiješajte grašak, rikolu i metvicu u velikoj zdjeli. Dodajte limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar te dobro promiješajte. Pospite svježe naribanim sirom i poslužite odmah.

Crveno-zelena salata

Sastojci: 650 g kuhane cikle, 3 žlice maslinova ulja, sok naranče, žličica šećera u prahu, žličica koromačevih sjemenki, sol, papar, 115 g špinata
Priprema: Narežite ciklu, zagrijte maslinovo ulje s narančom, šećerom, koromačem, solju, paprom i špinatom. Sve pomiješajte.

Ljetna waldorfska salata

Sastojci: 500 g crvenih jabuka narezanih na kockice, 3 žlice limunova soka, 2/3 šalice lagane majoneze, korijen celera, 4 ljutike, režanj češnjaka, 1/2 šalice oraha, 500 g kuhane piletine, glavica zelene salate, sol, papar
Priprema: Stavite jabuke u zdjelu s limunovim sokom i žlicom majoneze. Pustite da odstoje 40 minuta. Vrlo tanko narežite celer pa ga pomiješajte s jabukama, ljutikom, češnjakom i orasima. Umiješajte majonezu i piletinu te poslužite na zelenoj salati. Ukrasite s nekoliko oraha.

Salata od dinje, pršuta i sira

Sastojci: 5 šalica kockica dinje (možete pomiješati više vrsta dinja), žlica limunova soka, 2 žlice svježe metvice, 50 g pršuta, 1/2 šalice parmezana, sol, papar
Priprema: Dinju narežite na kockice, a ako imate više vrsta dinja, sve pomiješajte. Svježu metvicu narežite što sitnije, pomiješajte s limunovim sokom i umiješajte u dinje. Pršut narežite na što tanje listiće, a potom na trakice te rasporedite preko dinje. Pospite parmezanom, po mogućnosti svježe naribanim. Prema želji, možete ukrasiti listićima metvice.

Salata od tikvica i mahuna

Sastojci: 2 tikvice, 100 g zelenih mahuna, zelena paprika babura, 2 stabljike lisnatog celera, svežnjić rikole; preljev: šalica jogurta, zgnječeni režanj češnjaka, 2 žlice nasjeckane svježe metvice, sol, papar
Priprema: Kuhajte tikvice narezane na štapiće i mahune u blago posoljenoj vodi 7-8 minuta. Ocijedite, isperite hladnom vodom pa ponovno ocijedite. Pustite da se potpuno ohladi. U velikoj zdjeli za posluživanje pomiješajte tikvice, mahune, papriku, celer i rikolu. Preljev napravite tako da u zdjelici izmiješate jogurt, češnjak i metvicu. Popaprite prema ukusu. Prelijte preljevom.

 izvor:http://www.24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar