Translate

nedjelja, 12. srpnja 2015.

NA ŠTA SVE SMOKVE DJELUJU

                          NA ŠTA SVE SMOKVA DJELUJE


Smokve potiču sa Mediterana, a danas se gaje širom sveta. Koriste se kao hrana, ali i kao lek, u svežem ili u sušenom obliku.

Suve smokve su veoma hranljive i ukusne i dostupne su tokom cele godine. Mogu se koristiti za pravljenje džemova, sladoleda, kolača i raznih peciva.



Zdravstvene prednosti suvih smokvi

Suve smokve su bogate antioksidansima, vitaminima i fitonutrijentima. Takođe, one sadrže vitamine B kompleksa, kao što su folna kiselina, nijacin, piridoksin i pantonen. Suve smokve su i bogat izvor minerala, kao što su kalcijum, selen, cink, bakar, kalijum i gvožđe.

Regulišu krvni pritisak. Kalijum je veoma važan za održavanje ćelija i telesnih tečnosti koje regulišu krvni pritisak i pravilni rad srca.



Pospešuju varenje. Zahvaljujući vlaknima, suve smokve poboljšavaju probavu i ubrzavaju metabolizam. Samo 5-6 smokvi dnevno je dovoljno da zadovolji polovinu ukupnih dnevnih potreba za vlaknima.

Jačaju kosti. Poznato je da smokva, zahvaljujući velikoj količini kalcijuma, jača kosti i sprečava gubitak koštanog tkiva. Dovoljno je samo da jedete 8-10 suvih smokava dnevno da biste sprečili pojavu osteoporoze i druge bolesti kostiju.


Daju energiju i ublažavaju stres. Suve smokve su idealne ako osetite nagli pad energije i malaksalost. Takođe, one efikasno otklanjaju stres, nervozu i nesanicu.


Pomažu kod mršavljenja. Suve smokve su bogate hranljivim vlaknima i pružaju osećaj sitosti. Međutim, suve smokve su mnogo kaloričnije od svežih i treba ih jesti u ograničenim količinama. Nekoliko smokvi mogu biti zdrava užina i sprečiće vas da posegnete za nezdravim grickalicama.

Smanjuju rizik od kancera. Dokazano je da suve smokve deluju i antikancerogeno i da su naročito efikasne za prevenciju i lečenje raka prostate, kože i raka dojke kod žena, zahvaljujući velikim količinama biljnih vlakana koja sadrže.

Povećavaju plodnost. Suve smokve se koriste za lečenje problema sa plodnošću i za jačanje potencije.



Dobre su za trudnice. Suve smokve su odličan izbor za trudnice jer su bogate magnezijumom i štite od povišenog krvnog pritiska. Kao što smo već rekli, suve smokve sprečavaju pojavu hemoroida koji se obično javljaju u zadnjim mesecima trudnoće.
Suve smokve u maslinovom ulju


Ovaj stari narodni recept je dobar za lečenje problema sa želucem, zatvora, hemoroida, anemije, bronhitisa i astme. Potrebno vam je 40 komada suvih smokvi i litar domaćeg maslinovog ulja. Stavite ih u staklenu teglu i držite 40 dana. Za to vreme smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon toga konzumirajte po jednu smokvu svakoga dana ujutru na prazan stomak.
Neželjeni efekti suvih smokvi

Kod osetljivih osoba usled prevelikog konzumiranja suvih smokvi može doći do alergijskih reakcija. Ako vam se javi povraćanje, svrab ili proliv odmah prekinite sa konzumiranjem smokvi.



Donosimo vam jedan lep recept za ukusan kolač sa suvim smokvama:


Recept sa suvim smokvama


Markiza kolačići

    300 g suvih šljiva
    500 g suvih smokvi
    250 g urmi
    150 g oraha
    50 g višanja iz kompota
    200 g šećera u prahu
    1 vanilin šećer
    Kora pomorandže


Sitno iseckajte šljive bez koštica, orahe i višnje, izrendajte koru od pomorandže, a smokve i urme sameljite. Kuvajte šećer u prahu i malo vode, a zatim u tu smesu dodajte voće i promešajte. Sipajte u kalupe za mafine i pecite oko sat vremena.

izvor:http://www.najboljicajevi.com


Nema komentara:

Objavi komentar