ŠARENI ROLAT
SASTOJCI:
Za biskvit:
6 jaja
1 žumance
6 kašika šećera 6 kašika brašna
25 g maslaca
30 ml ključale vode
1 kesica burbon vanilin šećera
Roze biskvit:
1 belanjak
1 kašika šećera
1 kašika brašna
na vrh noža prehrambene boje (roza)
Sos od ribizle:
500 g ribizli
250 g šećera
1 kašičica pimenta
Za fil:
500 ml šlaga
200 ml mleka
1 kesica pudinga od jagode (za hladnu pripremu)
PRIPREMA:
Roze biskvit: Mikserom umutiti 1 belanjak i kašiku šećera u čvrst šam. Dodati kašiku brašna i prehrambenu boju i lagano sjediniti.
Na pleh staviti papir za pečenje. Roze smesu sipati u špric kesu i na papir za pečenje naneti po diagonali pruge debljine oko 1 cm na razmak oko 5 cm. Pleh sa roze prugama staviti u zamrzivač na oko 10 minuta.
Žuti biskvit: Razdvojiti belanjke i žumanjke. Ulupati šam od 6 belanjaka i 6 kašika šećer. Dodavati vanil šećer i jedno po jedno 7 žumanjaka i mutiti mikserom. Sada lagano dodavati brašno i pažljivo mešati. Nakon toga dodati lagano ključalu vodu i rastopljeni maslac i lagano sjediniti.
Izvaditi iz zamrzivača pleh sa roze prugama i preko njih izliti masu za žuti biskvit i pažljivo je špatulom rasporediti preko cele površine pleha. Peći oko 10 minuta na 200 °C.
Ispečeni biskvit postavimo na čistu krpu šarama prema dole i pažljivo urolamo po dužini zajedno sa krpom. Zamotamo krajeve krpe i ostavimo da se ohladi.
Fil: Kesicu instant pudinga (bez kuvanja) mikserom umutiti sa 200 ml mleka (prema uputstvu sa kesice piše 300 ml mleka, ali kako nam je potrebna gušća smesa stavljamo manju količinu mleka). U razmućeni puding dodamo 500 ml šlaga i mutimo mikserom oko 5 minuta dok ne dobijemo glatku kremu.
Sos od ribizli: U šerpu stavite šećer i ribizle i kašičicu pimenta, mešajte na umerenoj vatri do ključanja. Zatim izmiksajte smesu pomoću štapnog miksera i procedite kroz cediljku da odstranite semenke.
Pažljivo razmotati biskvit. Na površinu biskvita ravnomerno rasporediti nekoliko kašika sosa od ribizli. Zatim naneti fil debljine oko 1 cm, s tim da 2-3 cm od kraja ostavite prazno da kada budete zamotavali rolat fil ne iscuri. Zamotajte rolat i stavite ga na kratko u zamrzivač da se stegne. Kada se stegao odsecite okrajke koji ne izgledaju lepo i servirajte na tacnu za posluživanie.
http://www.recepti.com
SASTOJCI:
Za biskvit:
6 jaja
1 žumance
6 kašika šećera 6 kašika brašna
25 g maslaca
30 ml ključale vode
1 kesica burbon vanilin šećera
Roze biskvit:
1 belanjak
1 kašika šećera
1 kašika brašna
na vrh noža prehrambene boje (roza)
Sos od ribizle:
500 g ribizli
250 g šećera
1 kašičica pimenta
Za fil:
500 ml šlaga
200 ml mleka
1 kesica pudinga od jagode (za hladnu pripremu)
PRIPREMA:
Roze biskvit: Mikserom umutiti 1 belanjak i kašiku šećera u čvrst šam. Dodati kašiku brašna i prehrambenu boju i lagano sjediniti.
Na pleh staviti papir za pečenje. Roze smesu sipati u špric kesu i na papir za pečenje naneti po diagonali pruge debljine oko 1 cm na razmak oko 5 cm. Pleh sa roze prugama staviti u zamrzivač na oko 10 minuta.
Žuti biskvit: Razdvojiti belanjke i žumanjke. Ulupati šam od 6 belanjaka i 6 kašika šećer. Dodavati vanil šećer i jedno po jedno 7 žumanjaka i mutiti mikserom. Sada lagano dodavati brašno i pažljivo mešati. Nakon toga dodati lagano ključalu vodu i rastopljeni maslac i lagano sjediniti.
Izvaditi iz zamrzivača pleh sa roze prugama i preko njih izliti masu za žuti biskvit i pažljivo je špatulom rasporediti preko cele površine pleha. Peći oko 10 minuta na 200 °C.
Ispečeni biskvit postavimo na čistu krpu šarama prema dole i pažljivo urolamo po dužini zajedno sa krpom. Zamotamo krajeve krpe i ostavimo da se ohladi.
Fil: Kesicu instant pudinga (bez kuvanja) mikserom umutiti sa 200 ml mleka (prema uputstvu sa kesice piše 300 ml mleka, ali kako nam je potrebna gušća smesa stavljamo manju količinu mleka). U razmućeni puding dodamo 500 ml šlaga i mutimo mikserom oko 5 minuta dok ne dobijemo glatku kremu.
Sos od ribizli: U šerpu stavite šećer i ribizle i kašičicu pimenta, mešajte na umerenoj vatri do ključanja. Zatim izmiksajte smesu pomoću štapnog miksera i procedite kroz cediljku da odstranite semenke.
Pažljivo razmotati biskvit. Na površinu biskvita ravnomerno rasporediti nekoliko kašika sosa od ribizli. Zatim naneti fil debljine oko 1 cm, s tim da 2-3 cm od kraja ostavite prazno da kada budete zamotavali rolat fil ne iscuri. Zamotajte rolat i stavite ga na kratko u zamrzivač da se stegne. Kada se stegao odsecite okrajke koji ne izgledaju lepo i servirajte na tacnu za posluživanie.
http://www.recepti.com
Nema komentara:
Objavi komentar