Translate

četvrtak, 9. srpnja 2015.

PLETENICA

                                                           PLETENICA

Potrebno:

    600 g brašna
    1 jaje
    250 ml toplog mlijeka
    150 ml kiselog vrhnja
    1 dl ulja
    1 vrećica instant suhog kvasca    2 žlice šećera
    1 žličica soli
    Za premaz: 150 g maslaca, 3 žlice cimeta, 5 žlica šećera
    Za preljev: 3 žlice sirnog namaza, 4 žlice šećera u prahu, 6 žlica mlijeka



Priprema:
 U većoj posudi pomiješati brašno, šećer, sol i kvasac. Dodati jaje, mlijeko, kiselo vrhnje i ulje pa umijesiti srednje tvrdo dizano tijesto. Pustiti da počiva najmanje 30 min na toplome.Odstajalo tijesto iztresti na radnu površinu, podijeliti na dva dijela, svaki dio razvaljati na pravokutnik debljine 0,5 cm, premazati mekanim maslacem, posipati smjesom cimeta i šećera, pa zarolati. Roladu prebaciti u lim na papri za pečenje, pa oštrim nožem zarezati roladu na svakih 1,5 cm cijelom dužinom, ali tako da uz jedan rub rolada ostane čitava. Dobit ćete nešto kao pblik debelog češlja 
 Tada svaki drugi izrezani kraj prebaciti na suprotnu stranu i na taj način dobili ste raspletenu pletenicu
  Ukoliko ne želite pecivo sa cimetom, tada cimet jednostavno izostavite pa ćete dobiti obične slane rolice koje se lijepo listaju.
  Pokriti rolade čistim ubrusom i pustiti ih da počivaju još 20 minuta. Nakon toga premazati rolade umućenim jajetom, pa peći u pećnici na 180ºC 25 minuta. Pečenu i još vruću pletenicu premazati umakom koji ste napravili od sirnog namaza, šećera i mlijeka.


izvor:recipeci.com

Nema komentara:

Objavi komentar