Translate

četvrtak, 16. srpnja 2015.

ŠTA NAM KRIJE SUNCOKRETOVO SJEME

 ŠTA NAM KRIJE SUNCOKRETOVO SJEME



Suncokret najčešće povezujemo sa beskrajnim poljima ove velike biljke prepoznatljivog žutog cvijeta i uljem koji se dobiva iz njegovih sjemenki, ali malo se govori o drugim pozitivnim čimbenicima za naš organizam. U sjemenkama suncokreta krije se zdravlje.




Sjemenke suncokreta sadrže i do 50% ulja, koje je bogato proteinima i nezasićenim masnim kiselinama. Nutricionisti preporučuju upravo te nezasićene masne kiseline u svakodnevnoj prehrani, zbog njihove uloge u zdravlju srca i mozga. Sjemenke se s druge strane često konzumiraju i kao grickalica, a ponekad i kao prilog uz neka druga jela.

One su vrlo bogate vitaminima E i B1, toliko da samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za spomenutim vitaminima. Sa samo 100 grama sjemenki mogu se pak zadovoljiti dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijem, selenom, fosforom i vitaminom B6, a znatne su i količine vitamina C i cinka.
Sjemenke suncokreta pozitivno utječu na organizam

Vitamin E, koji je jedan od najvažnijih vitamina u našem organizmu, vrlo je jak antioksidans, koji neutralizira slobodne radikale. On djeluje u suzbijanju upala, tumora, dijabetesa, te srčanih i drugih kroničnih bolesti. Premda su vrlo visoke energetske vrijednosti, sjemenke suncokreta smanjuju razinu kolesterola u krvi.

Uz spomenute vitamine, suncokretove sjemenke su bogate mineralima koji su našem tijelu potrebni u mili ili mikro dozama, ali su svejedno ključni za njegov normalan rad. Magnezij apsorbiran iz sjemenki smiruje živce i mišiće, te snizuje krvni tlak. Njegova uloga u zdravlju kostiju i proizvodnji energije je dobro poznata, a značajno smanjuje rizik od srčanog udara i astme. Selen, još jedan važan mineral koji se u velikim količinama nalazi u sjemenkama suncokreta, ima ključnu ulogu u diobi stanica, imunološkom odazivu na bolesti i ozljede, te značajno smanjuje rizik od pojave tumora. Slično djeluje i cink, koji je jedan od najbitnijih elemenata u borbi tijela protiv infekcija.
Na kraju, valja spomenuti i vrlo visoku količinu vlakana u sjemenkama, koje potpomažu i reguliraju probavu. Iz svega navedenog, može se zaključiti da taj mali, neugledni plod stvarno je prava riznica zdravlja.



  Planinski kikiriki Planinski kikiriki, Sacha Inchi ili Inka kikiriki neki su od naziva ove supernamirnice koja se u Peruu koristila još prije 3000 godina. A zahvaljajući brojnim zdravstvenim benificijama ovog zvjezdasta ploda, planinski kikiriki našao se i na grbovima starih Inka koji su ovu biljku u cijelosti koristili u svojoj prehrani.
    Laneno ulje kao lijek Lan je jedna od najstarih biljaka koje su ljudi kultivirali još prije 5000 godina te se upotrijebljavala u razne svrhe, kao prehrambeni proizvod, u proizvodnji odjeće te kao lijek.
    Lanene sjemenke Jeftine su, poput ribe mogu zadovoljiti potrebe organizma za dostatnom količinom omega 3 masnih kiselina i ugodna okusa, slična onomu mladih, tek oguljenih oraha. No, skrivaju li lanene sjemenke, osim navedenih, još neka zdravlju neprocjenjiva bogatstva?
    Hrana koja sadrži kalcij Jedan od najvažnijih elemenata za održavanje našeg tijela zdravim i vitalnim je definitivno kalcij. Iako je on najzastupljeniji mineral u našem tijelu, ima ga čak od 1 do 1,5 kilograma, većina njega se nalazi u našim kostima i zubima te su upravo to mjesta odakle će ga naše tijelo uzimati ...
    Bademi – izvor zdravlja, energije i ljepote Badem, drvenasta biljka s bijelo-ružičastim cvjetovima, potječe s Bliskog istoka, odakle se raširila po cijelom Sredozemlju. Postoje dvije osnovne podvrste badema: gorki, koji se koristi u alternativnoj medicini i slatki badem, koji se koristi za prehranu.
    Folna kiselina Vitamini A, B, C, D, E i K su nam svima poznati kao elementi našeg tijela bez kojih bi život bio nemoguć. A što je sa vitaminom B9, poznatijim kao folna kiselina?
    Magnezij Magnezij je zemnoalkalijski metal, koji je po svojoj rasprostranjenosti na Zemlji na visokom 8. mjestu. On je vrlo raširen u različitim spojevima,a najčešće ga nalazimo u morskoj vodi, dok je u biljaka (klorofil) i životinja (kosti, krv, mlijeko) od iznimne važnosti za pravilno funkcioniranje organizma.
    Rabarbara – ljekovita i ukusna Rabarbara je danas jedna od manje poznatijih i raširenijih jestivih biljaka kod nas te je često jako zapostavljena. To je trajna biljka s velikim listovima te dugom mesnatom stabljikom i spada u povrće.
    Maslinovo ulje kao lijek Maslinovo ulje smo počeli koristiti još prije 4000 godina na Mediteranu te je do danas sačuvalo svoju vrijednost. Izrazito je cijenjeno zbog svoje ugodne arome koja ga izdvaja među ostalim ulja. Iako se prvenstveno koristi kao namirnica u kulinarstvu, njegova ljekovita svojstva uvelike nadmašuju ona nutricionistička.
    Grožđe – izvor zdravlja Svi znamo da je voće izvor velikog broja hranjivih stvari te ima velik pozitivan efekt na naše zdravlje, a ni grožđe nije izuzetak od toga.
    Maslac u trudnoći Trudnoća je razdoblje u kojem pravilna prehrana postaje važnija nego u bilo koje drugo razdoblje života jer unos hrane se neće odraziti samo na vaš organizam, nego i na razvoj djeteta kojeg nosite u sebi. Tako se često postavljaju pitanja da li je određena namirnica dopuštena za konzumiranje u trudnoći, ...
    Zeleni čaj Zeleni čaj je zasigurno među najpopularnijim i najkorištenijim čajevima u svijetu. To je tradicionalni kineski čaj, koji, uz crni i bijeli čaj, spada u bazične čajeve dobivene iz listića biljke čajevac (Camellia sinensis). Za razliku od crnog čaja, listići zelenog čaja nisu fermentirani, što se postiže naglim sušenjem ili prženjem ...
    Laneno ulje Lan je jedan od najstarijih biljaka livadnog cvijeta na svijetu, a još se zove i preslej ili ćeten te se koristi i za tkanine. Njegove sjemenke imaju ljekovita svojstva pa se koristi u zdravstvene svrhe za održavanje zdravlja. Danas više nije toliko poznat izvan područja o zdravoj prehrani iako ima ...
    Riblje ulje Vjerojatno ste se već i kao djeca susreli s ribljim uljem kao dodatkom prehrani radi održavanja vašeg dobrog zdravlja. Taj običaj nije bez razloga budući da riblje ulje sa sobom donosi puno korisnih i ljekovitih beneficija.
    Metvica Metvica ili menta je zasigurno jedna od najraširenijih i najpoznatijih ljekovitih biljaka, s mnogim svojstvima koja koriste našem organizmu. Metvica je grmolika biljka plavkastog cvijeta, koja ima vrlo specifičan i ugodan miris, a najčešće se konzumira kao čaj. Može se koristiti i kao začin u pripremi jela, te kao dodatak ...



izvor:http://limeta.net.hr

Nema komentara:

Objavi komentar