Translate

četvrtak, 11. lipnja 2015.

PIZZA

                        PIZZA                      

 

 Sastojci za 2 osobe
20 g    crnih maslina
100 g    svežih šampinjona
250 g    mocarela sir
30 g    pršute
30 g    kulena
100 g    stišnjene šunke
Sos
0.5 kašičice    origana
vrh kašičice    sušenog ruzmarina
400 ml    paradajz pelata
malo    čilija
malo    soli
vrh kašičice    majoran
2 kašike    maslinovog ulja
malo    šećera
100 ml    vode
vrh kašičice    bosiljka
1 čena    belog luka
Testo
110 ml    tople vode
1.5 kašike    maslinovog ulja
10 g    kvasac
150 g    brašna
0.5 kašike    šećera
0.5 kašičice    soli

Priprema kečapa:
Presecite paradajz i odstranite semenke. Očišćeni paradajz sitnite u blenderu, dok ne postane kašast. Ukoliko nemate blender, sitno ga iseckajte ili izgnječite rukama (paradajz pelat je veoma mekan).
Protisnite čen belog luka ili ga veoma sitno isecite.
Na umerenoj temperaturi, ugrejte maslinovo ulje.
Dodajte beli luk. Beli luk ne pržite dugo, već do onog momenta kada budu počeli da se vide mehurići, do 10 sekundi.
Dodajte organo i ruzmarin. Budite oprezni sa ruzmarinom, u pitanju je začin vrlo intezivnog mirisa.
Dodajte čili i majoran. Kada je u pitanju čili, pošto nismo svi ljubitelji ljutog, dodajte ga po ukusu ili ga u potpnosti izbacite iz recepta, mada mi to ne preporučujemo, dodajte ga vrlo malo zbog punoće ukusa.
Dodajte bosiljak i propržite kratko začine uz neprekidno mešanje, oko 10-ak sekundi. Proprženi začini imaju intezivniju aromu, ovo se odnosi i na beli luk, nego začini koje su naknadno dodati.
Dodajte paradajz uključujući, i sos koji se nalazio u konzervi, pa dolijte vodu.
Dodajte šećera na vrh kašičice i soli po ukusu. Sos kuvajte na umerenoj temperaturi, uz povremeno mešanje, 30 do 40 minuta.
Priprema testa:
U mlakoj vodi, malo toplijoj od Vaših ruku (do 40ºC), rastopite kvasac.
Dodajte kašičicu šećera i pola kašičice soli.
Dodajte maslinovo ulje, promešajte i ostavite na toplom mestu oko 10 minuta, odnosno dok kvasac ne počne da vri.
To ćete jasno videti po balončićima koji se formiraju po površini, a i ako malo bolje oslušnete i po pucketanju.
Ako nemate dovoljno iskustva sa kvascem, možete proveriti da li kvasac "radi", tako što ćete vrlo malo brašna posuti po smesi, i ako vidite da na tim mestima gde ste posuli brašno dolazi do reakcije, stvaraju se tamnije mrlje po površini, kvasac je spreman, u suprotnom sačekajte još malo.
Pošto je kvasac spreman, prespijte ga u brašno i dobro promešajte varjačom. Kada ste dobro izradili testo prekrijte ga krpom, i ostavite na toplo mesto da se odmara oko 15 minuta, za to vreme će udvostručiti zapreminu.
Testo je izuzetno meko i samim tim i lepljivo, niste ništa pogrešili, baš takvo i treba da bude.
Priprema nadeva:
Isecite stišnjenu šunku na uzane trake, i iseckajte šampinjone.
Isecite papir za pečenje prema obliku pleha koji imate, i pospite brašnom.
Količina testa dovoljna je za dve male ili jednu veću picu. Ako pravite veću picu, kao što je kod nas slučaj, prospite testo u pleh i pospite brašnom.
Šakama ravnomreno i nežno rastanjujte testo, od sredine ka krajevima, kako bi najdelji delovi bili krajevi.
Ukoliko Vam se testo bude lepilo, pospite sa još malo brašna, ali ne preterujte, jer ako dodate previše brašna, onda rizikujete da izmenite recept, najviše do 10 gr. brašna.
Pripremljeni paradajz sos ravnomero rasporedite po testu. Umesto sosa, kako bi ubrzali pripremu, uvek mozete iskoristiti kupovni kečap.
Ravnomerno rasporedite stišnjenu šunku i kulen po testu.
Ako hoćete da Vašu picu učinite malo primamljiviju oku, uvijte pršutu i poslažite kao na slici. Dodajte feferone, ako volite ljuto.
Dodajte crne masline i šampinjone.
Iskidajte mocarelu i pobacajte po testu i za kraj dodajte nezaobilazni origano.
Zagrejte rernu na maksimalnu temeperaturu i pecite oko 10 minuta.
Prijatno!

 

Nema komentara:

Objavi komentar