KOŠTICE OD LUBENICE SU ZDRAVE
U lubenici vas verojatno nerviraju, i često se zapitate
zašto uopšte moraju postojati, baš kao što je slučaj i
s grožđem. No, koštice iz lubenice mogu vam poslužiti i
na neke druge načine, itekako korisne! Sigurno će vas iznenaditi.
Ko zna, možda ste nekad i bojali kako će gutanje koštica
lubenice delovati loše na vaš organizam. No, ne brinite,
u vašem organizmu neće narasti nikakva biljka, a koštice
bi stvarno valjalo pojesti. Doduše, tu postoji jedna mala
kvaka: Nemojte ih jesti direktno iz lubenice, već ih
pustite neka proklijaju. Nakon klijanja i sušenja, one
će postati protein, i samo 1/8 šoljice sadržaće proteina
poput jednog grčkog jogurta!
Koštice lubenice su zaista zdrave. Sadrže vlakna potrebna
za rad probavnog trakta, pomažu i u slučaju pojave parazita,
a takođe se mogu pohvaliti i antibiotskim svojstvima. One sadrže
i citrulin koji je poznat kao antioksidans, šire krvne sudove
i pozitivno deluju i u slučajevima hipertenzije, angine pectoris
i arteroskleroze. No, da ne bismo pričali samo o košticama, evo i
jednog konkretnog recepta, kojeg možete iskoristiti
u borbi protiv neugodne bakterije ešerihije koli,
ali ga možete spremiti i u svakoj drugoj prilici, jer
neće štetiti, a imaće pozitivan uticaj na organizam:
Za recept vam ne treba puno, tek litra vruće vode i
tridesetak koštica. Za početak u lonac ulijte vodu,
pa dodajte koštice. Pustite vodu da proključa i ostavite
tako još deset minuta. Sklonite s vatre i ostavite da se
ohladi. Procedite i spremite u hladnjak. Tu vodu možete
piti i samu, ali ako vam specifični ukus neće biti po
volji, slobodno je pomešajte s raznim sokovima.
Ako vam se svidi, zapamtite da recept možete raditi
tokom cele godine. Preko leta koštice osušite i sačuvajte,
pa ako vam se da, dok napolju pada sneg, vi lepo uživajte
u zdravom piću od koštica iz lubenice
U lubenici vas verojatno nerviraju, i često se zapitate
zašto uopšte moraju postojati, baš kao što je slučaj i
s grožđem. No, koštice iz lubenice mogu vam poslužiti i
na neke druge načine, itekako korisne! Sigurno će vas iznenaditi.
Ko zna, možda ste nekad i bojali kako će gutanje koštica
lubenice delovati loše na vaš organizam. No, ne brinite,
u vašem organizmu neće narasti nikakva biljka, a koštice
bi stvarno valjalo pojesti. Doduše, tu postoji jedna mala
kvaka: Nemojte ih jesti direktno iz lubenice, već ih
pustite neka proklijaju. Nakon klijanja i sušenja, one
će postati protein, i samo 1/8 šoljice sadržaće proteina
poput jednog grčkog jogurta!
Koštice lubenice su zaista zdrave. Sadrže vlakna potrebna
za rad probavnog trakta, pomažu i u slučaju pojave parazita,
a takođe se mogu pohvaliti i antibiotskim svojstvima. One sadrže
i citrulin koji je poznat kao antioksidans, šire krvne sudove
i pozitivno deluju i u slučajevima hipertenzije, angine pectoris
i arteroskleroze. No, da ne bismo pričali samo o košticama, evo i
jednog konkretnog recepta, kojeg možete iskoristiti
u borbi protiv neugodne bakterije ešerihije koli,
ali ga možete spremiti i u svakoj drugoj prilici, jer
neće štetiti, a imaće pozitivan uticaj na organizam:
Za recept vam ne treba puno, tek litra vruće vode i
tridesetak koštica. Za početak u lonac ulijte vodu,
pa dodajte koštice. Pustite vodu da proključa i ostavite
tako još deset minuta. Sklonite s vatre i ostavite da se
ohladi. Procedite i spremite u hladnjak. Tu vodu možete
piti i samu, ali ako vam specifični ukus neće biti po
volji, slobodno je pomešajte s raznim sokovima.
Ako vam se svidi, zapamtite da recept možete raditi
tokom cele godine. Preko leta koštice osušite i sačuvajte,
pa ako vam se da, dok napolju pada sneg, vi lepo uživajte
u zdravom piću od koštica iz lubenice
Nema komentara:
Objavi komentar