Translate

subota, 13. lipnja 2015.

KOŠTICE OD LUBENICE SU ZDRAVE

      KOŠTICE OD LUBENICE SU ZDRAVE     



U lubenici vas verojatno nerviraju, i često se zapitate
zašto uopšte moraju postojati, baš kao što je slučaj i
s grožđem. No, koštice iz lubenice mogu vam poslužiti i
 na neke druge načine, itekako korisne! Sigurno će vas iznenaditi.

Ko zna, možda ste nekad i bojali kako će gutanje koštica
 lubenice delovati loše na vaš organizam. No, ne brinite,
 u vašem organizmu neće narasti nikakva biljka, a koštice
 bi stvarno valjalo pojesti. Doduše, tu postoji jedna mala
 kvaka: Nemojte ih jesti direktno iz lubenice, već ih
 pustite neka proklijaju. Nakon klijanja i sušenja, one
 će postati protein, i samo 1/8 šoljice sadržaće proteina
poput jednog grčkog jogurta!



Koštice lubenice su zaista zdrave. Sadrže vlakna potrebna
 za rad probavnog trakta, pomažu i u slučaju pojave parazita,
a takođe se mogu pohvaliti i antibiotskim svojstvima. One sadrže
 i citrulin koji je poznat kao antioksidans, šire krvne sudove
 i pozitivno deluju i u slučajevima hipertenzije, angine pectoris
i arteroskleroze. No, da ne bismo pričali samo o košticama, evo i
jednog konkretnog recepta, kojeg možete iskoristiti

 u borbi protiv neugodne bakterije ešerihije koli,
ali ga možete spremiti i u svakoj drugoj prilici, jer
 neće štetiti, a imaće pozitivan uticaj na organizam:

Za recept vam ne treba puno, tek litra vruće vode i
 tridesetak koštica. Za početak u lonac ulijte vodu,
 pa dodajte koštice. Pustite vodu da proključa i ostavite
 tako još deset minuta. Sklonite s vatre i ostavite da se
 ohladi. Procedite i spremite u hladnjak. Tu vodu možete
 piti i samu, ali ako vam specifični ukus neće biti po
 volji, slobodno je pomešajte s raznim sokovima.

Ako vam se svidi, zapamtite da recept možete raditi
 tokom cele godine. Preko leta koštice osušite i sačuvajte,
 pa ako vam se da, dok napolju pada sneg, vi lepo uživajte
u zdravom piću od koštica iz lubenice

Nema komentara:

Objavi komentar