Translate

petak, 19. lipnja 2015.

mesni kroketi

                                                  MESNI KROKETI


SASTOJCI:
500 g krompira,
250 g mljevene junetine,
glavica crvenog luka,
2 čena bijelog luka
3 jaja,
2-3 kašike sitno sjeckanog peršuna,
začini po želji,
šolja brašna,
prezle,
3 kašike putera



PRIPREMA:

U velikoj posudi otopite puter na srednje jakoj temperaturi i dinstajte crveni i bijeli luk, dodajte meso i pržite dok ne promijeni boju. U maloj posudici pomiješajte začine pa sve dodajte mljevenom mesu.

U posebnu posudu stavite izgnječeni kuvani krompir, jedno jaje, mljeveno meso,  peršun i malo soli pa sve izmiješajte da se sastojci sjedine. Od dobijene smjese oblikujte kuglice veličine oraha.

Dobijene kuglice stavite u frižider na sat vremena pa pripremite smjesu za pohovanje, u jednom tanjiru izmutite jaja, pripremite brašno i prezle. Krokete prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle pa pržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.

U ovu smjesu možete dodati naribani sir, pržene gljive i kombinaciju začina koju želite.

Nema komentara:

Objavi komentar