Translate

utorak, 9. lipnja 2015.

 TORTA OD POMORANDŽI I BADEMA

POTREBNO JE

ZA KORU: 6 jaja, 200 g šećera, 200 g prženih mljevenih badema, 1 kašičica brašna, 1 kašičica mljevenog keksa, 1 1/2 pomorandža (sok i korica).

ZA FIL: 3 jaja, 200 g šećera, 1 kašičica brašna, 1 1/2 pomorandža (sok i korica), , 1/2 kašika mlijeka, 200 g margarina.

PRIPREMA


Rernu zagrijte na 200 stepeni. Razdvojite bjelanca i žumanca, pa bjelanca umutite u čvrsti snijeg. Žumanca i šećer mutite dok ne postanu pjenasti.
 Dodati bademe i opet mutite. Dodajte brašno i mljeveni keks, zatim sok i koru pomorandže. Na kraju kašikom polako dodajte snijeg od bjelanaca i
sve sjedinite. Sipajte smjesu u namazan kalup i pecite 25-30 minuta. Koru ohladite i prerežite na dva dijela. U posudi umutite jaja i šećer,
dodajte brašno, sok i koru pomorandže i na kraju mlijeko. Staviti da se kuva na pari i mješajte dok se ne zgusne. Kada se fil ohladi umiješajte
omekšali margarin. Na poslužavnik stavite jednu koru, pa fil, poklopite drugom korom i zatim cijelu tortu premažite ostatkom fila. Po vrhu ukrasite
listićima badema.

Nema komentara:

Objavi komentar