Translate

srijeda, 3. lipnja 2015.

parffe torta

  P A R F E    T O R T A

Za koru:                                       Za tamni fil:                             Za svijetli fil:

3 jajeta                                       10 kašika šećera                     10 kašika šećera  
3 kašike šećera                           3 dl vode                                3 dl vode
3 kašike brašna                           3 žumanjceta                          3 žumanjceta
1 kašika kakaoa                          2 jajeta                                   2 jajeta
1dl mlijeka                                 200g čokolade                       200g bijele čokolade
3 kašike ruma                             2,5dl slatke pavlake              2,5dl slatke pavlake
                                                   30g želatina                           30g želatina
Za glazuru:
50g čokolade
2 kašike ulja


PRIPREMA:

Kora:
1. bjelance odvojiti od žumanjceta i sa kašikom šećera umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjce sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti fil od žumanjceta sa snijegom od bjelanceta, dodati brašno i kakao pa polako promiješati varjačom.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje te u njega sipati pripremljenu smjesu za koru.Peći u zagrijanoj rerni na 200*C dok ne porumeni. Pečenu koru poprskati mješavoinom mlijeka i ruma.
Tamni fil:
1. Vodu i šećer sjediniti i prokuhati.
2. Bjelance umutiti u čvrsti snijeg a zatim postepeno dodavati sirup od šećera muteći mikserom.
3. Posebno umutiti žumanjca pa ih dodati u šam od bjelanca i promiješati varjačom.
4. Slatku pavlaku umutiti sa otopljenom čokoladom u čvrst šlag, zatim dodati nabubreo želatin i promiješati.
5. Sjediniti smjesu od jaja sa smjesom od slatke pavlake.
Svijetli fil: svijetli fil pripremati na isti način kao tamni fil samo u mjesto crne koristiti bijelu čokoladu.
Finalni postupak: Pečenu koru vratiti u kalup za tortu, preko nje nanijeti tamni fil a zatim svijetli fil.
Tortu ostaviti u kalupu dok se želatin ne stegne.

Nema komentara:

Objavi komentar